ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Νομοθετικός οργασμός με ορίζοντα εξαμήνου

Τα 7 βήματα  του «επιτελικού» νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος της επόμενης μέρας

Λίγες ημέρες μετά από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να κερδίσει ένα ιδιαίτερα δύσκολο στοίχημα: αυτό της καθημερινότητας. Έχοντας ήδη επιδείξει αξιοπρόσεκτη προετοιμασία, αρχίζει τώρα να μπαίνει σιγά-σιγά στα βαθιά της υλοποίησης του πολιτικού σχεδίου του, έχοντας μάλιστα προλάβει να δοκιμαστεί σε δύο έκτακτα και ανεξέλεγκτα φαινόμενα, τη θεομηνία στη Χαλκιδική και τον σεισμό στην Αθήνα.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πολιτικά σημαντική και γι’ αυτό πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η Ν.Δ., εξάλλου, κέρδισε τις εκλογές με μεταρρυθμιστική ατζέντα. Δεν είναι τυχαίο ότι στέλεχος της κυβέρνησης χαρακτήρισε τις φοροελαφρύνσεις που θα θεσπίσει η νέα κυβέρνηση σαν «βάλσαμο στις πληγές επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η μεταρρυθμιστική ατζέντα περνάει από την ικανοποίηση τριών βασικών δεσμεύσεων του Κυρ. Μητσοτάκη που είναι αφενός η μείωση του κράτους (σ.σ. οι 93 θέσεις των γενικών γραμματέων έγιναν 59), η επιλογή των «καταλληλότερων στην κατάλληλη θέση», όπου τα βιογραφικά όσων τοποθετήθηκαν μιλούν από μόνα τους και, τέλος, ότι θα είναι πρωθυπουργός «όλων των Ελλήνων». Εξ ου και διατηρήθηκαν στη θέση τους όσα στελέχη που είχε επιλέξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκαν άξια.

Τον ίδιο μεταρρυθμιστικό στόχο υπηρετεί και το πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για το επιτελικό κράτος. Με το νομοσχέδιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεντρώνονται όλες οι διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 χρόνων για την οργάνωση της κυβέρνησης και την κεντρική διοίκηση του κράτους, μαζί με νέους θεσμούς και κανόνες, που εναρμονίζουν την Ελλάδα με τα ανεπτυγμένα κράτη της Ε.Ε. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο αυτό θα προβλέπει:

1] Τη δημιουργία μιας ισχυρής Προεδρίας της Κυβέρνησης που θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο.

2] Κάθε χρόνο θα δημοσιεύονται Σχέδια Δράσης των Υπουργείων, αλλά και το Συνολικό Σχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης, που θα παρακολουθούνται από τις μηνιαίες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

3] Οι πολυάριθμες εκθέσεις που μέχρι σήμερα συνοδεύουν ένα νομοσχέδιο (Αιτιολογική Έκθεση του ΓΛΚ, Έκθεση Διαβούλευσης κ.λπ.) ενοποιούνται σε μία μόνο έκθεση, την Έκθεση Ανάλυση Συνεπειών, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και η οποία θα κρίνεται από Ανεξάρτητη Αρχή Εμπειρογνωμόνων.

4] Δημιουργείται ο θεσμός του μόνιμου υπηρεσιακού γραμματέα, με τριετή θητεία, που θα επιλέγεται μέσω του ΑΣΕΠ. Θα είναι δημόσιος υπάλληλος και θα του ανατίθενται διά νόμου σημαντικές εξουσίες, τις οποίες σήμερα έχει το πολιτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, γίνεται προσπάθεια για αποκομματικοποίηση του κράτους, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής στους γενικούς διευθυντές.

Μία κίνηση που ουσιαστικά σημαίνει τεράστια εξοικονόμηση χρόνου, περιορισμό της γραφειοκρατίας και περιορισμό της διαφθοράς. Μία επιλογή που, εφόσον λειτουργήσει, μπορεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία του ελληνικού δημόσιου τομέα. Όλες οι διοικητικές πράξεις ατομικού χαρακτήρα, λοιπόν, θα εκδίδονται κατά κανόνα στο επίπεδο της διοίκησης με τον γενικό διευθυντή, να είναι εκείνος που θα αποφασίζει τελικά με τη δική του υπογραφή την έκδοση πράξης.

5] Κάθε πολιτικός γενικός γραμματέας θα αξιολογείται από τον πολιτικό προϊστάμενό του βάσει συμβολαίου απόδοσης, με συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα.

6] Θεσμοθετούνται ισχυρά κωλύματα για να γίνει κάποιος υπουργός ή γ.γ., με σαφείς προβλέψεις για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων, κάτι που θα ισχύει όχι μόνο για τη διάρκεια της θητείας, αλλά και για ένα χρόνο μετά τη λήξη της.

7] Δημιουργείται νέα Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία ενοποιεί όλα τα σώματα εσωτερικού ελέγχου (Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητές Υγείας, Επιθεωρητές Μεταφορών και Υποδομών, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης), ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά και προληπτικά και κατασταλτικά. Η νέα Αρχή θα λειτουργεί με τους ισχυρούς όρους-διασφαλίσεις που λειτουργεί η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων).

Παίρνουν σειρά άλλα 9 ν/σ

Στο ίδιο ταχύτατο νομοθετικό τέμπο η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το νομοσχέδιο για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Εκτός, λοιπόν, του σχεδίου νόμου για το επιτελικό κράτος και αφού περατώθηκε με την ψήφο εμπιστοσύνης η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, η Νέα Δημοκρατία πατάει γκάζι με άλλα 9 νομοσχέδια και έχουν ορίζοντα εξαμήνου, ώστε στη συνέχεια να πάει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να (συ)ζητήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Επιγραμματικά, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πάρουν την άγουσα προς συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή τα εξής νομοθετήματα:

1] Το νέο φορολογικό πλαίσιο που συνδυάζει τη μεταρρυθμιστική τομή με ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

2] Το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου με στόχο εθνικές και διεθνείς επενδύσεις.

3] Το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό της πτωχευτικής και προ-πτωχευτικής διαδικασίας εταιρειών.

4] Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και τη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση.

5] Την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, τη Διαφάνεια και την Προστασία του Πολίτη.

6] Την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της.

7] Τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.

8] Την αγροτική ανάπτυξη και την οργάνωση της πρωτογενούς παραγωγής.

9] Τις μεγάλες τομές στη δημόσια Υγεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα