Νεκρή φάλαινα 7 τόνων ξεβράστηκε σε ακτή της Σαντορίνης(εικόνα)

Το εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα της περισυλλογής της νεκρής φάλαινας, βάρους άνω των 7 τόννων και μήκους 9 μέτρων, που είχε εκβρασθεί σε δύσβατη ακτή, στην περιοχή Αδιάβατα, της καλντέρας της Σαντορίνης, ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης.

Για τις ανάγκες της περισυλλογής χρησιμοποιήθηκε το μικρό φερυ μποτ (παντόφλα) Νήσος Θηρασία και γερανοφόρο όχημα που είχε επιβιβασθεί για τον σκοπό αυτό επί του σκάφους.

Το σώμα της φάλαινας τυλίχτηκε με πανιά και δέθηκε με σχοινιά από ομάδα δυτών και στη συνέχεια επιχειρήθηκε η ανέλκυσή του.

Η διαδικασία αποδείχτηκε πολύ δύσκολη καθώς το βάρος ήταν μεγάλο και η φάλαινα είχε ήδη αρχίσει να ανοίγει και να κινδυνεύει να διαλυθεί.

Το σκάφος έσυρε την επιπλέουσα -και δεμένη στο γερανοφόρο- φάλαινα στα ανοικτά πίσω από το Ασπρονήσι όπου επιχειρήθηκε εκ νέου η ανέλκυσή της και η τοποθέτησή της επί του σκάφους, με επιτυχία αυτή τη φορά.

Στη συνέχεια το Νήσος Θηρασια κατέπλευσε στον Αθηνιό από όπου η νεκρή φάλαινα μεταφέρθηκε και θάφτηκε στη χωματερή του νησιού.

Τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος είχε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, Ηλίας Πελέκης, ο οποίος επέβαινε επί του σκάφους και επέβλεπε την όλη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης