ΝΕΑ ΤΟΥΜΠΑ: Γήπεδο next generation ή Ποντιακού Ελληνισμού;

Είναι το δίλημμα του Ιβάν Σαββίδη. Αν το χτίσει παραδοσιακό θα είναι κάτι σαν εκκλησία, ενώ αν πάει με τα γούστα της Populous με κτίσμα τέταρτης γενιάς και θα είναι η απόλυτη μπίζνα

Η Νέα Τούμπα πήρε μπροστά και καλά έκανε. Να πούμε δυο πραγματάκια για την νέα γηπεδάρα του ΠΑΟΚ, που όμοιά της δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα, αν συμφωνήσει ο Ιβάν Σαββίδης, ως προς την αρχιτεκτονική της. Μακράν το πιο όμορφο γήπεδο θα είναι η Νέα Τούμπα. Έψαξα, ρώτησα και πήρα μερικές πληροφορίες.

Κατά αρχήν, να ξεκινήσουμε από την Populous, την εταιρία που θα σχεδιάζει το νέο γήπεδο. Οι άνθρωποι δεν παίζονται. Κάνουν κατασκευές next generation, όχι τίποτα πατροπαράδοτα γήπεδα. Και δεν μιλάμε για χλίδα, τώρα, αυτό είναι άλλο πράγμα. Μιλάμε για αρχιτεκτονική του τοπίου. Άλλο πράγμα είναι η χλίδα, το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί και άλλο η αρχιτεκτονική.

Να σου δώσω ένα παράδειγμα: όταν έγινε το νέο γήπεδο του Άγιαξ, το «Άμστερνταμ Αρένα», άπαξ και το’ βλεπες από μακριά, δεν το’ κοβες για γήπεδο ποδοσφαίρου. Νόμιζες ότι προσγειώθηκε κανένας ιπτάμενος δίσκος και θα βγούνε από μέσα τίποτα ανθρωποειδή με καλώδια και φρύδια μέχρι τα γόνατα.

Και φτάνεις κοντά και βλέπεις ότι είναι υπερυψωμένο κι από κάτω, δρόμος κανονικός για να περνάνε αυτοκίνητα. Έτσι ήταν οι τάσεις της εποχής, μέσα δεκαετίας του ’90. Σήμερα το ίδιο γήπεδο είναι μία ιστορία της πλάκας.

Σήμερα επικρατούν άλλες τάσεις. Άλλο trend που λένε κι οι πιτσιρικάδες. Ποιο είναι αυτό; Η ασυνήθιστη μορφολογία του, ο φωτισμός του, η εργονομία του και πολλά άλλα που όλα μαζί συνοψίζονται σε μία λέξη: «Wow». Η έκπληξη, δηλαδή. Είναι αυτές οι περίεργες κατασκευές, όπου το μάτι δεν μπορεί να τις αγκαλιάσει με την μία, μάστορα. Δεν έχεις, δηλαδή, μία ευθεία αντίληψη, που σε πέντε δευτερόλεπτα έχει αποτυπωθεί στο μάτι και το μυαλό. Η Νέα Τούμπα, σύμφωνα με τα σχέδια της Populous δεν θα είναι ένα φλατ πράγμα, απλά καινούργιο γήπεδο. Κατά μικρά διαστήματα στην κατασκευή, κάτι θα παρεμβάλλεται, για να τραβάει την προσοχή του θεατή.

Στην σύγχρονη αρχιτεκτονική, αυτή που κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιηθεί στην Τούμπα από την εταιρία αυτή, αν συμφωνήσει ο Ιβάν Σαββίδης, κυριαρχεί το στοιχείο της έκπληξης του θεατή, όπως και στα περισσότερα κτίσματα νέας γενιάς. Κάποτε ήταν τα γυάλινα κτίρια, για παράδειγμα. Ξεπεράστηκαν. Δεν φτουράνε.

Πάμε παρακάτω. Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται χρήμα, φυσικά κι ο Ιβάν Σαββίδης τόνισε να τα καλύψει μόνος του και θα ζητήσει λεφτά από το κράτος για τις υπογειοποιήσεις κλπ. Από εκεί και πέρα, όσα δίνεις, τόσα παίρνεις. Το γήπεδο της Τότεναμ, που το έφτιαξε η ίδια εταιρία κόστιζε 1.,6 δις ευρώ. Της Μίλαν και της Ίντερ, 1.2 δις ευρώ. Κανένας φυσικά, δεν περιμένει να βάλει ο Ιβάν όλη του την περιουσία για να χτίσει το γήπεδο του ΠΑΟΚ. Αν του πήγαιναν καλά τα πράγματα, μπορεί και να έριχνε τρελά ποσά, αλλά από την μία ο κορωνοϊός που του έκλεισε το Πόρτο Καράς και από την άλλη το «ντου» του Πούτιν στην Ουκρανία, όπου οι δυτικοί σταμάτησαν να επισκέπτονται την Ρωσία, του στοίχισε.

Δεν ξέρω πόσο θα κοστίσει η Νέα Τούμπα στον Ιβάν. Αλλού είναι το θέμα. Πώς το θέλει το γήπεδο; Να είναι ένα σύγχρονο κτίσμα, που προσφέρει η Populous ή ένα γήπεδο συμβολισμών; Για παράδειγμα, βλέπεις την «ΟΠΑΠ Arena – Αγιά Σοφιά», το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, με εκατό τα εκατό συναισθηματική εξάρτηση από τις ρίζες της. Κάτω από μία διαφορετική προοπτική σκέψης, τα κυκλικά παράθυρα σαν κι αυτά της Αγιάς Σοφιάς στην Πόλη, σε καλούν σε αυθυποβολή εκκλησιαστικής μυσταγωγίας.

Θα είναι κάτι παρόμοιο η Νέα Τούμπα; Ο Ιβάν Σαββίδης, λάτρης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας γνωρίζει προφανώς τα λόγια του Παυσανία, περί της «πόλης». Λέει ο Παυσανίας ότι πόλη είναι ο τόπος που συγκροτείται γύρω από το θέατρο, το γυμνάσιο και κυρίως τον δημόσιο χώρο. Είναι ο οργανωμένος χώρος συνάντησης, επικοινωνίας, διαφωνίας, ελπίδας, τόπος εν τέλει κοινός για όλους και προσωπικός για τον καθένα».

Μπορεί, δηλαδή, ο Ιβάν να θέλει να κάνει το νέο γήπεδο έναν πόλο συσπείρωσης του λαού του ΠΑΟΚ, προβάλλοντας τα ιδανικά του Ελληνισμού και ειδικότερα του Ποντιακού Ελληνισμού. Δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό αυτό το πράγμα, να φτιάξει ένα τέτοιο γήπεδο. Αν όμως θέλει ένα κτίσμα που ν’ αποτελεί περιέργεια και για τους τουρίστες για την αρχιτεκτονική του και να γίνει σημείο αναφοράς για τον κάθε επισκέπτη της Χαλκιδικής για παράδειγμα και γίνεται χοντρή μπίζνα, τότε θα πλαισιωθεί με τα γούστα της Populous.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα