ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Προ των πυλών η αυτοδυναμία  

Αισιοδοξία στην οδό Πειραιώς από την προοπτική της απρόσκοπτης τετραετίας που ανοίγεται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την αποτυχημένη «παγίδα» που επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Αισιοδοξία από την προοπτική της απρόσκοπτης τετραετίας ανοίγεται για τη Νέα Δημοκρατία μετά την αποτυχημένη «παγίδα» που επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Συνταγματική αναθεώρηση και το άρθρο 32, και το άνοιγμα της ψαλίδας Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τη δυνατότητα στη «γαλάζια» παράταξη να φλερτάρει με την αυτοδυναμία

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Το βάρος τους στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 ρίχνουν τα στελέχη της παράταξης αλλά και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος σχετικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε: «Εκλογές και ευρωεκλογές είναι πακέτο εκλογικών αναμετρήσεων. Οι ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα με δύο ημίχρονα και η Ν.Δ. θα πρέπει να βάλει πολλά γκολ από το πρώτο ημίχρονο και να πετύχει μία ξεκάθαρη νίκη που την επόμενη ημέρα κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και των εθνικών εκλογών. Θα είναι η πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια που οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες και θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν και να στείλουν ένα μήνυμα “ως εδώ” στον κ. Τσίπρα, αλλά στηρίζοντας ταυτόχρονα τη Ν.Δ. Γι’ αυτό δεν υπάρχει χαλαρή ή αδιάφορη ψήφος στις ευρωεκλογές».

Η ΣΥΡΙΖΑϊκή «παγίδα»

Στην ανατροπή των «γαλάζιων» σχεδιασμών εκτιμάται ότι εντάσσεται και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αιφνιδιάσει τη Ν.Δ. στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης πετυχαίνοντας να υπάρξει ευρεία πλειοψηφία στα άρθρο 32 για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από πρόωρη διάλυση της Βουλής, η οποία όμως γύρισε μπούμερανκ για το κυβερνών κόμμα και ευνοεί την επελαύνουσα προς την εξουσία αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως είναι γνωστό, ο τρόπος υλοποίησης θα προσδιοριστεί με πλειοψηφία 151 βουλευτών στην επόμενη Βουλή, όπου θα πλειοψηφεί η Ν.Δ., και στην Πειραιώς επισημαίνουν ότι στην «παγίδα» που επιχείρησε να στήσει στη Ν.Δ., εργαλειοποιώντας την αναθεώρηση, έπεσε τελικά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρασυρόμενος από την καινοφανή θεωρία περί δέσμευσης και της επόμενης Βουλής πίστεψε ότι η Ν.Δ. δεν θα ψήφιζε δικά τους άρθρα.

Το θετικό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη απομακρύνει οριστικά το σενάριο νέων εκλογών την άνοιξη του 2020 και ανοίγει τον δρόμο για ταχεία υλοποίηση του «γαλάζιου» κυβερνητικού προγράμματος, που είναι εξ ολοκλήρου προσανατολισμένο στην εμπροσθοβαρή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να διαμορφωθούν συνθήκες για επενδυτική έκρηξη στη χώρα και δημιουργία πολλών και ποιοτικών νέων θέσεων εργασίας.

Ο ξεκάθαρος κυβερνητικός ορίζοντας της Ν.Δ. συνιστά πλέον ένα ακόμη σημαντικό επιχείρημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει για προσέλκυση επενδύσεων από τώρα, ώστε η διακυβέρνηση της Ν.Δ. να ξεκινήσει σε λίγους μήνες υπό όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις.

«Μια κυβέρνηση με ισχυρή και νωπή εντολή, όπως θα είναι η επόμενη της Ν.Δ., δεν θα μπορούσε να πέσει από κανέναν Τσίπρα, πόσω μάλλον όταν θα έχει υποστεί βαριά ήττα στις εθνικές εκλογές», υπογραμμίζουν στην Πειραιώς, αλλά εξηγούν πως είναι σημαντικό το ότι φεύγει οριστικά η αβεβαιότητα που θα προκαλούσε μια συζήτηση για το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα σε εκλογική περιδίνηση λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ.

Ανοίγει η ψαλίδα

Σε αυτό το φόντο «τρέχουν», εξάλλου, και οι μυστικές δημοσκοπήσεις που φτάνουν στα κομματικά γραφεία αναγκάζοντας τα επιτελεία να ακτινογραφούν τα ευρήματα και να προσαρμόζουν αναλόγως τη στρατηγική τους. Τα βασικά συμπεράσματα αυτών των γκάλοπ δεν διαφέρουν –όπως λένε  οι ειδικοί– από τις έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους πρώτους μήνες του 2019. Και σημειώνουν ότι στις «μυστικές» δημοσκοπήσεις βρίσκει ίσως κανείς διεξοδικότερες αναλύσεις, όχι όμως διαφορετική αποτύπωση των βασικών ποσοτικών συσχετισμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 4 είναι οι βασικές διαπιστώσεις όλων των τελευταίων ερευνών:

 

1] Υπάρχει τάση αύξησης της διαφοράς μεταξύ Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ και όχι το αντίθετο, όπως προπαγανδίζει το Μαξίμου. Γι’ αυτό και έχουν πυκνώσει πρόσφατα οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και των κυβερνητικών στελεχών για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Όπως παρατηρούν οι εκλογολόγοι, ναι μεν τους τελευταίους μήνες του 2018 παρατηρήθηκε μείωση της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου, αλλά αυτή προέκυψε με ταυτόχρονη άνοδο και των δύο προπορευόμενων κομμάτων.

 

2] Ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται, ενώ η Ν.Δ. παραμένει λίγο – πολύ στα ψηλά ποσοστά που εξασφάλισε κατά την προηγούμενη ανοδική περίοδο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει σήμερα να συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά της από το 2016, γεγονός που της επιτρέπει να φλερτάρει με την αυτοδυναμία, στον βαθμό βέβαια που το προβάδισμά της συνδυαστεί και με αξιόλογο ποσοστό εκτός αντιπροσώπευσης.

 

3] Περνούν το 3% και εισέρχονται στη Βουλή λιγότερα από τα 8 κόμματα που το πέτυχαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Σημειώνεται ότι το εύρημα αυτό εμφανίζεται ανεξάρτητα από τη διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ. Δεν προκύπτει δηλαδή μόνο στις εταιρείες που παρουσιάζουν μεγάλες διψήφιες διαφορές, αλλά και σε εκείνες που περιορίζουν τη διαφορά στο 4-5%.

 

4] Το ΚΙΝ.ΑΛ. δείχνει να «αντέχει». Αν και κανείς φυσικά δεν μπορεί να προδικάσει την τελική έκβαση, τουλάχιστον στην τρέχουσα συγκυρία οι περίφημες «γέφυρες» του ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Οι τάσεις δείχνουν ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. διατηρεί τα ποσοστά του, αν δεν ενισχύεται κιόλας και πάντως δεν αποδυναμώνεται.

Το λάθος με τους αναποφάσιστους

Στην τελική έκβαση του αποτελέσματος θα παίξουν ρόλο κυρίως οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, οι οποίοι διατηρούνται σε σχετικά υψηλά ποσοστά και αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ή της αποχής. Όπως παρατηρούν όμως οι εκλογολόγοι, είναι λάθος να συνδυάζονται ευθέως οι αναποφάσιστοι με το κόμμα που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές.

Ιδίως σε ένα εκλογικό σώμα που έχει δείξει σε όλες τις προηγούμενες εκλογές, του 2015 και του 2012, ότι μεταβάλλει σε πολύ σημαντικό βαθμό την προτίμησή του από εκλογή σε εκλογή. Υπολογίζεται δηλαδή ότι κάθε φορά σχεδόν 4 στους 10 επιλέγουν διαφορετικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα