Νέα πρόκληση Γκιουλέρ: Οι συμφωνίες Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ δεν μας απειλούν – Δεν πρέπει να τρέφουν υπερβολικές ελπίδες

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ κατηγόρησε την Ελλάδα και το Ισραήλ ότι προσπαθούν να μπλοκάρουν την Τουρκία στην απόκτηση των F-35

Η Άγκυρα φαίνεται να ενοχλείται από την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε θέματα άμυνας, όπως καταδεικνύουν οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

test3

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Γκιουλέρ δήλωσε: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι Ελληνοκύπριοι (Κυπριακή Δημοκρατία) συνεργάζονται και υπογράφουν συμφωνίες δεν αποτελεί απειλή για εμάς. Υπογράφουμε επίσης συμφωνίες με πολλές χώρες. Αλλά δεν συνάπτουμε αυτές τις συμφωνίες εναντίον κάποιας συγκεκριμένης χώρας».

test2
test5

Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα θα αναπτύξει συστήματα αεράμυνας, προερχόμενα από το Ισραήλ, σε νησιά με καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Όπως είπε, «αυτά είναι, εξ ορισμού, αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είναι οπλισμένα βάσει των συνθηκών. Πραγματοποιούμε τις απαραίτητες εργασίες σε αυτό το θέμα. Δεν πρέπει να τρέφουν υπερβολικές ελπίδες».

Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα και το Ισραήλ ότι προσπαθούν να μπλοκάρουν την Τουρκία στην απόκτηση των F-35: «Δεν βλέπουμε κανένα πρόβλημα με την προμήθεια των F-16. Φυσικά, η προτεραιότητά μας θα είναι τα F-35. Γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ και η Ελλάδα ασκούν πιέσεις για να μας εμποδίσουν να παραλάβουμε αυτά τα αεροσκάφη. Συνεχίζουμε επίσης τις δικές μας προσπάθειες για την άρση των κυρώσεων CAATSA. Έχουμε ξεχωριστές ομάδες εργασίας για αυτά τα ζητήματα. Σίγουρα θα μοιραστούμε τις πληροφορίες μαζί σας όταν το ζήτημα πλησιάσει στην επίλυση. Η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα επιλύσουν αυτά τα ζητήματα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα