Νέο φιάσκο της Εισαγγελίας Διαφθοράς, έκαναν ντου στο άδειο σπίτι του Μανιαδάκη

Νέο φιάσκο για την Εισαγγελία Διαφθοράς. Λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες Μανιαδάκη για τις πιέσεις που δέχθηκε για να κατονομάσει ότι δωροδοκήθηκαν οι Σαμαράς, Γεωργιάδης και Στουρνάρας, οι εισαγγελείς έκαναν ντου στο σπίτι του, προκειμένου να βρουν ενοχοποιητικά στοιχεία. Το σπίτι ήταν άδειο, καθώς ο άνθρωπος ετοιμαζόταν για μετοίκηση στη Μαδρίτη.

Το γεγονός αυτό, από μερίδα εισαγγελικών λειτουργών, ερμηνεύεται ως επαλήθευση των υπονοιών ότι επρόκειτο να εγκαταλείψει μόνιμα την Ελλάδα και για το λόγο αυτό είχε εξαφανιστεί κάθε πιθανό στοιχείο που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του ή σε βάρος τρίτων προσώπων.

Αντίθετα, νομικοί κύκλοι, συνδέουν την σημερινή ενέργεια των εισαγγελέων διαφθοράς για έρευνα στο σπίτι του Νίκου Μανιαδάκη, με τις χθεσινές δηλώσεις του περί άσκησης πιέσεων προκειμένου να κατονομάσει τρία πολιτικά πρόσωπα τα οποία χρηματίστηκαν από την Novartis.

Όπως, λοιπόν, ήταν αναμενόμενο τα ευρήματα στο σπίτι του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη μετά την αιφνιδιαστική έρευνα που πραγματοποίησαν νωρίτερα οι εισαγγελείς Διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο των εισαγγελέων και αστυνομικών που μετέβησαν στην οικία του κατηγορούμενου για δωροδοκία στην υπόθεση της Novartis βρέθηκε ενώπιον ενός «άδειου σπιτιού».

Ο ίδιος πάντως ο κ. Μανιαδάκης θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου το οποίο καλείται να κρίνει αν θα παραμείνει ή όχι σε ισχύ η διάταξη των εισαγγελέων για απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα. Υπενθυμίζεται, ότι ο Νίκος Μανιαδάκης είχε πει ότι από τους εισαγγελείς Διαφθοράς του ζητήθηκε να κατονομάσει τρία πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, κάτι το οποίο όμως αρνήθηκε να πράξει.
Παράλληλα, ο ίδιοι κύκλοι ερμηνεύουν την ενέργεια αυτή από την πλευρά των εισαγγελικών αρχών, ως μια σπασμωδική πράξη αφ΄’ ενός εκφοβισμού και αφετέρου αντεπίθεσης και αμηχανίας. Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται έρευνα στο σπίτι τού μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα.
Σημειώνεται ότι οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν έρευνα στο σπίτι του κ.  Μανιαδάκη αναζητώντας στοιχεία που να σχετίζονται με τις υπό διερεύνηση δωροδοκίες της  Novartis  λίγες ημέρες μετά την ποινική του δίωξη για δωροδοκία και την ανάκληση της απόφασης για υπαγωγή του σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα.
Παράλληλα, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Νίκου Μανιαδάκη για παθητική δωροδοκία ήδη η σχετική δικογραφία  χρεώθηκε στην ανακρίτρια Μαρίνα Μπόζνιου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Μανιαδάκης δήλωσε στη δικαστική λειτουργό, μέσω του  συνηγόρου του, ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή θα είναι στη διάθεση των ανακριτικών αρχών.

“Με παρακολουθούν εδώ και ένα χρόνο ένα μάτσο πράκτορες της ΕΥΠ”

«Πώς θα μπορούσα να διαφύγω, από τη στιγμή που εδώ και ένα χρόνο με παρακολουθούν ένα μάτσο πράκτορες της ΕΥΠ;» διερωτήθηκε σε νέα του συνέντευξη το πρωί της Πέμπτης ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Nίκος Μανιαδάκης που από προστατευόμενος μάρτυρας στην Novartis βρέθηκε κατηγορούμενος.

Ο κύριος Μανιαδάκης, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1, ανέφερε πως όλο αυτό το διάστημα έχει κάνει περισσότερα από 70 ταξίδια, όλα σε γνώση των αρχών και πως είχε ενημερώσει για το συγκεκριμένο ταξίδι, πριν από το οποίο εκδόθηκε η απαγόρευση εξόδου, την ίδια την εισαγγελέα. «Οι Αρχές γνώριζαν ότι θα μετακομίσει η οικογένεια και εγώ θα επέστρεφα και μάλιστα μου είχαν δοθεί οδηγίες για το ποιες θα είναι οι διαδικασίες με τις εκεί αρχές», πρόσθεσε.

«Οι εισαγγελείς εμμένουν στην άποψη ότι εγώ γνωρίζω για το αν έχουν γίνει έκνομες πράξεις από πλευράς πολιτικών προσώπων. Εγώ όμως δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα ούτε έχω συμμετάσχει σε τέτοιες ενέργειες», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «μου ζητήθηκε πολλές φορές να κατονομάσω πρόσωπα».

Όταν ρωτήθηκε γιατί έκρινε πως έπρεπε να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων από τη στιγμή που δεν έχει κατονομάσει πολικά πρόσωπα, απάντησε: «Το να αποκαλύψεις αν σε κάθε τετράμηνη τιμολόγηση των φαρμάκων υπάρχει ένα ευρώ αύξηση που οδηγεί σε 10 εκατ. χρέος, αυτό δεν χρειάζεται προστασία; Ποτέ δεν υποσχέθηκα, ούτε είπα ότι θα δώσω στοιχεία και συγκεκριμένους ανθρώπους. Αν υποδείξεις ότι έχουν γίνει παράνομες αυξήσεις στα φάρμακα και κάποιοι θιγούν, αυτό χρήζει προστασίας».

Γυναίκα προστατευόμενη μάρτυρας τον έχει κατηγορήσει ότι «έχω λάβει 120.000 ευρώ από την Novartis, προκειμένου να υπερτιμολογήσω φάρμακα».

Σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε νωρίτερα στον ΑΝΤ1 ο συνήγορος προστατευόμενων μαρτύρων Παύλος Σαράκης, ότι δηλαδή έχει καταθέσει ονόματα πολιτικών προσώπων της Ελλάδας στις αμερικανικές Αρχές, διέψευσε, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο είναι «αναληθές» και κατηγόρησε τον νομικό για τις δηλώσεις του, αναφέροντας ότι «έχει οικονομικό κίνητρο. Έχω καταθέσει με το πραγματικό μου όνομα, αλλά δεν έχω αναφέρει κανέναν».

Ο Νίκος Μανιαδάκης άφησε μάλιστα και αιχμές πως του έχει στηθεί παγίδα. «Είναι προφανές το τι έχει συμβεί», είπε. Εκτίμησε δε ότι «υπάρχει τεράστια υπόθεση με δεκάδες παρακλάδια».

“Μου ζήτησαν να υπογράψω ότι δεν θα έχω αστυνομική ασφάλεια”

Ο κύριος Μανιαδάκης αποκάλυψε ακόμα πως δεν έχει πλέον αστυνομική προστασία, την οποία και εδικαιούτο ως «προστατευόμενος μάρτυρας», καθώς του ζητήθηκε να αιτηθεί την απαλλαγή του: «Θέλω να παρακαλέσω τον προϊστάμενο, τον αστυνομικό διευθυντή της αρχής προστασίας να παραδεχθεί ότι αυτός μου το ζήτησε.
Αυτός μου ζήτησε και γνωρίζει τους λόγους, τους οποίους δεν θέλω να ανακοινώσω αυτή τη στιγμή, αλλά ο ίδιος μου το ζήτησε και ετοίμασε το έγγραφο και μου ζήτησε να το υπογράψω. Μου στερήθηκε η δυνατότητα να ταξιδέψω, μου ασκήσαν τη δίωξη και βρίσκομαι σε αυτή τη θέση για κάτι που οι ίδιοι μου ζήτησαν να υπογράψω».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα