Ναρκοπέδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δημοτικές

Με τις δημοσκοπήσεις να επιβεβαιώνουν μέρα με την ημέρα το προβάδισμα που ισχυριζόταν η Κουμουνδούρου εδώ και μήνες, ένας νέος πονοκέφαλος ξεκινά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκείνος των αυτοδιοικητικών εκλογών…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ για τα πρόσωπα που θα επιλεχθούν για να ηγηθούν συνδυασμών εν όψει των δημοτικών κυρίως εκλογών. Εκείνο που τρομάζει είναι η αδυναμία να βρεθούν εκείνοι που θα πείσουν τις τοπικές κοινωνίες και δεν θα οδηγήσουν σε εκλογικό ναυάγιο το κόμμα. Ένα «ναυάγιο» που εκφράζονται φόβοι ότι θα παρασύρει και το ίδιο το κόμμα εν όψει εθνικών εκλογών.

Ο προβληματισμός έγκειται σε δύο επίπεδα: αφενός δεν υπάρχουν όλα εκείνα τα στελέχη που απαιτούνται και αφετέρου στις τοπικές οργανώσεις έχει γίνει μεγάλη εισροή προσώπων που όχι μόνο δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά επιπλέον δεν αντιλαμβάνονται τις προτεραιότητες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τοπικής της Αττικής όπου «πασοκοκρατείται», ενώ ανάμεσα στα μέλη έχουν εντοπιστεί και ακροδεξιά στοιχεία.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η αδυναμία έκφρασης. Ήδη όπου δειλά-δειλά έχουν κάνει την εμφάνισή τους συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ, το πολιτικό προϊόν προβληματίζει. Λόγος στερεότυπος, χωρίς ουσία, χωρίς ερεθίσματα στις τοπικές κοινωνίες. Καταγγελία του μνημονίου και κάλεσμα σε αγώνες για ανατροπή της κυβέρνησης. Οι αναφορές στα τοπικά προβλήματα περιορίζονται στο ελάχιστο με κύριο άξονα και πάλι τα αγωνιστικά καλέσματα.

Δεν είναι πια λίγοι εκείνοι που και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν τα χειρότερα και μάλιστα προειδοποιούν για ανυπολόγιστο κόστος σε κεντρικό επίπεδο αλλά και μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, δεδομένου του ελάχιστου χρόνου που υπάρχει για να στηθεί μια ολοκληρωμένη ομάδα αλλά και να κοινωνικοποιηθεί τοπικά. Η δε απειρία των στελεχών έρχεται να τα κάνει ακόμα δυσκολότερα ενώ δεν λείπουν και οι συγκρίσεις με τις αντίστοιχες παρουσίες των συνδυασμών του ΚΚΕ που αγωνίζονται για επίσης για την αλλαγή της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αν σε όλα αυτά προστεθούν και τα μη αναγνωρίσιμα πρόσωπα, τότε το παζλ ολοκληρώνεται.

 

Οι πλειστηριασμοί

Σε κεντρικό επίπεδο τώρα, από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση για ένοχη σιωπή για την τροπολογία που κατέθεσαν σχετικά με την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Την ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την εξάμηνη σιωπηρή παράταση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να προλάβει τα χειρότερα και να υποχρεώσει το Μέγαρο Μαξίμου να ψηφίσει εδώ και τώρα. «Η κατά τα άλλα λαλίστατη κυβέρνηση συνεχίζει να μην παίρνει θέση για την τροπολογία που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση της προστασίας από πλειστηριασμούς, και για την απαγόρευση μεταβίβασης δανείων σε κερδοσκοπικά ιδρύματα και οργανισμούς. Ο κ. Σαμαράς και οι κυβερνητικοί βουλευτές δυσκολεύονται να αποφασίσουν ότι δεν θα αφήσουν τα κοράκια να πάρουν τα σπίτια των πολιτών και να κερδοσκοπούν σε βάρους τους. Γι’ αυτό άλλωστε η άρση της προστασίας από πλειστηριασμούς αποτελεί αντικείμενο συζήτησης με την τρόικα, ενώ η κυβέρνηση θα έπρεπε να αρνείται ρητά και κατηγορηματικά την παραμικρή αναφορά στο ζήτημα αυτό», σημειώνουν από την Κουμουνδούρου.

 

Η κατά Κουμουνδούρου «μονταζιέρα»

Πονοκέφαλο για την Κουμουνδούρου αποτελεί και το επικοινωνιακό, με την κυβέρνηση να καταφέρνει σε κάθε δοθείσα ευκαιρία να εκθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην προσπάθεια να εντοπίσει τα αδύναμα σημεία τους, στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν το Μέγαρο Μαξίμου πως ύστατο καταφύγιό του είναι οι α-λά μονταζιέρα επικοινωνιακές επιθέσεις:

«Την εβδομάδα που πέρασε παρακολουθήσαμε μια από τις γνωστές επικοινωνιακές επιθέσεις του μνημονιακού μπλοκ ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιθέσεις που στηρίζονται στην προσχεδιασμένη διαστρέβλωση όσων τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του διατυπώνουν σε ομιλίες και συνεντεύξεις τους. Έτσι, ανακαλύφθηκαν διαφωνίες ανάμεσα σε μέλη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι ο Δραγασάκης δικαιώνει τον Παπανδρέου για το “λεφτά υπάρχουν” και ο Τσακαλώτος τον Στουρνάρα για τη μη υπερφορολόγηση των πολιτών», σημειώνουν από την Κουμουνδούρου.

Προσθέτουν δε πως «σε μια κρίσιμη περίοδο όπου εντείνονται τα κοινωνικά αδιέξοδα, το μνημονιακό μπλοκ επιμένει να υποβαθμίζει τον δημόσιο διάλογο για το μέλλον της Ελλάδας και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία. Ελλείψει επιχειρημάτων, η επιλογή αυτή αποτελεί το ύστατο καταφύγιο μιας κυβέρνησης που, όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, έχει απολέσει προ πολλού τη λαϊκή στήριξη (ή έστω ανοχή). Πρόκειται για επιλογή που φανερώνει πανικό μπροστά στην ολοένα και πιο έντονα διαφαινόμενη προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την κυβερνητική εξουσία».

Διαβάστε επίσης