Ν.Δ.: Η αλήθεια για τις αποφάσεις του Eurogroup

Η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου απομακρύνει –για την ώρα τουλάχιστον- τις πρόωρες εκλογές και προκαλεί ανακατατάξεις στο εγχώριο πολιτικό σύστημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνει θέση μάχης, ζητώντας προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή «για να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά συνέβη».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Στην Πειραιώς «ξεσκονίζουν» λέξη προς λέξη την απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Αυτά που τελικώς μένουν από την όλη διαδικασία είναι τα βαριά μέτρα για τους πολίτες και η πολυετής λιτότητα», ήταν ο πρώτος σχολιασμός από την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Λίγες ώρες μετά το πανηγυρικό non paper του ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησε αυτό της «γαλάζιας» παράταξης. Εκεί επιχειρείται η πλήρης αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος, με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να λένε πως «ακόμη και τώρα το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί με αμιγώς επικοινωνιακά τεχνάσματα να ωραιοποίηση μία πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί». «Το γεγονός ότι η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση, προκάλεσε πολύ μεγάλο κόστος στους Έλληνες πολίτες και συνολικά στην οικονομία», αναφέρει χαρακτηριστικά σε επιστολή, προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση, με non-paper, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 15 Ιουνίου, πανηγυρίζει ότι “πήρε αυτά που ήθελε”. Τι ήθελε όμως;», διερωτούνται στη Ν.Δ. και υπενθυμίζουν τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας τον Οκτώβριο 2016, στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν –ως πρωθυπουργός μάλιστα– δεσμευόταν ότι η δεύτερη αξιολόγηση, η διευθέτηση του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ θα ολοκληρωνόταν όλα μαζί. Ταυτόχρονα!

Συνεχίζοντας την αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος, η αξιωματική αντιπολίτευση διερωτάται «Και τι πήρε;», για να απαντήσει: «Τίποτα για το χρέος, τίποτα για την ποσοτική χαλάρωση. Το μόνο που έγινε ήταν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, μετά από πολλούς μήνες καθυστέρηση και αφού φόρτωσε τους Έλληνες με άλλα 5,1 δισ. ευρώ μέτρα, περικοπής συντάξεων, μείωσης αφορολογήτου ορίου, κατάργησης κοινωνικών επιδομάτων για τα φτωχότερα νοικοκυριά, εξοντωτικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεβάζοντας το συνολικό λογαριασμό μέτρων στα 14,5 δισ. ευρώ. Αυτός που έλεγε τον Ιανουάριο ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα, όχι μόνο πήρε επιπλέον μέτρα, αλλά ψήφισε και το τέταρτο Μνημόνιο και δεσμεύτηκε σε θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. για πολλά χρόνια».

Στροφή στην καθημερινότητα
Με δεδομένο πως οι πρόωρες εκλογές απομακρύνονται, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πληθύνει τις επαφές του με διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες. Στόχος του προέδρου της Ν.Δ. να δείξει πως όχι μόνο αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών, αλλά ότι στην ατζέντα του έχει και τις λύσεις. Δεν είναι τυχαία η σύσκεψη που έγινε με τον δήμαρχο Μενιδίου και βουλευτές «γαλάζιους» Αττικής, ούτε οι συζητήσεις που έκανε με τους φορείς της Λέσβου και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, όπως και ο διάλογος με εργαζομένους και κατοίκους στο ορυχείο της ΔΕΗ στους Αναργύρους Αμυνταίου.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του «έχει επιλέξει να βρίσκεται πάντα στο σημείο που εξελίσσονται τα γεγονότα, για να ενημερώνεται από το λαό και να δίνει τις δικές του κατευθύνσεις».

Τι κρύβει η κυβέρνηση

1.Ότι ψήφισε το τέταρτο Μνημόνιο (Ν. 4472/2017).
2. Ότι πήρε υπερβολικά, αχρείαστα, μέτρα λιτότητας 14,5 δις ευρώ.
3. Ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν δύο έως και τρεις συντάξεις με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και τη μείωση του αφορολόγητου.
4. Ότι οι χαμηλόμισθοι χάνουν ένα μηνιάτικο με τη μεγάλη μείωση του αφορολογήτου ορίου.
5. Ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά χάνουν οποιαδήποτε στήριξη για να βοηθήσουν τα άνεργα παιδιά τους και για να ζεστάνουν τα σπίτια τους.
6. Ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν από 37% – 61% παραπάνω ασφαλιστικές εισφορές για να πάρουν κουτσουρεμένες συντάξεις.
7. Ότι δέσμευσε τη χώρα σε αέναη λιτότητα με θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.
8. Ότι δεν υπάρχει άμεση ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE), με αποτέλεσμα τη διατήρηση υψηλών επιτοκίων και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.
9. Ότι η έξοδος στις αγορές, που θα μπορούσε να είχε γίνει μήνες πριν, αν είχε κλείσει στην ώρα της η δεύτερη αξιολόγηση, αποκλείεται για το 2017 και απομακρύνεται για την περίοδο κοντά στη λήξη του τρίτου Μνημονίου, το 2018.
10. Ότι αποδείχτηκαν τα ψέματά της, όχι μόνο σχετικά με τα μέτρα λιτότητας του τέταρτου Μνημονίου, αλλά ακόμη και για αυτά που μέχρι χθες πανηγύριζε, καθώς υπέγραψε ότι για τις μεν συλλογικές διαπραγματεύσεις θα διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς, για δε το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων ότι θα ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, δηλαδή θα ελαστικοποιηθεί περαιτέρω.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα