Νέα Δημοκρατία: «Κρύβονται οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ»

«Η δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να επικυρωθεί από 180 βουλευτές, αλλά ότι εκείνος θα την καταψηφίσει, θα μείνει στην ιστορία ως η επιτομή του πολιτικού αυτοεξευτελισμού». Με αυτά λόγια σχολιάζει επισήμως η Νέα Δημοκρατία τη στάση του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., ο οποίος χάνει συνεχώς στελέχη και ψηφοφόρους, ιδίως στη Βόρειο Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι το παρόν κυβερνητικό σχήμα δεν έχει πολλούς μήνες ζωής, ενώ δεν αποκλείουν η πτώση της κυβέρνησης να συμβεί όταν έρθει προς κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο η συμφωνία των Πρεσπών. Γι’ αυτό και σπεύδουν να κεφαλαιοποιήσουν τη στάση που τήρησαν στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, έχοντας μάλιστα ασκήσει το κορυφαίο κοινοβουλευτικό όπλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την πρόταση μομφής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να πραγματοποιήσει περιοδεία στη Βόρειο Ελλάδα τώρα που το θέμα «βράζει» και οι Μακεδόνες είναι στα… κάγκελα τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Πάνο Καμμένο, που με τη ρητορική του δεν πείθει κανέναν! Όπως σημειώνουν από την Πειραιώς, «πρόκειται για κίνηση ισχυρή συμβολισμού», με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να στέλνει μηνύματα εντός και εκτός συνόρων ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία είτε αυτή έρθει για ψήφιση στη Βουλή με απλή αναλογική είτε με ενισχυμένη!

Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι, μέσα σε διάστημα ενάμιση μηνός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανέβει τρεις φορές στη Θεσσαλονίκη, ενώ πηγές προσκείμενες στον κ. Μητσοτάκη σχολίαζαν ότι την ίδια ώρα τα κυβερνητικά στελέχη δεν «τολμούν» να βγουν προς τα έξω στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Στη Νέα Δημοκρατία βλέπουν ότι ήδη η κυβέρνηση εισπράττει μεγάλο πολιτικό κόστος από την «κακή» –όπως τη χαρακτηρίζουν– συμφωνία που «εκχωρεί την εθνικότητα και τη γλώσσα», ενώ δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ είτε παίρνουν αποστάσεις, είτε αποφεύγουν να συζητήσουν το θέμα. Στο πλαίσιο αυτό, το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει προγραμματίσει μια νέα σειρά από περιοδείες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βόρεια Ελλάδα. «Αυτήν τη διαπραγμάτευση την έκαναν άνθρωποι που στο παρελθόν δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τους δώσουμε ακόμη και το όνομα Μακεδονία σκέτο. Σημερινοί υπουργοί το ζητούσαν, ενώ η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ είχε μετάσχει και σε εκδήλωση στα Σκόπια με αυτό ακριβώς το όνομα», σημειώνουν πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο της «γαλάζιας» παράταξης.

Μάλιστα, στο «κάδρο» των ευθυνών βάζουν και τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος επιχειρεί με επικοινωνιακά τρικ να στρέψει αλλού την προσοχή όσον αφορά το κόμμα του, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν! «Η επιλογή του κ. Καμμένου να πάρει το στυλό του κ. Κοτζιά και να υπογράψει, έχει και τις συνέπειές της», παρατηρούν από τη Νέα Δημοκρατία και παραπέμπουν στις ομαδικές παραιτήσεις στελεχών από τη Βόρειο Ελλάδα, που δεν πείθονται από τα όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Τέταρτο μνημόνιο»

Την ίδια ώρα, από την Πειραιώς προβαίνουν σε βαριές καταγγελίες κατά της κυβέρνησης όσον αφορά τους χειρισμούς και στο μέτωπο της οικονομίας, κάνοντας λόγο για προσπάθεια ναρκοθέτησης του εδάφους που θα κληθεί να βαδίσει η επόμενη κυβέρνηση. «Μπορεί να μην ονομάστηκε “τέταρτο μνημόνιο”, όμως η συμφωνία του Eurogroup δεν είναι τίποτα λιγότερο. Πρόκειται για μέτρα λιτότητας που δεσμεύουν τη χώρα και μετά τον Αύγουστο, υπονομεύοντας σε βάθος χρόνου την οικονομία», σχολιάζουν χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σε μία αναφορά διόλου τυχαία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης –από τη Θεσσαλονίκη όπου μίλησε στο συνέδριο «Export Summit VΙ» του ΣΕΒΕ– άφησε σαφείς αιχμές για το πλαίσιο της χρονικής σύμπτωσης όλων αυτών (σ.σ. Σκοπιανό, Eurogroup), η οποία, όπως είπε, «προκαλεί εύλογα ερωτήματα».

Από τη Ν.Δ. εξαπολύουν ομοβροντία πυρών κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι πλην της ρύθμισης του χρέους –η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί από το 2014– «περιμένουμε με αγωνία αν στο διάγγελμά του ο κ. Τσίπρας θα μας ανακοινώσει όσα δυστυχώς επιβεβαίωσε χθες το Eurogroup:

  1. Ότι σε έξι μήνες από σήμερα θα επιβληθεί νέα μείωση των συντάξεων και νέα μείωση στο αφορολόγητο.
  2. Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060.
  3. Ότι για αυτό το τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες από την Τρόικα, κάτι που δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα».

«Η ρύθμιση του χρέους δεν είναι τίποτα το φοβερό. Δεν μιλάμε για μείωση χρέους. Με το “τρισκατάρατο PSI” πήραμε 120 δισεκατομμύρια διαγραφή χρέους, τώρα δεν πήραμε καμία μείωση», σημείωσε με νόημα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα