Νέα επιστημονική μελέτη: Αυτά τα τρόφιμα προστατεύουν την καρδιά

Η κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν στο γήπεδο, ανέδειξε τα καρδιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη και επαγγελματίες αθλητές. Τόσο γι’ αυτούς, όσο και για το σύνολο του πληθυσμού, υπάρχουν φυσικές τροφές που αν μπουν στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες, αποτελούν τη μεγάλη ασπίδα ζωής.

Μια νέα μελέτη για την καρδιά, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Developments in Nutrition, έδειξε ότι αν τρώμε μόλις 1,5 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα από βότανα και μπαχαρικά ενισχύουμε σημαντικά την υγεία της καρδιάς μας μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη που έκαναν τα πανεπιστήμια Penn State και Texas Tech έτρωγαν τα συγκεκριμένες ποσότητες βοτάνων και μπαχαρικών. Διαπιστώθηκε πως αυτοί που κατανάλωναν περισσότερα μπαχαρικά είχαν περισσότερα οφέλη για την υγεία από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο.

Για την διεξαγωγή της μελέτης, 71 συμμετέχοντες με αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση ή αντίσταση στην ινσουλίνη, έλαβαν οδηγίες από τους ερευνητές να προσθέσουν 6,6 ή 3,3 ή 0,5 γραμμάρια βοτάνων και μπαχαρικών την ημέρα στα γεύματά τους για έναν μήνα.

Οι ερευνητές στη συνέχεια χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες για τυχόν αλλαγές στα λιπίδια, την γλυκόζη και την ινσουλίνη.

Αν και τα αποτελέσματα δεν έδειξαν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου ή χοληστερόλης στο αίμα, όσοι έτρωγαν 6,6 γραμμάρια μπαχαρικών (το οποίο ισοδυναμεί με περίπου 1,5 κουταλάκι του γλυκού) είδαν τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης να βελτιώνονται σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα μπαχαρικά στο φαγητό τους.

Ορισμένα καρυκεύματα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση σχεδόν όσο και τα φάρμακα.

Μερικά καρυκεύματα μπορούν να κάνουν πιο υγιεινό ένα ήδη θρεπτικό γεύμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου θα μπορούσε να μειώσει την συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση τόσο αποτελεσματικά όσο και τα φάρμακα για την υπέρταση.

Η κανέλα έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει παρόμοια καρδιαγγειακά οφέλη. Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition το 2019, η οποία περιελάμβανε δεδομένα για 641 άτομα, έδειξε ότι η ενσωμάτωση της κανέλας στην καθημερινή διατροφή μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Οι συμμετέχοντες είδαν ένα ακόμη ισχυρότερο αποτέλεσμα μετά από τρεις μήνες συνεπούς χρήσης.

Πέραν αυτών

* Υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ορισμένα όσπρια (φασόλια, φακές, αρακάς) ωφελούν την καρδιά.

* Ο καφές και το τσάι επίσης είναι ωφέλιμες επιλογές, αλλά χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και σαντιγύ.

* Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα καλύτερο είναι να αποφεύγονται.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα