ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Επιδιώκει την άμεση σύγκριση Κυριάκου-Αλέξη

«Το σλόγκαν «το είπαμε-το κάναμε» θα κυριαρχήσει στην προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας

Οι ποιοτικές διαφορές των δημοσκοπήσεων μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών θα αναδειχθεί από το κυβερνών κόμμα

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η επιλογή του Μαξίμου είναι ξεκάθαρη. Πιο ξεκάθαρη ακόμη και για τον πλέον αδαή περί των πολιτικών πραγμάτων. Σε κάθε ευκαιρία επιδιώκουν την άμεση σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έτσι εκτιμούν πως θα αναδείξουν τις τεράστιες διαφορές που έχουν τα δύο κόμματα και που γέρνουν την πλάστιγγα προς τη Νέα Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα βασική επιδίωξη είναι και η άμεση σύγκριση των δύο ηγετών. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως θυμούνται όλοι, δεν έβγαινε εκτός Μαξίμου και οι επισκέψεις του ήταν απόλυτα προετοιμασμένες για να αποφευχθούν οι… κακοτοπιές. Όπως έγινε στο Μάτι, μετά την καταστροφή, όπου η μετέπειτα υφυπουργός Μακεδονίας Ελευθερία Χατζηγεωργίου έπαιζε το ρόλο της δυστυχισμένης πυρόπληκτης. Τότε η Χατζηγεωργίου ήταν δεξί χέρι του Δημήτρη Τζανακόπουλου και ως επιβράβευση για την πειστικότητα του ρόλου επιβραβεύθηκε με το να συμπεριληφθεί στο κυβερνητικό σχήμα στις 15 Φεβρουαρίου του 2019.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα, αλλά διατηρεί ανοιχτές τις πόρτες του Μαξίμου και δέχεται ο ίδιος όσους διαμαρτύρονται. Όπως για παράδειγμα έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, όπου τα προεδρεία πρόσκεινται στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και μιλάει μαζί τους, ακούει τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες τους κι εξηγεί ο ίδιος το τι θέλει και το τι επιτρέπει ο προϋπολογισμός. Τουναντίον επί 4,5 χρόνια οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων δεν είχαν δει τον Αλέξη Τσίπρα και απλά είχαν επαφές με τον Αλέκο Φλαμπουράρη.

Όλες οι τελευταίες μετρήσεις κοινής γνώμης, ακόμη και αυτές που έγιναν το τελευταίο διάστημα, όπου «καλπάζει» ο πληθωρισμός έχουν αναδείξει το προβάδισμα του Πρωθυπουργού στα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά έναντι του βασικού του αντιπάλου. Κι όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη «ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει ακόμη πολιτικό κεφάλαιο που μπορεί να αξιοποιήσει κατάλληλα στο δρόμο προς τις κάλπες, ενώ ένα σημαντικό μέρος της καμπάνιας το επόμενο διάστημα θα χτιστεί γύρω από το πρόσωπο του».

Με δεδομένο ότι ένα κομμάτι των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ανήκει στο παραδοσιακό χώρο του κέντρου, είναι θεμιτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προσβλέπει σε μια προσωπική αντιπαράθεση με στόχο την προσέλκυση ενός ακροατηρίου που παρά την επιμέρους δυσαρέσκεια, βρίσκεται μακριά από τις προσεγγίσεις και την νοοτροπία της Κουμουνδούρου. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως στην αβεβαιότητα που προκαλεί το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, ο ίδιος απαντά με το διακύβευμα της σταθερότητας, που έχει ανάγκη η Ελλάδα για την επόμενη γεμάτη προκλήσεις μέρα.

Το «είπαμε, το κάναμε»

Αναμφίβολα ξένισε πολλούς η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα επίσημα εγκαίνια της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού. Και όπως υποστηρίζουν οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου «η παρουσία του πρωθυπουργού δεν ήταν μία παρουσία κοινωνικού χαρακτήρα, άλλα είχε ως στόχο να υπηρετήσει το σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε».

Με αυτό το εκλογικό αφήγημα του ρεαλισμού και της υλοποίησης των υποσχέσεων είναι πολύ πιο εύκολο-εκτιμούν στο πρωθυπουργικό μέγαρο- να θυμίσουν στους πολίτες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα κρίνουν και θα συγκρίνουν. Από την μία πλευρά της ζυγαριάς υπάρχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που υποσχέθηκε μείωση φόρων και το έπραξε. Δεσμεύθηκε για μείωση της ανεργίας και το έπραξε, κάτω από αντίξοες συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Υποσχέθηκε επενδύσεις και η μία μετά τις άλλες μεγάλες πολυεθνικές εγκαθίστανται στη χώρα. Και από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πως θα καταργήσει με ένα νόμο άρθρο το μνημόνιο και τελικά υπέγραψε 3ο και πιο σκληρό μετά το ακατανόητο πρώτα εξάμηνο ακόμη και για παιδιά του δημοτικού σχολείου.

Επίσης η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στα επίσημα εγκαίνια του Ελληνικού ήθελε να αναδείξει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ «ανακαλύφθηκαν» αρχαία στο παλιό αεροδρόμιο, ενώ επί Ν.Δ. μπήκαν μπουλντόζες. Και φυσικά να υπενθυμίσει τι είχε συμβεί και στον Βοτανικό, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ με τις προσφυγές του στο ΣτΕ σταμάτησε το γήπεδο του Παναθηναϊκού, καθώς ανακάλυψε κορμοράνους.

Η Καρδίτσα και οι συναντήσεις

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης παρέστη στα επίσημα εγκαίνια του πάρκου του Ελληνικού, όμως δεν ξέχασε και την Καρδίτσα που επλήγη με βάναυσο τρόπο από τον «Ιανό». Έτσι μετέβη στην Θεσσαλική πόλη για να δει τα έργα αποκατάστασης στην περιοχή.

Σε αυτή τη λογική έγινε και η συνάντηση με τους νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς, προκειμένου να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους, ότι για πρώτη φορά μετά από δέκα και πλέον χρόνια έγιναν προσλήψεις στην παιδεία. Κι επίσης ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί ξέφυγαν από την «ομηρία» του αναπληρωτή και μονιμοποιήθηκαν.

Αλλά και με το τετ-α-τετ που είχε με τους εκπρόσωπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων έγινε για να αναδειχθεί το ότι για πρώτη φορά μετά το 2010 δίνονται αυξήσεις στους συνταξιούχους, με την κυβέρνηση να τηρεί ευλαβικά το νόμο. Ακόμη και ο πρόλογος της συνάντησης με τους συνταξιούχους κατεύνασε τα πάθη: «Έχω δει στην ατζέντα και μια σειρά από άλλα πιο λεπτομερή θέματα. Με χαρά είμαστε εδώ να σας ακούσουμε όλους και στη συνέχεια να τα συζητήσουμε όσο αναλυτικά απαιτείται», είπε ο πρωθυπουργός και πραγματικά η συζήτηση κύλησε ομαλά χωρίς φωνασκίες.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι μέσα από την τακτική του «το είπαμε το κάναμε» το κυβερνών κόμμα βγαίνει πιο δυνατό στη συνείδηση των πολιτών, ενισχύεται το πρωθυπουργικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη και τελικά αφαιρούνται πολιτικά «όπλα» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά να φτάσει στο τέλος της τετραετίας και να ζητήσει τη σύγκριση των πεπραγμένων του με εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ. Μία σύγκριση, στην οποία κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ της Ν.Δ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα