Νέο χαστούκι στον Ερντογάν: Αναγνωρίστηκε και από το Κογκρέσο η Γενοκτονία των Αρμενίων

Ιστορική απόφαση που αναμένεται να φέρει νέα κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Μπορεί η Τουρκία να «φώναξε» και να «διαμαρτυρήθηκε» για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά ο Ερντογάν δέχεται ένα ακόμα «χαστούκι» από τις ΗΠΑ, αυτή τη φορά από το Κογκρέσο.

Αυτό επειδή το Κογκρέσο υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, το οποίο είχε καταθέσει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. «Είναι η τρίτη συνεχή εβδομάδα, που ερχόμαστε στην αίθουσα της Γερουσίας για να επικυρώσουμε αυτό το ψήφισμα. Και είμαι ευγνώμων που σήμερα το πετύχαμε», δήλωσε ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ.

H απόφαση της Γερουσίας θεωρείται ιστορική και αναμένεται να επιδεινώσει τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας που επί δεκαετίες, όπως σημειώνει στο πρώτο της σχόλιο η USA Today, έχει αξιοποιήσει έναν «στρατό από λομπίστες» προκειμένου να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι, η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει στα τέλη Οκτωβρίου, με συντριπτική πλειοψηφία – 405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά – το ψήφισμα με το οποίο η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα, χαρακτηρίζεται Σφαγή.

Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια στο Κογκρέσο

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε αφού το προηγούμενο διάστημα Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές είχαν βάλει εμπόδια. Στις 5 Δεκεμβρίου, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κέβιν Κρέμερ είχε εμποδίσει την υιοθέτηση του ψηφίσματος για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στη Γερουσία, καθώς είχε δηλώσει ότι δεν ήταν κατάλληλη η στιγμή, αφού ήταν στον απόηχο των συνομιλιών Τραμπ- Ερντογάν στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

 

Διαβάστε επίσης