Νέες κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Λίγα 24ωρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου οι Ευρωπαίοι εταίροι πέταξαν το μπαλάκι στην Αθήνα, ζητώντας «επείγουσα πρόοδο» σε τέσσερα μέτωπα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συναντάται εκ νέου την Δευτέρα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στις Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι η τελευταία διορία συμμόρφωσης της Ελλάδας σε σχέση με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων εκπνέει την παραμονή της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup, δηλαδή στις 9 Δεκεμβρίου.

Τα τελευταία μηνύματα από τις Βρυξέλλες, σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση.

Στο Μαξίμου όπως τονίζει και η Άποψη το τελευταίο διάστημα έχουν διαπιστώσει ότι κάποιοι εκ των υπουργών καθυστερούν να υλοποιήσουν τις ειλημμένες αποφάσεις, οι οποίες μάλιστα αναγράφονται και στις συμφωνίες του ελληνικού κράτους με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Έτσι, λοιπόν, ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να μη διατηρηθεί αυτό το κλίμα, προχώρησε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με υπουργούς από τους οποίους απαίτησε να θέσουν ως προτεραιότητα την υλοποίηση των αποφάσεων. Επισήμως με αυτή την κίνηση ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδας ότι η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει όλα τα δύσκολα θέματα.

Στις νέες διαπραγματεύσεις που ξεκινούν, βασικό αντικείμενο θα είναι ο προϋπολογισμός του 2014, ο οποίος πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αλλά στην πορεία εφαρμογής του, εάν προκύψουν αποκλίσεις, η κυβέρνηση θα λαμβάνει συμπληρωματικά μέτρα, σύμφωνα με την πάγια δέσμευση που υπάρχει σε όλα τα μνημόνια.

Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν επίσης το δημοσιονομικό κενό και ο προϋπολογισμός του 2014, καθώς και η αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Θα συζητηθούν, επίσης, τα διαρθρωτικά ζητήματα της απελευθέρωσης των προϊόντων και των υπηρεσιών και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που μετατίθεται από χρόνο σε χρόνο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πάντως δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως η ελληνική πλευρά θα προτείνει στην τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ,.

Tα μέτρα αφορούν τις τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν.

Μιλώντας στο CNBC, ο Γιάννης Στουρνάρας, απέκλεισε πέρα των παραπάνω διαρθρωτικών αλλαγών, η κυβέρνηση να λάβει  νέα μέτρα λιτότητας, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο  θα ήταν επικίνδυνο για την Ελλάδα.

«Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τι μέτρα θα πρέπει να εφαρμόσουμε για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, εάν όντως υπάρχει» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η προσαρμογή μέχρι τώρα ήταν τόσο τεράστια που δεν μπορούμε να λάβουμε νέα μέτρα λιτότητας, δεν μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο του λαού. Μπορούμε να πάρουμε διαρθρωτικά μέτρα, είμαστε πρόθυμοι να πάρουμε διαρθρωτικά μέτρα, που έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, άλλα όχι μέτρα λιτότητας και γι’ αυτό αργούμε τόσο πολύ να καταλήξουμε τώρα σε αυτήν την αναθεώρηση. Είμαστε αρκετά προσεκτικοί».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα