Νέο ηχηρό μήνυμα Δένδια σε Τουρκία περί τουρκικών γεωτρήσεων

«Η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση της Τουρκίας»

Νέο ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφορικά με τα σενάρια που θέλουν την Άγκυρα να προχωρά σε έρευνες για γεωτρήσεις σε περιοχές έξι μίλια από τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη.

«Η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση της Τουρκίας, αν αυτή αποφασίσει να την υλοποιήσει», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε επίσης ότι η κίνηση αυτή «αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου» και πρόσθεσε ότι «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.»

Ολόκληρη η δήλωση Νίκου Δένδια

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.

Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

 

Διαβάστε επίσης