ΝΑΤΟ: «Έως 40.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί»

Η εκτίμηση για τον αριθμό των νεκρών βασίζεται σε πληροφορίες από την ουκρανική κυβέρνηση από τη Ρωσία και δεδομένα ανοιχτού κώδικα

Έως 40.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.

Ο στρατιωτικός, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες που θέτει το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε επίσης ότι 7.000 έως 15.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η εκτίμηση για τον αριθμό των νεκρών βασίζεται σε πληροφορίες από την ουκρανική κυβέρνηση, από τη Ρωσία και δεδομένα ανοιχτού κώδικα, μεταδίδει το Associated Press.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εκτίμηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σχετικά με τις ρωσικές απώλειες από την αρχή του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα να δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις αναφορικά με ρωσικές ή ουκρανικές απώλειες, σημειώνοντας ότι αμφισβητείται η αξιοπιστία των διαθέσιμων πληροφοριών.

Ο στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, σε μια ενημέρωση από το αρχηγείο της συμμαχίας στο Βέλγιο την Τετάρτη, ανέφερε ότι η εκτίμηση για 30.000 έως 40.000 ρωσικές απώλειες βασίζεται στον υπολογισμό ότι στον πόλεμο, για κάθε ένα νεκρό, τραυματίζονται περίπου τρεις στρατιώτες.

Σημείωσε επίσης ότι οι απώλειες περιλαμβάνουν νεκρούς και τραυματίες στη μάχη, καθώς και όσους αιχμαλωτίστηκαν ή αγνοούνται στη μάχη.

Ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα εγκρίνουν την ανάπτυξη τεσσάρων επιπλέον ομάδων μάχης στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία στη σύνοδό τους την Πέμπτη, υπογράμμισε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλι Σμιθ.

Όπως ανέφερε, δεν πρόκειται «απλώς για εθνικές δυνάμεις», σημειώνοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την Πέμπτη.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι αναμένει «πως οι ηγέτες θα συμφωνήσουν στην ενίσχυση της θέσης του ΝΑΤΟ σε όλους τους τομείς, με μεγάλες ενισχύσεις στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας στην ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα».

Δήλωσε επίσης ότι με τις νέες ομάδες μάχης καθώς και τις υπάρχουσες δυνάμεις στις βαλτικές χώρες και την Πολωνία, το ΝΑΤΟ θα διαθέτει οκτώ πολυεθνικές μονάδες κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της Συμμαχίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα