Νέο επεισόδιο στο… σίριαλ «καχυποψία»  

Από την πρώτη ημέρα της συγκατοίκησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ στην υπό τον Αντώνη Σαμαρά συγκυβέρνηση, υπήρχαν μύρια προβλήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν. Όμως, αν και συμπληρώθηκαν δύο χρόνια κάτω από την ίδια στέγη, δεν μπόρεσαν να υπερπηδήσουν το σημαντικότερο (διαχρονικό…) εμπόδιο: την καχυποψία που έχει φωλιάσει και η οποία σε κάθε κυβερνητική κρίση βγαίνει στην επιφάνεια.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθούν με κάθε τρόπο να κερδίσουν πόντους από την έξοδο από την κρίση και να περάσουν το μήνυμα στην κοινωνία, ότι αυτοί ήταν που πέτυχαν την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας. Μέχρι στιγμής με βάση την εκλογική δύναμη των δύο κομμάτων η Ν.Δ. φαίνεται ότι κερδίζει τις καλές εντυπώσεις, ενώ για τα άσχημα η ευθύνη μοιράζεται. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να το χωνέψουν στο ΠΑΣΟΚ.

Έτσι, η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη είναι να αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ότι αυτή είναι η ευαίσθητη και το Μαξίμου το ανάλγητο, γεγονός που έχει αρχίσει όχι μόνο να ενοχλεί, αλλά να προκαλεί και τριβές. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά συμβαίνουν σε μία χρονική περίοδο που η κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει» την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ενόψει και της συνάντησης της ελληνικής πλευράς με την τρόικα στο Παρίσι σε περίπου ένα μήνα, με το κλίμα μεταξύ των δυο κομμάτων να είναι πολλές φορές κακό.

Αυτό που έγινε στο περιθώριο του φιάσκου με τον ΕΝΦΙΑ αποδεικνύει του λόγου το αληθές: ότι οι σχέσεις των δύο κομμάτων ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί. Έτσι, την ώρα που αναζητείτο λύση και με την τρόικα να πιέζει για έσοδα, το Μαξίμου διέρρευσε ότι ο Αντ. Σαμαράς έδωσε εντολή να επανέλθει η αποτίμηση των αξιών γης στα περσινά επίπεδα για 4.000 περιοχές, όπως καθορίστηκαν στον ΦΑΠ του 2013, ώστε να διορθωθούν τα λάθη που προέκυψαν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Η διαρροή αιφνιδίασε και ενόχλησε την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Ειδικά σε μια στιγμή, που η Χαριλάου Τρικούπη επεξεργαζόταν με τον Γκίκα Χαρδούβελη πρόταση για παράταση στην πληρωμή της πρώτης δόσης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Κανείς από το περιβάλλον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης δεν ήθελε να εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ ως ουραγός της συγκεκριμένης διαδικασίας και να καρπωθεί μόνο η πρωθυπουργική πλευρά τα όποια θετικά σχόλια για την επανεξέταση του ΕΝΦΙΑ.Υπό το καθεστώς λοιπόν της γκρίνιας και της δυσαρέσκειας, έγινε στο Μαξίμου έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευ. Βενιζέλο, χωρίς να ενημερωθούν τα ΜΜΕ, για να λυθούν οι όποιες παρεξηγήσεις.

Με το ίδιο νόμισμα

Φυσικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα το Μαξίμου, καθώς πριν από το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε –προκαταλαμβάνοντας και τον Σαμαρά–την αναβολή στην πληρωμή της πρώτης δόσης, κάτι που υποχρεώθηκε να ακολουθήσει το Μαξίμου. Έτσι ο Ευ. Βενιζέλος έστειλε το μήνυμα πως χάρη στις ενέργειες του ΠΑΣΟΚ λύθηκε ο «Γόρδιος Δεσμός» τού ΕΝΦΙΑ. «Θα κάνουμε όλοι ως κοινωνία μία αναδρομική αξιολόγηση του κάθε φορολογικού μέτρου, για να δούμε τι ήταν αυτό που απέδωσε αποτελέσματα και ήταν σωστό και εύκολο και απλό, και τι προκάλεσε πρόσθετες δυσκολίες», είπε, δίνοντας με μία φράση ελπίδες σε έναν λαό που δοκιμάζεται επί τετραετία με ολοένα και πιο βάρβαρους φόρους.

Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ, πάντως, στο ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για λάθος υπολογισμούς, «φωτογραφίζοντας» την πρώην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Μιλούν μάλιστα για κάτι αδιανόητο από τη στιγμή που υπήρχαν προηγούμενα εργαλεία αλλά και προηγούμενοι φόροι, από το «χαράτσι» έως τον ΦΑΠ, πάνω στα οποία θα μπορούσαν να «πατήσουν» κατά τον υπολογισμό. Προσβλέπουν, λοιπόν, στο διάστημα ενός μήνα έως την πρώτη δόση, προκειμένου να γίνουν έστω και στο «και πέντε» οι αναγκαίες προσαρμογές και βελτιώσεις, χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι φορολογούμενοι.

Και φυσικά, ο Βενιζέλος για να απαντήσει στη σύσκεψη Σαμαρά για την αντιμετώπιση της ανεργίας αναφέρθηκε σε μελέτη της Εθνικής Τράπεζας που εκπονήθηκε πρόσφατα και καταλήγει στο ότι σε βάθος πενταετίας μπορούν να δημιουργηθούν περί τις 750.000 θέσεις εργασίας (κυρίως στους τομείς τουρισμού, ενέργειας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεγάλων έργων κτλ.). Επιβεβαιώνοντας έτσι τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ για περίπου 700.000 θέσεις εργασίας, ο Ευ. Βενιζέλος πήγε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας μέσα και από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 25 Αυγούστου, τη δημιουργία ενός «κινήματος απασχόλησης», με στόχο την πάταξη της ανεργίας και δη της ανεργίας των νέων. Το ενδιαφέρον είναι ότι και σε αυτό το θέμα ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση επισημοποίησε τη συνέχιση των μέτρων στήριξης των ανέργων που είχαν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο με κορμό τον ΟΑΕΔ και αφετηρία τις προτάσεις που είχε εισηγηθεί η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Φυσικά, δεν ήταν μόνο το μοναδικό περιστατικό που δείχνει ότι η καχυποψία παρεπιδημεί στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Τρανό παράδειγμα και στην υπόθεση του εμπάργκο της Ρωσίας προς τα αγροτικά προϊόντα που εισάγει από τις χώρες της Ε.Ε. Ήδη οι παραγωγοί έχουν ξεσηκωθεί κι ενώ ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση, ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν δίχως προηγουμένως να έχει υπάρξει συνεννόηση. Και μάλιστα την ώρα που στο Μαξίμου αναζητούν τον τρόπο που θα βρεθούν τα κονδύλια για τις αποζημιώσεις. Μάλιστα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ακολουθήσει για μία ακόμη φορά τον αντιπρόεδρο μέσω δήλωσης της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη, σε τηλεοπτική εκπομπή τη Δευτέρα το πρωί.

Ανταγωνισμός κομμάτων και όχι κόντρα αρχηγών  

Προσωπική κόντρα των Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου δεν υπάρχει (έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται οι επιτελείς τους), αλλά υφίσταται ένας παρασκηνιακός ανταγωνισμός της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ σε πολλά επίπεδα, που όμως επηρεάζει και το κυβερνητικό έργο. Προ λίγων ημερών οι δυο αρχηγοί σε σχέση με τις διαφοροποιήσεις υπουργών και με τις αρρυθμίες που παρουσίασε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση συμφώνησαν να λυθούν όλα τα θέματα με συναινετικό πνεύμα και να περιοριστούν οι εντάσεις.

Όμως τόσο το Μαξίμου, όσο και η Χαριλάου Τρικούπη κινούνται σε διαφορετική τροχιά σε κρίσιμα ζητήματα, και αυτό το καταλαβαίνει και ο καθένας από τις διαρροές που γίνονται σε φιλικά ΜΜΕ, αλλά και από τις αιχμές που αφήνονται από τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων τόσο σε τηλεοπτικές, όσο και ραδιοφωνικές εκπομπές.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα