Νέα κόμματα: Υποψήφιοι… σωτήρες περιμένουν στη σειρά

Οι πιο έμπειροι επιχειρηματίες ισχυρίζονται πως η κρίση γεννάει ευκαιρίες, και οι υπομονετικοί και αυτοί που κοιτάζουν πιο μακριά καταφέρνουν και να επιπλεύσουν σε μία κρίση, προκειμένου να γευθούν τα οφέλη αργότερα. Στην πολιτική, όλοι αναμένουν ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα υπάρξουν ανατροπές.

Του Μ.ΚE.

Κάποιοι θα βγουν κερδισμένοι και κάποιοι θα εξέλθουν της υγειονομικής κρίσης χαμένοι. Εξάλλου, αυτό το είδαμε και με την οικονομική κρίση, όπου ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% εκτοξεύθηκε σε κόμμα εξουσίας και σε ποσοστά άνω του 30%, ενώ το ΠΑΣΟΚ έπεσε σε ποσοστά μικρότερα του 10%.

Έτσι, λοιπόν, και μετά το τέλος της πανδημίας οι περισσότεροι των αναλυτών αναμένουν ότι θα παρουσιαστούν νέα πολιτικά σχήματα, προκειμένου να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών. Ήδη οι ζυμώσεις είναι έντονες και νέα σχήματα βρίσκονται σε στάδιο επώασης. Σχήματα που θέλουν να κερδίσουν χώρο στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, είτε να αντικαταστήσουν το ΚΙΝΑΛ στον χώρο του κέντρου.  Τουναντίον, αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει υπερκορεσμός και οι όποιες σκέψεις για νέο κόμμα μάλλον θα είναι αποτυχημένες με το «καλημέρα».

Έντονη μπορεί να χαρακτηριστεί η κινητικότητα στην εξωκοινοβουλευτική δεξιά. Υπάρχουν συζητήσεις, συσκέψεις, συνεννοήσεις για νέα σχήματα και πολλή φημολογία. Φήμες για υπόγεια κεφάλαια, αμφισβήτηση για την πανδημία και γενικά γκρίνια για κάθε κυβερνητική απόφαση. Τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία σε κοινωνία και οικονομία φαίνεται ότι διεγείρουν και τη φαντασία πλήθους πολιτευόμενων, που παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως σωτήρα, αλλά συνήθως κάνουν διαδρομές μεταξύ περιθωριακών ζωνών της πολιτικής.

Ο Ευάγγελος Αντώναρος μας προειδοποιεί ότι κάτι ετοιμάζει με την ατάκα “ακριβώς στο κέντρο”

 

Συγκεκριμένος χορηγός

Όλες αυτές τις κινήσεις δεξιά της Νέας Δημοκρατίας έχουν  συγκεκριμένο χορηγό – κι αυτός ακούει στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνούνται να κατανοήσουν ότι ακόμη η κοινωνία δεν τους θεωρεί ως εναλλακτική λύση στα προβλήματά τους και πιστεύουν ότι με το να γρατζουνίσουν τη ΝΔ με διαφόρους περίεργους τύπους θα κόψουν δύναμη από το κυβερνών κόμμα. Θυμόμαστε πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, η τότε κυβέρνηση Τσίπρα –που ήταν στα τελευταία της– στην απέλπιδα προσπάθεια είχε βάλει την ΕΡΤ για να αβαντάρει ένα απόκομμα που έφτιαξε ο Σάββας Τσιτουρίδης, τους Έλληνες Ριζοσπάστες, το οποίο δεν κατάφερε ούτε 10.000 ψήφους να πάρει.

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης ένωσε τις δυνάμεις του με τον Θάνο Τζήμερο για κοινή κάθοδο στις εκλογές

Ανάλογες κινήσεις υπάρχουν στην ευρύτερη εξωκοινοβουλευτική δεξιά. Ο Φαήλος Κρανιδιώτης τα έχει βρει με τον Τζήμερο. Ο Ευάγγελος Αντώναρος κυκλοφορεί ένα σλόγκαν το «ακριβώς κέντρο», θέλοντας να παραστήσει τον συνεχιστή του «καραμανλισμού» και αναζητεί κι άλλους πρόθυμους για ένα νέο κεντροδεξιό κόμμα. Σχεδόν σε καθημερινή βάση κατηγορεί την κυβέρνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αναφέρεται σε «μουσαφίρηδες και ξένα σώματα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνει και τον πρωθυπουργό.

Ο Γιώργος Τράγκας προχωρά στην ίδρυση νέου κόμματος με τον τίτλο Ελεύθεροι άνθρωποι, έχοντας στο πλευρό του το Νίκο Νικολόπουλο

 

Ο Τράγκας και ο Ιβάν Σαββίδης

Τώρα εμφανίστηκε και ο Γιώργος Τράγκας, ο οποίος σε όλες του τις εκπομπές αφήνει να εννοηθεί ότι έχει έτοιμο δεξιό κόμμα. Μάλιστα ο πρώην βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, αποφάσισε όπως ανακοίνωσε ο ίδιος να συστρατευθεί με τον Γιώργο Τράγκα. Ο ίδιος αινιγματικά δήλωσε: «Διάβασα ότι θα κάνω κόμμα “δεξιότερα” της Νέας Δημοκρατίας. Φυσικά δεν υπάρχει τίποτα πιο δεξιό από τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη, πέραν αυτού η όλη πορεία μου δείχνει ότι ήμουν και είμαι μακριά από όσα πρεσβεύουν οι σημερινοί ακραίοι νεοφιλελεύθεροι της Νέας Δημοκρατίας. Ως παλαιός Καραμανλικός, Κεντροδεξιός και ως ελευθερόφρων απεχθάνομαι τις ετικέτες και τα κομματικά κλισέ που έριξαν την Ελλάδα στα βράχια».

Όλοι όσοι καίγονται από τον χώρο της δεξιάς και της κεντροδεξιάς να γίνουν κομματάρχες αναζητούν χρηματοδότηση. Μάλιστα, η υφέρπουσα φημολογία αναφέρει ότι όλες αυτές οι κινήσεις προσβλέπουν σε κάποια «άνωθεν» υποστήριξη από τη ζώνη του Ιβάν Σαββίδη, προς ευόδωση του περιλάλητου, αλλά μηδέποτε ευδοκιμήσαντος, «ρωσικού κόμματος».

Παρά τις διαψεύσεις οι φήμες καλά κρατούν ότι ο Ιβάν Σαββίδης ίσως χρηματοδοτήσει την ίδρυση ενός νέου κόμματος

Η αλήθεια είναι ότι ο ομογενής επιχειρηματίας δεν ενδιαφέρεται και δεν έχει λόγο να μιλά με τον κάθε τρελαμένο σωτήρα του έθνους. Μόνο και μόνο λόγω της επιχειρηματικής του εμβέλειας, μπορεί να μιλά με όλο το πολιτικό σύστημα, να έχει ανοιχτούς διαύλους και με το Μαξίμου, αλλά και με την Κουμουνδούρου και την Χαριλάου Τρικούπη, οπότε δεν έχει λόγο να στηρίξει κόμματα που ουδείς του εγγυάται ότι θα εισέλθουν στη Βουλή. Ας σημειωθεί ότι επί ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τον διαγωνισμό για τον ΟΛΘ κι επί ΝΔ υπέγραψε τη σχετική σύμβαση. Οπότε, το μήνυμα που αποστέλλουν οι άνθρωποί του είναι λιτό και ξεκάθαρο: «Ούτε λεφτά δίνει ούτε σχέσεις θέλει».

Και στην κεντροαριστερά

Από την άλλη, με ενδιαφέρον παρατηρούν και τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) την πολιτική κίνηση «Εμείς», που συστάθηκε μετά την απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να διαλύσει το Ποτάμι. Τα στελέχη της κίνησης «Εμείς» προέρχονται στη μεγάλη τους πλειονότητα από το Ποτάμι, ενώ υπάρχουν και αρκετοί από την «Ώρα Αποφάσεων» των Διαμαντοπούλου-Φλωρίδη. Όπως αναφέρουν όλες οι πηγές, σύντομα θα διεξαχθεί και ιδρυτικό συνέδριο για τη μετεξέλιξη της κίνησης σε κόμμα. Επικεφαλής φέρεται ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος στις δημοτικές εκλογές του 2019 σύστησε παράταξη μαζί με τον Σπύρο Βούγια και απέσπασε το 7,07% στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο Νίκος Νυφούδης φέρεται ότι θα ηγηθεί νέου κόμματος με τον τίτλο Εμείς, που απαρτίζεται από πρώην στελέχη του Ποταμιού που δεν συμφωνούσαν με την απόφαση Θεοδωράκη να κατεβάσουν ρολά

Το «Εμείς» κινείται στον χώρο του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστικού κέντρου, επικρίνει τον λαϊκισμό και θέλει να παρουσιαστεί ως το νέο Ποτάμι με ρεαλιστικές προτάσεις, επιζητώντας να καταργηθεί η παλαιοκομματική νοοτροπία. Ποντάρει να μπει σφήνα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, αυξάνονται οι πιέσεις προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο από τον Γιώργο Φλωρίδη, τον Γιάννη Μανιάτη και άλλους πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος. Επί της ουσίας, να μετατρέψει το think tank «Κύκλος Ιδεών» σε πολιτικό κόμμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα