ΝΔ: Σε αναμονή ανακοίνωσης 15 νέων υποψηφίων για το ευρωψηφοδέλτιο

Έφτασε η ώρα για την ανακοίνωση σημαντικού μέρους του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου, καθώς πιθανότατα σήμερα το απόγευμα θα ανακοινωθούν τα ονόματα 15 νέων υποψηφίων με τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές.

Πρόκειται για πρόσωπα που δεν έχουν πολιτευθεί ξανά, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει μήνυμα ανανέωσης, αλλά και εκπροσώπησης όλων των κοινωνικών ομάδων, ταυτόχρονα με την επιστράτευση στη μάχη των ευρωεκλογών έμπειρων πολιτικά στελεχών και τη μεταπήδηση στην ευρωλίστα βουλευτών, ενώ βέβαια θα δώσουν ξανά τη μάχη των ευρωεκλογών τέσσερις από τους νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ.

Σύμφωνα με την πρώτη δέσμη προβολών του ίδιου του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πώς θα μοιάζει η επόμενη σύνθεσή του με βάση δεδομένα από εθνικές δημοσκοπήσεις που συγκεντρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2019, η ΝΔ εκτιμάται ότι θα εκλέξει εννέα ευρωβουλευτές. Βεβαίως εφόσον ο πρωθυπουργός δεν προχωρήσει σε κάποιον αιφνιδιασμό της τελευταίας στιγμής και οι ευρωεκλογές διεξαχθούν με σταυρό, οι υποψήφιοι έχουν να δώσουν μία προσωπική δύσκολη μάχη, όμως σε κάθε περίπτωση συνολικά για τη ΝΔ οι ευρωεκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα: Ο κ.Μητσοτάκης στην τελευταία συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών τόνισε ότι εάν οι εθνικές εκλογές δεν διεξαχθούν το Μάιο, οι ευρωεκλογές αποκτούν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την πολιτική αλλαγή που σύμφωνα με τη ΝΔ έχει ανάγκη η χώρα. Στόχος αυτής της στρατηγικής βέβαια είναι η καταπολέμηση του κινδύνου της “χαλαρής ψήφου”, αν και επισήμως οι περισσότεροι στη ΝΔ εξακολουθούν να βλέπουν τριπλές εκλογές το Μάιο.

Σημειωτέον ότι στη ΝΔ εξετάζουν και το ενδεχόμενο ο κ.Τσίπρας τελικά να επαναφέρει τη λίστα ή να πάει σε ένα μεικτό σύστημα με τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου να εκλέγεται με λίστα και τους υπόλοιπους με σταυρό.

Καθώς όμως απομένουν περίπου 100 μέρες μέχρι τις ευρωεκλογές και μέχρι στιγμής ο σταυρός παραμένει, οι νέοι υποψήφιοι περιμένουν με αγωνία τις επίσημες ανακοινώσεις για να ξεκινήσουν τον προεκλογικό αγώνα, αφού περιφέρεια τους είναι ολόκληρη η χώρα.

Ο πιο γνωστός από τα νέα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ είναι βέβαια ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, που θεωρείται ένας από τους σίγουρους υποψήφιους με στόχο φυσικά την κινητοποίηση και άντληση ψήφων από τη νέα γενιά.

Δύο ακόμη νέα πρόσωπα που με βεβαιότητα έχουν κλειδώσει είναι ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Παύλος Ελευθεριάδης. Δύο στελέχη με αναφορές στο Ποτάμι , σε μία προφανή στόχευση.

Στο ευρύ κοινό των δημοσίων υπαλλήλων απευθύνεται η υποψηφιότητα του πρόεδρου της ΑΔΕΔΥ, συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ. Γιάννη Πάιδα. Με το βλέμμα στο προσφυγικό η επιλογή του δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες υποψήφιος θα είναι και ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Μελάς.

Υποψήφιος θα είναι επίσης ο ψυχίατρος Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Υποψήφιοι θα είναι επίσης ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής, το ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν, Γιώργος Κρεμλής, το στέλεχος της Κομισιόν Νίκος Γιαννής, ο προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ Θοδωρής Καλαμπόκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης και η καθηγήτρια της Ιατρικής Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα.

Κατά τα λοιπά από το Μοσχάτο έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν τις διαρροές σχετικά με την ευρωλίστα, θέλοντας να διατηρήσουν και ένα στοιχείο έκπληξης.

Υπενθυμίζεται ότι επίσημα έχει ανακοινωθεί πως από τις λίστες των εθνικών εκλογών μεταπηδούν στο ευρωψηφοδέλτιο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου (την υποψηφιότητα της για την ευρωβουλή είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης σε εκδήλωση) και η προερχόμενη από το Ποτάμι βουλευτής Κατερίνα Μάρκου.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι θα είναι υποψήφιοι ξανά οι νυν ευρωβουλευτές Μανόλης Κεφαλογιάννης. Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος (στον οποίο αρχικά είχε προταθεί να κατέβει στο Δυτικό Τομέα Αθηνών) και Θοδωρής Ζαγοράκης (για τον οποίο αρχικά υπήρχε σκέψη να μπει στη μάχη της Θεσσαλονίκης).

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη θα πολιτευθεί στις εθνικές εκλογές στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο τύπου Σοφία Ζαχαράκη, η οποία χθες ανέλαβε λογω απουσίας της κ.Σπυράκη στις Βρυξέλλες να κάνει δηλώσεις για την υπόθεση Πολάκη, την οποία η ΝΔ θέλει να κρατά ψηλά στην επικαιρότητα. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που σύμφωνα με πληροφορίες επέλεξαν να μην απαντήσουν καν στο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στις δηλώσεις του βουλευτή Άρτας Γιώργου Στύλιου πως “όταν αναγκάζεσαι να βγεις στις αγορές με επιτόκιο 3,5% είναι πολύ πιθανό να πας και σε 4ο μνημόνιο”, ούτε όσον αφορά στις νέες εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα αντικομμουνιστικές δηλώσεις του Μάκη Βορίδη.

Και αυτο διότι στο Μοσχάτο εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί αντιπερισπασμό από το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατηγορείται ότι ηχογράφησε συνομιλία του με το διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με το δάνειο του από την Attica Bank. Σε κάθε περίπτωση και καθώς του ζητήματος έχει επιληφθεί πια η Δικαιοσύνη, η ΝΔ θα συνεχίζει να πυροβολεί το ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι ο κ.Πολάκης εκθέτει και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα.