Νέο «εμβόλιο» €400 εκατ. για την πανδημία της ενεργειακής ακρίβειας

Στα 42 ευρώ η μέση ενίσχυση για τους οικιακούς καταναλωτές στα €65 /MWh η μοναδιαία τιμή της επιδότησης για τους επαγγελματίες

Το ποδαρικό του 2022 δεν έφερε μόνο επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών αλλά επιφυλάσσει νέα επιδείνωση των αντοχές της… τσέπης των καταναλωτών αφού η ακρίβεια συνεχίζει να τραβά την ανηφόρα.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Παρασκευής η EUROSTAT ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σκαρφάλωσε τον Δεκέμβριο στο 4,4% (σ.σ. η αντίστοιχη ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται τη Δευτέρα).

Λάδι στη φωτιά του τιμάριθμου έχει ρίξει αναμφίβολα η άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου που παρά το γεγονός ότι η τιμή της κιλοβατώρας δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης τον Ιανουάριο παραμένει σε τιμολογιακά επίπεδα κατά τρεις φορές υψηλότερα από την περασμένη χρονιά.

Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει για πέμπτο μήνα τη στήριξη των πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ανακοινώνοντας χθες Παρασκευή ένα καινούργιο «πακέτο» ύψους 395 εκατ. ευρώ που όπως προλόγισε ο πρωθυπουργός είναι και γενναίο αλλά και ρεαλιστικό. Σύμφωνα με αυτό:

>>Θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας όπως δηλώνονται στο Ε1 ανεξαρτήτως εισοδήματος ή παρόχου, με τους ωφελούμενους να αριθμούν 4.200.000 παροχές. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή και θα ανέρχεται στο 80% της αύξησης για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες και στο 60% για κατανάλωση από 151-300 κιλοβατώρες. Η μέση μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε 42 ευρώ, ενώ για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου απορροφάται το 90% της αύξησης. Σε αυτή την κατηγορία καταναλωτών η μέση μηνιαία ενίσχυση είναι της τάξης των 54 ευρώ.

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά ανέρχεται στα 157 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

>>Θα επιδοτηθούν οριζόντια τα μη οικιακά τιμολόγια (βλ. αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (χαμηλής, μέσης, υψηλής), με την επιδότηση να καλύπτει το 50% του αυξημένου κόστους. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65 ευρώ/MWh.

Το σύνολο του κόστους επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 133 εκατ. ευρώ. Θυμίζεται ότι από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει η αναστολή της πληρωμής των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση.

Συμπληρωματικά ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τον Φεβρουάριο όποτε και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξεταστεί η προσαρμοσμένη επιδότηση ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Τι κερδίζουν οι καταναλωτές φυσικού αερίου και τα επαγγελματικά τιμολόγια  

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τους 540.000 οικιακούς καταναλωτές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αποφασίστηκε η επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, ενώ θα δοθεί επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Το συνολικό ύψους επιδότησης από την κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, ενώ από την κυβέρνηση διευκρίνισαν ότι θα ζητηθεί και από τους υπόλοιπους παρόχους να παράσχουν στους καταναλωτές πελάτες τους αντίστοιχη στήριξη.

Τέλος, στα μη οικιακά τιμολόγια-εμπορικούς καταναλωτές η επιδότηση θα επεκταθεί δίχως την ύπαρξη κριτηρίων επιλεξιμότητας (μέγεθος επιχείρησης, κύκλος εργασιών, αριθμός εργαζομένων) και θα ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Και επιδότηση αντικατάστασης οικοσκευής

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίχτυ προστασίας των καταναλωτών από την ενεργειακή ακρίβεια σύντομα θα συμπληρωθεί και από μία κυβερνητική παρέμβαση που θα σχετίζεται συνολικά με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτής της παρέμβασης σχεδιάζεται η επιδότηση αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται, με στόχο όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα