Νέα Δημοκρατία: «Ενεργειακό σταυροδρόμι η Ελλάδα»

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, αλλά είναι κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διαμηνύει από τις ΗΠΑ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα συστήνει εγρήγορση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις που βαίνουν κλιμακούμενες.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται πανικός και σπασμωδικές κινήσεις, αλλά αντιθέτως η ελληνική πλευρά να διαβάσει σωστά τις εξελίξεις. Σε σχετικές ερωτήσεις συνομιλητών του από την ομογένεια, για τη στάση της «γαλάζιας» παράταξης στα εθνικά θέματα, επισημαίνει ότι πρέπει πάνω από όλα «να πρυτανεύσει η ενότητα του έθνους». Πηγές τις Πειραιώς αναφέρουν ότι σε Βοστώνη, Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτονίζει στους αμερικανούς αξιωματούχους, ότι σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας θα πρέπει να αναβαθμίζεται και όχι να υποβαθμίζεται.

Κλειδί για την αναβάθμιση αυτού του ρόλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί την ενέργεια, την ώρα που η Τουρκία επιχειρεί να «κλειδώσει» καταστάσεις. «Στον καινούργιο ενεργειακό χάρτη, έτσι όπως διαμορφώνεται, είτε μιλάμε για παραδοσιακές μορφές ενέργειας (υδρογονάνθρακες) είτε για καινούργιες μορφές ενέργειας (ανανεώσιμες), η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή» είναι το στρατηγικό δόγμα που παρουσιάζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόσο σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, όσο και σε μέλη της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας.

“Πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων η χώρα μας”

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι. Είναι πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων, ταυτόχρονα όμως έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και η ίδια δικούς της ενεργειακούς πόρους που τώρα αρχίσαμε να ερευνούμε τη δυνατότητα αξιοποίησής τους. Ταυτόχρονα η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιο ανεκμετάλλευτο ενεργειακό δυναμικό στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και θα πρέπει να είναι ένα κέντρο καινοτομίας, παραγωγής αλλά και εξαγωγής ανανεώσιμης ενέργειας» φέρεται να είπε χθες σε σχετική συζήτηση στη Βοστώνη.

Σημαντικό κομμάτι στο γεωστρατηγικό δόγμα της ΝΔ, έχουν και οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Αμερικής με την Τουρκία έχουν διαταραχθεί και από δυτικά και από ανατολικά. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι φερέγγυος, σοβαρός, αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ και αυτό δεν θα αλλάξει», λέει ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης