Νέα εκεχειρία 150 ωρών από Πούτιν και Ερντογάν στη Συρία

Μετά την πολύωρη συνάντηση των δύο προέδρων στο Σότσι της Ρωσίας. Τι αποφάσισαν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη βορειοανατολική Συρία, καθώς μετά από την πολύωρη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέληξαν σε ανανέωση της εκεχειρίας.

Η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ρωσίας και τον Τούρκο ομόλογό του διήρκεσε σχεδόν επτά ώρες και κατέληξε στην υπογραφή συμφωνίας για τη Συρία. Ο Ερντογάν τη χαρακτήρισε ιστορική συμφωνία, ενώ ο Πούτιν έκανε λόγο για κρίσιμες λύσεις για τη Συρία.

Τι συμφώνησαν Πούτιν- Ερντογάν για τη Συρία

Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν έπειτα από την περίπου εφτάωρη συνάντηση- η οποία ολοκληρώθηκε περίπου δύο ώρες πριν από την εκπνοή της κατάπαυσης πυρός στη Συρία- ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν σε διορία 150 ωρών για την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από την περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας όπου επιχειρούσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας. Στη συνέχεια, Ρωσία και Τουρκία θα κάνουν κοινές περιπολίες γύρω από αυτή τη ζώνη ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν ότι:

«Από τα μεσάνυχτα της 23ης Οκτωβρίου, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις της Συρίας θα επιτηρούν τη ζώνη ασφαλείας και σε 150 ώρες θα απομακρυνθούν οι κουρδικές δυνάμεις του YPG από την περιοχή. Στη συνέχεια, η Ρωσία και η Τουρκία θα κάνουν κοινές περιπολίες σε περίμετρο 10 χλμ. από την περιοχή των τουρκικών επιχειρήσεων, ενώ οι δύο χώρες θα λάβουν μέτρα προκειμένου να μην επιστρέψουν στη ζώνη ασφαλείας τρομοκρατικά στοιχεία. Επιπλέον, η επιστροφή των προσφύγων- που φιλοξενούνται στην Τουρκία- σε αυτή την περιοχή θα επιτηρείται. Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την εξεύρεση βιώσιμης πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας».

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός, Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί, είπε ότι έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

Για μόνιμη κατάπαυση του πυρός κάνει λόγο  ο Λευκός Οίκος

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη «μέχρι το τέλος του απογεύματος», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Διαβάστε επίσης