«Νέα Τούμπα»: Ψάχνουν λεφτά και… κάποιον να πάει φυλακή!

Η ανακατασκευή του γηπέδου έρχεται ξανά στο προσκήνιο από τον Ιβάν Σαββίδη, όμως δεν υπάρχει ένα σαφές σχέδιο χρηματοδότησης

Η περιβόητη ιστορία  της «Νέας Τούμπας» έρχεται ξανά στο προσκήνιο, μετά την επίσκεψη του Ιβάν Σαββίδη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς λέγεται ότι ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το θέμα είναι το εξής…

Για να ξεκινήσει η συζήτηση (και μετά τα έργα…) για τη «νέα Τούμπα», θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να μετακομίσει στο Καυτανζόγλειο για μία σεζόν τουλάχιστον. Όμως, για να γίνει λειτουργικό (για τις ανάγκες της ομάδας) το γήπεδο θα πρέπει να κάνουν στον ΠΑΟΚ έργα αναβάθμισης που ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ (μπορεί να φτάσουν και 2 εκατ. ευρώ) και ο Ιβάν Σαββίδης ζητά να αφαιρεθούν από  το ενοίκιο των 4 εκατ. ευρώ που θα πληρώσει ο ΠΑΟΚ για δύο ή τρεις σεζόν που θα το χρησιμοποιήσει.

Κι εδώ αρχίζουν τα ζόρια…

Η προηγούμενη διοίκηση του Σταδίου δεν έβαζε την υπογραφή της για να γίνει κάτι τέτοιο, και μάλιστα διά του προέδρου της, Απόστολου Μιμιντζή είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους (ακόμη και στον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη) ότι «αν το δεχτεί, κινδυνεύουμε να πάμε όλοι φυλακή για απιστία έναντι του Δημοσίου, με τον νόμο που ισχύει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε τον νόμο. Δεν πρόλαβε, αλλά και ενδεχομένως να μην ήθελε, καθώς έπεσε πάνω στις εκλογές, και κανείς… δεν πήγε φυλακή.

Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του σταδίου, Απόστολος Μητιντζής, ο οποίος είχε εξηγήσει  πως με βάση τον ισχύοντα νόμο ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα έπρεπε να καταβάλει σε κάθε αγώνα το 15% των ακαθάριστων εισπράξεων από τα εισιτήρια και των διαφημιστικών του εσόδων, χωρίς να προβλέπεται συμψηφισμός.

«Δεν μπορεί να λειτουργήσει βάσει αυτού του νόμου η συμφωνία με τον ΠΑΟΚ, οπότε ζήτησα να γίνει κάποια νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορεί αν υπογραφεί μια σύμβαση, που να περιλαμβάνει συμψηφισμό με τα έργα. Αλλιώς δεν μπορώ να υπογράψω, θα πάω φυλακή, είναι απλό. Πρέπει να λυθεί το θέμα των συμψηφισμών που απαγορεύεται με τον υπάρχοντα νόμο».

Το ενδιαφέρον για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ είναι ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων μετά τη συνάντηση του Ιβάν Σαββίδη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε διάφορες ιστοσελίδες που πρόσκεινται στον ΠΑΟΚ δόθηκε η εξής διάσταση για το θέμα…

Στις τάξεις του ΠΑΟΚ απέφυγαν να κάνουν το οποιοδήποτε σχόλιο γύρω από τη συνάντηση των δύο ανδρών, ωστόσο αντιλαμβάνεται κανείς πως από την πλευρά τους οι «ασπρόμαυροι» έκαναν σαφές πως επιθυμούν να ξεπεραστούν άμεσα τα γραφειοκρατικά ζητήματα προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Η συνέχεια –τουλάχιστον πολιτικά– δόθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης στο ΥΜΑΘ, με τον πρώτο να θέτει στο τραπέζι και το θέμα της «Νέας Τούμπας» παρά το γεγονός πως ήταν εκτός ατζέντας.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε και διά στόματος του Θεόδωρου Καράογλου, ο οποίος δημοσίως τόνισε πως δόθηκαν οδηγίες από τον πρωθυπουργό προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσει ομαλά το μεγαλόπνοο έργο του ΠΑΟΚ. Δηλώσεις που έρχονται να προστεθούν σε αυτές του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος υποστήριξε πως: «…το γήπεδο θα προχωρήσει, αυτή είναι η συμφωνία».

Κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ο ΠΑΟΚ τηρεί σιγή ιχθύος γύρω από την πολιτική έκταση που έχει πάρει το θέμα, καθώς στο στρατόπεδο του «Δικεφάλου» θέλουν να δουν στην πράξη πως υπάρχει βούληση για να ξεπεραστούν χαρακτηριστικές δυσκολίες που φαντάζουν ως εμπόδια προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες…

Ας σημειωθεί ότι η διοίκηση Μητιντζή στο Καυτανζόγλειο έχει παραιτηθεί και η κυβέρνηση πρέπει να διορίσει νέα, η οποία θα χειριστεί και το «καυτό» ζήτημα…

Και το ρεπορτάζ εκ Θεσσαλονίκης κατέληξε ως εξής: «…Από εκεί και πέρα, πρέπει να οριστεί η συμφωνία για τους όρους χρήσης του Σταδίου και φυσικά υπό ποιο καθεστώς ο ΠΑΟΚ θα χρηματοδοτήσει για τα βελτιωτικά έργα που απαιτεί το Καυτανζόγλειο για να γίνει ένα λειτουργικό Στάδιο, προκειμένου να φιλοξενήσει τόσο αγώνες πρωταθλήματος όσο και αυτούς της Ευρώπης.

»Το μεγάλο “αγκάθι” στην προκειμένη περίπτωση έγκειται στο γεγονός πως δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τον ΠΑΟΚ και τα χρήματα που θα ξοδευτούν, ώστε να γίνει συμψηφισμός με τα ενοίκια. Αντιλαμβάνεται κανείς πως οι συζητήσεις με τη νέα διοίκηση του Καυτανζογλείου που θα οριστεί από την Κυβέρνηση είναι άκρως κομβικές για την υπόθεση “Νέα Τούμπα”.

»Συνεπώς, τα πάντα θα κριθούν στην πράξη. Και εκεί θα “μιλήσει” και ο ΠΑΟΚ…»

Στον ΠΑΟΚ ισχυρίζονται ότι η κύρια μελέτη για τη χωροθέτηση του νέου γηπέδου βρίσκεται στο δεύτερο στάδιό της και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έναν μήνα, προκειμένου να κατατεθεί και να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τους φορείς και τις υπηρεσίες. Κατόπιν, θα πρέπει να εγκριθεί με προεδρικό διάταγμα, το οποίο στην ουσία ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να εκδοθούν οι άδειες για να κατεδαφιστεί το παλιό γήπεδο και να αρχίσουν οι εργασίες για το νέο με πλήρη ασφάλεια. Κάτι που εκτιμάται πως θα γίνει μέσα στο 2020…

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, ο στόχος είναι να φιλοξενηθεί ο ΠΑΟΚ στο Καυτανζόγλειο τις σεζόν 2020-21 και 2021-22, και τη σεζόν 2022-23 να μπει στη Νέα Τούμπα…

Εγγυήσεις για

χρηματοδότηση

Την εικόνα της κυβέρνησης για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει το έργο έδωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, σχολιάζοντας ότι: «…Αυτό που περιμένει η κυβέρνηση από την κάθε ομάδα, τον κάθε “φορέα” αν μπορώ να το πω έτσι, που θα θελήσει να κάνει εργασίες σε γήπεδο, είναι το εξής: Να μας καλέσει στο τραπέζι και να μας παρουσιάσει έναν φάκελο που θα έχει μέσα όλα τα δεδομένα. Το τι σκέφτεται να κάνει, τη χρηματοδότηση των έργων, το πλάνο συντήρησης της κατασκευής που θα προκύψει. Αυτό είναι το νούμερο ένα ζητούμενο. Όταν κάποιος φέρει στο τραπέζι εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση του πλάνου του, τότε μπορεί να γίνει συζήτηση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα