NAT(O)H η φάκα για τον Κυριάκο

Η δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Βουλή και αφορά την έγκριση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ βάζει «δύσκολα» στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

Η συμφωνία των Πρεσπών έχει πολλά ακάνθινα παρακλάδια. Σε αυτό ενδεχομένως να «ματώσουν», όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά και η Νέα Δημοκρατία, την οποία προσπαθεί εντέχνως αλλά ανεπιτυχώς –τουλάχιστον για την ώρα– να στριμώξει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την επίλυση του εθνικού θέματος της ονομασίας των Σκοπίων.

Από όποια οπτική γωνία κι αν ειδωθεί το εθνικό θέμα, μάλλον δεν είναι λίγοι όσοι όσοι από τους πολιτικούς παρατηρητές υποστηρίζουν ότι μετά την ψήφιση (ή μη) της Συμφωνίας των Πρεσπών, το πολιτικό σκηνικό δεν θα είναι ίδιο, προεξοφλώντας αλλαγές σε όλα τα κόμματα.

Κατ’ αρχάς, λόγω της πρώτης ψηφοφορίας που αφορά την ψήφιση της διακρατικής συμφωνίας, θα βρεθούμε μπροστά στο προδιαγεγραμμένο «διαζύγιο» των συγκυβερνώντων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Ωστόσο, για όσους δεν γνωρίζουν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα διεξαχθεί και μία δεύτερη ψηφοφορία, η οποία θα αφορά το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Κυβερνητικοί παράγοντες επεσήμαναν στην «Α» ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αισιοδοξεί πως μέσω αυτής της ψηφοφορίας θα καταφέρει να εγκλωβίσει στα σκοινιά του πολιτικού ρινγκ τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, «δεν θα είναι καθόλου εύκολο για τους βουλευτές της Ν.Δ. να καταψηφίσουν το  πρωτόκολλο εισδοχής της γειτονικής χώρας στους κόλπους της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας». Κι αυτό διότι αν προκύψει τέτοιου είδους ανακολουθία, δηλαδή να καταψηφίσουν οι «γαλάζιοι» τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να υπερψηφίσουν το Πρωτόκολλο Εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αυτή θα γίνει σημαία ευκαιρίας για τον ΣΥΡΙΖΑ να πλήξει την αξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τη για «διπροσωπία».

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε ότι «δεν μπορεί ο Μητσοτάκης και το κόμμα του από τη μία πλευρά να ψηφίζει εναντίον της συμφωνίας και από την άλλη να υπερψηφίζει την εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ποιον κοροϊδεύει;».

Η «πρέσα» Μέρκελ

Ένα δεύτερο –άμεσα συναρτώμενο με το προηγούμενο– κομμάτι πίεσης το οποίο καλείται να αποκρούσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγεται «Άνγκελα Μέρκελ». Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες της «Α», η καγκελάριος της Γερμανίας έφτασε την Πέμπτη στην Αθήνα, και αφού συναντήθηκε με τον ομόλογό της Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, είχε συνάντηση συνεργασίας με τον αρχηγό της Ν.Δ. Στη διάρκεια αυτού του τετ-α-τετ η καγκελάριος πίεσε διπλωματικά τον Κυρ. Μητσοτάκη να υπερψηφίσει –τουλάχιστον– το Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, έστω κι αν προηγουμένως το κόμμα του δεν θα έχει ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι πληροφορίες της «Α» αναφέρουν ότι το κεντρικό επιχείρημα του Βερολίνου (σ.σ. αλλά και της Ουάσινγκτον) είναι ότι η Ν.Δ., ως η κατεξοχήν φιλοδυτική παράταξη, δεν μπορεί να μπλοκάρει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και παρόλο που διαφωνεί με τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ θα υποχρεωθεί να αποδεχτεί τετελεσμένα που η συμφωνία θα δημιουργήσει.

Για την ιστορία να πούμε ότι τα δύο «επίδικα» νομοσχέδια θα έρθουν στη Βουλή με χρονική διαφορά τουλάχιστον 20 ημερών, ώστε να διαχωριστεί η μία διαδικασία από την άλλη. Όπως και να έχει, το κομβικό ερώτημα παραμένει: τι θα κάνει στην περίπτωση αυτή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

 

Για γέλια οι δηλώσεις Τσίπρα ότι ο Μητσοτάκης φοβάται τις εκλογές

«Μόνο γέλιο μας προκαλούν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξη του Open, ότι ο Μητσοτάκης δεν θέλει εκλογές», ήταν η απάντηση στελέχους της Νέας Δημοκρατίας στην «Α», όταν τον ρωτήσαμε πώς σχολιάζει τα όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός στην εν λόγω συνέντευξή του.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει άγχος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα. Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο».

Το ίδιο στέλεχος μας επεσήμανε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατηγορηθεί και λοιδορηθεί για την επαναλαμβανόμενη θέση του να ζητάει επιμόνως εκλογές». Και αναρωτήθηκε: «Άραγε, γιατί; Επειδή τις φοβάται; Να σας πως εγώ, το κάνει γιατί πιστεύει από την πρώτη ώρα ότι αυτή η κυβέρνηση, η κακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μόνο κακό έχει κάνει στη χώρα».

Εμείς να συμπληρώσουμε ότι και η σχετική ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θέλουν σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Και αυτά τα εγγυάται η Νέα Δημοκρατία αμέσως μετά τις εκλογές που δεν θα αργήσουν».

Επίσης, είναι χαρακτηριστική η φράση του προέδρου της Ν.Δ. κατά την ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία που μίλησε για «κυβέρνηση-κουρελού».

Όσο περνάει ο καιρός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ωριμάσει και με τακτικούς σχεδιασμούς έχει ετοιμάσει τα στελέχη του για την επόμενη ημέρα, όταν η Νέα Δημοκρατία θα κληθεί να κυβερνήσει τον τόπο. Οι ευθύνες που θα έχει στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι μεγάλες και οι μάχες που θα δοθούν πολλές. Τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολλά. Ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική αποτελεί ίσως το σημαντικότερο θέμα με το οποίο θα κληθεί η νέα κυβέρνηση να δώσει λύσεις. Προς ώρας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είναι λογικό, προσέχει για να έχει… Κάνει προσεκτικά βήματα, αποφεύγοντας τα όποια λάθη που θα του στοιχίσουν ψήφους, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει αποδυθεί σε έναν προεκλογικό αγώνα, στον οποίο δεν διστάζει να κάνει τα πάντα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία όσο περισσότερο μπορεί, προκειμένου να οικειοποιηθεί και το παραμικρό που του παρέχει η εξουσία.

 

«Ανέκρουσε πρύμνα» στην ανακοίνωση νέων υποψηφίων βουλευτών

Όπισθεν ολοταχώς κάνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση νέων στελεχών που είχε προαναγγείλει, για τις 10 Ιανουαρίου, από το βήμα του Συνεδρίου του κόμματος.

Η υπόσχεση Μητσοτάκη ήταν να δοθούν στη δημοσιότητα δεκάδες ονόματα υποψηφίων βουλευτών του κόμματος σε όλη τη χώρα, οι οποίοι θα κατέλθουν στον στίβο της πολιτικής ζωής για πρώτη φορά. Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης ήταν να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος σε αυτά τα στελέχη να γίνουν γνωστά στις τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό θα ανακοινώνονταν 30 ονόματα γυναικών υποψηφίων αλλά και πολλοί υποψήφιοι κάτω των σαράντα ετών. Κύρια δεξαμενή θα αποτελούσε το μητρώο στελεχών της Ν.Δ.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει: «Υποχρέωσή μου, υποχρέωσή μας, είναι τα ψηφοδέλτια να αποτελούνται από έναν συνδυασμό έμπειρων και νέων στελεχών. Και θα δείχνουν προς το μέλλον. Τιμούμε όλα τα παλιά στελέχη και τους αγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας. Σας ευχαριστώ την κάθε μία και τον καθέναν ξεχωριστά. Τιμούμε και καλωσορίζουμε, όμως, και τα νέα στελέχη που συστρατεύονται για πρώτη φορά μαζί μας. Και θα ξεκινήσουμε από τις 10 Ιανουαρίου, οπότε συμπληρώνονται και τρία χρόνια από την εκλογή μου ως Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Στις 10 Ιανουαρίου, λοιπόν, θα αρχίσουμε να ανακοινώνουμε δεκάδες καινούργια στελέχη που θα πολιτευθούν για πρώτη φορά με την παράταξή μας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι νεοεισερχόμενοι στην πολιτική».

 

Σοφότερες σκέψεις

Την απόφαση αυτή του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας δεν την ενστερνίστηκαν πολλά έμπειρα στελέχη του κόμματος, τα οποία γνώριζαν από το παρελθόν ότι «ανακοινώνοντας για παράδειγμα εκατό στελέχη, χάνεις άλλα εκατό που δεν θα τα ανακοινώσεις», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Αυτό έφερε δεύτερες σκέψεις και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συμφώνησε να μην κάνει καμιά ανακοίνωση ακόμη, ώστε όλοι να τρέχουν για το καλό του κόμματος και να μην αρχίσουν οι διχόνοιες και οι αποσκιρτήσεις στελεχών, τα οποία θα είχαν δυσαρεστηθεί από τη μη ανακοίνωση του ονόματός τους.

Έμπειρα στελέχη του κόμματος τόνιζαν ότι «στο παρελθόν αυτή η πεπατημένη ακολουθήθηκε από όλους τους προκατόχους του Κυριάκου Μητσοτάκη και απέδωσε καρπούς». Άλλωστε, είναι αναμενόμενο ότι τα στελέχη που δεν θα ανακοινωθούν, είτε θα αναζητήσουν αλλού πολιτική στέγη, είτε στην καλύτερη περίπτωση θα χάσουν τον ενθουσιασμό τους κατά την προεκλογική περίοδο και η βοήθειά τους θα είμαι μηδαμινή και τυπική.

Αυτή την φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πολλές φορές προχωρεί σε αποφάσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις γνώμες των συμβούλων του, φαίνεται να τις ενστερνίστηκε και να πείστηκε ότι είναι σωστές, γι’ αυτό και αποφάσισε να ακυρώσει τις ανακοινώσεις ονομάτων στις 10 Ιανουαρίου παρά το γεγονός ότι το είχε «υποσχεθεί» στο Συνέδριο του κόμματος.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. όσο βλέπει να πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών φροντίζει να κάνει όσο μπορεί λιγότερα λάθη, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε λάθος μπορεί να του στοιχίσει την αυτοδυναμία.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα