ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Δεσποινίς ετών 48…

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την ιδρυτική διακύρηξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η Νέα Δημοκρατία παραμένει το κόμμα που κάνει πράξη στην Ελλάδα την επωνυμία της παράταξης

Γιορτινή ήταν –όπως αναμενόταν, άλλωστε– η περασμένη Τρίτη για τον «οργανισμό» του κυβερνόντος κόμματος, καθώς στις 4 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 48 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας όπως αυτή αποτυπώθηκε στα λόγια του γεννήτορά της Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το σβήσιμο των κεριών στην «γαλάζια» γενέθλια τούρτα έρχονται σε μια μυστήρια εποχή. Πολλοί πίστευαν ότι μετά από το τέλος των μνημονίων όπου οι οικονομικοί δείκτες είχαν υποστεί καθίζηση που απαντάται μόνο έπειτα από περιόδους πολεμικής καταστροφής (σ.σ. το ελληνικό ΑΕΠ ανερχόταν το 2009 σε 237,5 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2016 είχε συρρικνωθεί κατά 61,646 δισ. ευρώ ή κατά 25,9% κατρακυλώντας στα 175,8 δισεκατομμύρια), θα έρθει η κανονικότητα.

Και στρώθηκε, είναι η αλήθεια, ο δρόμος για την πολυπόθητη κανονικότητα με την πολιτική αλλαγή του καλοκαιριού του 2019.

Τότε, δηλαδή, που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε ξανά τα ηνία της χώρας προκειμένου να την οδηγήσει στη νέα μεταμνημονιακή εποχή.

Άλλες ήταν, όμως, οι… βουλές του κορωνοϊού και του Βλαντιμίρ Πούτιν που προκάλεσαν ο μεν πρώτος την απρόβλεπτη πανδημική κρίση που εξελίχθηκε σε οικονομική, ο δε δεύτερος τον πόλεμο στην Ουκρανία που εκτός από αθώους πολίτες σκότωσε και τις αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, η επέλευση αυτών των απρόβλεπτα αντίξοων συνθηκών δεν εμπόδισε ο κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να κάνει άλμα προόδου σε σχέση με τους προκατόχους του. Και τα έκανε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον ακολουθώντας το μονοπάτι του Εθνάρχη που στις 4 Οκτωβρίου του 1974 εξηγούσε ότι «η Νέα Δημοκρατία στηρίζεται στη διαπίστωση –πικρά βιωμένη από τους παλαιότερους και έντονα αισθητή από τους νεώτερους– ότι μια καινούργια πολιτική ζωή είναι αναγκαία για την επιβίωση, την πρόοδο και την ευτυχία της Ελλάδος. Έχει για βάση την πείρα του παρελθόντος και σαν όραμα ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον.».

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε, σε επίπεδο πολιτικής στόχευσης και ευθύνη και πάντα τηρουμένων των αναλογιών και των προκλήσεων της κάθε εποχής, η Νέα Δημοκρατία παραμένει το κόμμα που κάνει πράξη στην Ελλάδα την επωνυμία της παράταξης, δίνοντας στη χώρα μία νέα, μια καινούργια δημοκρατία. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία είναι σύμφωνα με τα λόγια του ιδρυτή της «η πολιτική παράταξις που ταυτίζει το Έθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.».

Όσο για τις υποσχέσεις που έδωσε στους Έλληνες ο Κωνσταντίνος Καραμανλής 48 χρόνια πριν μοιάζουν στη σημερινή εποχή του λαϊκισμού, της συνομωσιολογίας και των εξ ανατολής εθνικών κινδύνων άκρως επίκαιρα. Εξ ου και κατά τα λεγόμενα του Εθνάρχη, τόσο η νυν όσο και όλες οι προηγούμενες ηγεσίες της παράταξης:

>>Υπηρετούν τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς.

>> Αγνοούν τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητας.

>>Εκσυγχρονίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις κατοχυρώνοντας την ανεξαρτησία της χώρας «χωρίς την ανάγκη άλλων προστατών εκτός από τους συλλογικούς οργανισμούς στους οποίους θα μετέχει με την ελεύθερη βούλησή της και σύμφωνα με τα πάγια συμφέροντα του Ελληνισμού, στα οποία περιλαμβάνεται και η μοίρα της Κύπρου».

Το 1974 ο Καραμανλής κοίταξε στα μάτια τους Έλληνες. Με το ίδιο ευθύ βλέμμα κοιτά του πολίτες εδώ και τρεισήμισι χρόνια η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία, ζητώντας τους να συμπορευτούν στο αύριο κλείνοντας τα αυτιά τους στις Σειρήνες. Το τι θα επιλέξουν οι τελευταίοι δεν θα αργήσει πολύ να αποδειχτεί…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα