Νέο δόγμα Κυριάκου και «έξυπνες λύσεις»

Μία νέα επικοινωνιακή στρατηγική, η οποία θα κορυφωθεί στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς και στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στα πλαίσια της 81ης ΔΕΘ, εγκαινίασε τις τελευταίες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ρεπορτάζ: Κώστα Παπαδόπουλος

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει διπλή στόχευση: από τη μία να καταδείξει πως η σημερινή κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός όχι μόνο αδυνατούν να διαχειριστούν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, αλλά ότι κάθε ημέρα που περνάει κάνουν βήματα προς τα πίσω. Όχι μόνο στο μέτωπο της οικονομίας, αλλά και σε κομβικά ζητήματα όμως η Παιδεία, η Δημόσια Τάξη, η Υγεία κ.ά. Από την άλλη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να πείσει ότι, χωρίς να είναι ο άνθρωπος με τις… μαγικές λύσεις, μπορεί μέσω της σκληρής δουλειάς να προωθήσει τις αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να πάρει μπροστά η λεγόμενη πραγματική οικονομία, να μειωθεί η φορολογία και να ανακουφιστεί η κοινωνία.

«Ο τόπος έχει ανάγκη μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως “έξυπνες λύσεις” μέσα στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια», εξηγεί στους συνομιλητές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναπτύσσοντας τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Το τι ακριβώς θα πει στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποτελεί για την ώρα επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο από την Πειραιώς σημειώνουν πως «θα κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία, χωρίς υποσχέσεις και κούφια λόγια, αλλά μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας και της ελπίδας. Μία λέξη (σ.σ. η «αλήθεια») που έχει ευτελίσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ιδιαίτερα από τον κ. Τσίπρα».

Ευρωπαϊκό μέτωπο
Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να στήσει τη «Συμμαχία των κρατών του Νότου», ο Κυρ. Μητσοτάκης πραγματοποιεί σειρά επαφών με στόχο τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου κατά του λαϊκισμού. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το αμέσως επόμενο διάστημα θα κορυφώσει τις επιθέσεις του εναντίον του λαϊκισμού και του ταξικού διαχωρισμού που επαγγέλλεται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, στέλνοντας μήνυμα ότι «η χώρα μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες μόνο εάν κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω και εργαστούμε από κοινού για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Η συνάντηση, άλλωστε, με τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, αποτέλεσε μήνυμα τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων με τον «γαλάζιο» πρόεδρο να επισημαίνει ότι ελπίδα της Ελλάδας είναι η κεντροδεξιά και όχι οι λαϊκιστές της Αριστεράς. Ανάλογο ρητορική θα χρησιμοποιήσει και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ώστε να προβάλει το ευρωπαϊκό προφίλ του και να τονίσει τις διαφορές του με τον Αλ. Τσίπρα.

Χαμόγελα για το άνοιγμα της ψαλίδας, αλλά και προβληματισμός για τα ποσοστά
Με το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες να παραμένει στο τραπέζι, είναι εύλογο ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του να ρίχνουν… κλεφτές ματιές στις δημοσκοπήσεις. Η πρόσφατη έρευνα, μάλιστα, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στη Ν.Δ.. Συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζε στην «Α» πως «πλέον καταγράφεται η τεράστια απογοήτευση που νιώθει ο κόσμος για ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οκτώ στους δέκα εκτιμούν πως τα πράγματα στη χώρα μας κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, και δεν έχουν άδικο. Είμαι πεπεισμένος πως όποτε κι αν στηθούν κάλπες, ελπίζω για το καλό της Ελλάδας αυτό να γίνει σύντομα, οι πολίτες θα αποδοκιμάσουν αυτή την τόσο κακή κυβέρνηση».

Στη Ν.Δ. στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας απογοήτευση κυριαρχεί και στους κόλπους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 72,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση. Ικανοποίηση υπάρχει στην οδό Πειραιώς και για το γεγονός ότι η έρευνα κατέδειξε διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων από το κυβερνών κόμμα, κάπου εκεί όμως τελειώνουν τα καλά νέα για τη Νέα Δημοκρατία και ξεκινάει ο προβληματισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα στοιχεία που «πονοκεφαλιάζουν» την ηγετική ομάδα της «γαλάζιας» παράταξης. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορεί να ανοίγει η ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τα ποσοστά του κόμματος είναι χαμηλά «παγωμένα» σε μία περιοχή πέριξ του 27%-30%. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η Ν.Δ. αδυνατεί να «απορροφήσει» τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας προς την κυβέρνηση, αν και όπως επισημαίνει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη «δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τα υψηλά ποσοστά των αναποφάσιστων». Το δεύτερο είναι πως ο πρόεδρος του κόμματος μπορεί, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, να ξεπέρασε σε δημοφιλία τον πρωθυπουργό, οι θετικές γνώμες όμως γι’ αυτόν είναι μόλις στο 22%, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν τέσσερις στους πέντε πολίτες δεν έχουν πειστεί ακόμα ότι μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα