Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου

 

Νέο κεφάλαιο ανοίγεται στις σχέσεις Ελλάδας- Αιγύπτου, μετά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Αμρ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τελευταίου στην χώρα μας. Αμφότεροι, έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν συμφωνίες στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, των θαλάσσιων μεταφορών  στις εξαγωγές, στο εμπόριο και στις επενδύσεις 

 

 

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την συνομιλία του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, υπογράμμισε αρχικά τα εξής: «Είχαμε μία συζήτηση σε βάθος για διμερή και μείζονα περιφερειακά θέματα. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, επιβεβαιώσαμε τον επί δεκαετίες στρατηγικό, θα έλεγα, χαρακτήρα των διμερών σχέσεών μας, ο οποίος ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από τις σημαντικές διμερείς συμφωνίες που μόλις υπογράψαμε.

 

Εξετάσαμε την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας στον οικονομικό τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό, στις εξαγωγές, στο εμπόριο και στις επενδύσεις. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αίγυπτο και αυτό είναι μία απτή απόδειξη της εμπιστοσύνης μας στην ηγεσία, το λαό και την οικονομία της Αιγύπτου».

 

OΛΠ: Μνημόνιο συνεργασίας με το λιμάνι της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου

 

Και συνέχισε ο υπουργός: «Η υπογραφή, της Συμφωνίας επανίδρυσης του Ελληνο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, καθώς και η υπογραφή του Μνημονίου ανάμεσα στα δύο μεγάλα λιμάνια μας, της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, θα δώσουν νέα ώθηση στις επιχειρηματικές και εμπορικές μας σχέσεις. Οι επιχειρηματίες μας είναι άνθρωποι εμπνευσμένοι και δυναμικοί. Με την επανασύσταση του Συμβουλίου δημιουργείται και πάλι το θεσμικό πλαίσιο της συνεργασίας μας, η οποία μπορεί και να επεκταθεί πέραν των ορίων των διμερών οικονομικών μας σχέσεων, όπως είχα την ευκαιρία, πριν από λίγο, να αναφέρω στον κύριο Υπουργό».

 

«Επίσης, σημαντική θα είναι η συμβολή των δύο πιο ιστορικών λιμανιών της Μεσογείου, όπως αυτό της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, που με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο διεθνές εμπόριο και με την παρουσία και συμμετοχή του πανίσχυρου, παγκόσμιας εμβέλειας εμπορικού στόλου της χώρας μας είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν νέους διαύλους επικοινωνίας στις εμπορικές μας σχέσεις, εξυπηρετώντας και την παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα.

 

«Επιπλέον, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τις πολιτικές και διπλωματικές μας σχέσεις, υπογράψαμε προ ολίγου μία συμφωνία για την αμοιβαία κατάργηση των θεωρήσεων στα διπλωματικά, υπηρεσιακά και ειδικά διαβατήρια».

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω στον συνάδελφό μου, Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, και για ένα ακόμα θέμα, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, και αναφέρομαι σε χρονίζοντα νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ιερά Μονή Σινά. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό για το ενδιαφέρον που δείχνει και ελπίζω πράγματι να δρομολογηθεί η λύση τους, πάντοτε βέβαια με τη βοήθεια και τη συνδρομή της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης.

 

Συμμεριστήκαμε την κοινή ανησυχία από τις παράλογες επιθέσεις ρατσιστικής βίας, θύματα της οποίας κατά καιρούς έχουν πέσει φιλήσυχοι και εργατικοί Αιγύπτιοι μετανάστες στη χώρα μας. Όσο και αν είναι μικρής κλίμακας επεισόδια, τα καταδικάζουμε και θα είμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που θίγονται από τη βάναυση και βάρβαρη αυτή συμπεριφορά, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα ήθη και τον πολιτισμό μας, φαινόμενα απέναντι στα οποία η ελληνική πολιτεία είναι αποφασισμένη να επιδείξει μηδενική ανοχή»

 

Έκδηλη ανησυχία για Συρία

 

Καταλήγοντας, ο κ. Αβραμόπουλος είπε τα ακόλουθα: «Ήταν εύλογο να συζητήσουμε και για θέματα της ευρύτερης γειτονιάς μας, γιατί είναι γειτονιά μας και η Μέση Ανατολή, για ζητήματα που άπτονται της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας και που βέβαια προϋποθέτουν τη δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού. Μία λύση που θα έχει ως βάση τα δύο κράτη, όπου ένα Παλαιστινιακό κράτος θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ. Βέβαια, να σημειώσουμε ότι είναι επιβεβλημένη, αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, η στήριξη του Προέδρου Abbas από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».

 

«Ανησυχούμε, επίσης, για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Συρία, όπου είναι φανερό ότι τελικά δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Μόνη διέξοδος είναι η πολιτική επίλυση της κρίσης και στο πλαίσιο αυτό η σχετική πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσίας θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλες τις χώρες με ειλικρίνεια.

 

«Αγαπητέ μου φίλε, Μοχάμεντ, οι λαοί μας γνωρίζονται, όπως είπα και πρωτύτερα, εδώ και κοντά 4.000 χρόνια. Μπορούμε να λέμε με υπερηφάνεια ότι είμαστε από τους πλέον ιστορικούς λαούς της Μεσογείου. Πάντοτε θυμόμαστε τη μεγάλη συμβολή του αιγυπτιακού πολιτισμού στο σύγχρονο δυτικό κόσμο.

 

«Οι αιώνες που πέρασαν μας έφεραν ακόμα πιο κοντά και τις τελευταίες εκατονταετίες, πολύ δε περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα υπήρξε ο δίαυλος της Αιγύπτου προς την Ευρώπη και η Αίγυπτος ο δίαυλος της Ελλάδας προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σε αυτόν τον αμφίδρομο δίαυλο συναντώνται για αιώνες οι άνθρωποί μας, οι πολίτες των δύο εθνών μας, στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες, στο εμπόριο, στις μεταφορές και έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον, και σήμερα με την επίσκεψή σας εδώ, που έχει ιστορικό χαρακτήρα, κάναμε ένα ακόμα βήμα μπροστά.

 

Επιστέγασμα, επίσης, αυτής της κοινής μας βούλησης είναι η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα πρόκειται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου να αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουμε να αισθάνεστε ότι για όλα τα ζητήματα που σας αφορούν θα είμαστε εκεί, στην πρώτη γραμμή, για να τα προωθήσουμε.

Γνωρίζουμε ότι θέλετε να έχετε καλύτερες και βαθύτερες σχέσεις με την Ευρώπη και γι’ αυτό αυτός ο δίαυλος, αυτός ο δρόμος και αυτή η πόρτα που περνάει από την Ελλάδα, θα είναι πάντα ανοιχτή για εσάς.

 

«Περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας»

 

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Αμρ, υπογράμμισε: « Κατά τη συνάντηση μου σήμερα με τον αγαπητό φίλο Δημήτρη, είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε το σύνολο των διμερών σχέσεών μας καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις. Εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας για την περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δίνοντας μεγάλη έμφαση στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράψαμε μια σειρά συμφωνιών καθώς και ένα Μνημόνιο Κατανόησης με σκοπό την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων μιας συμφωνίας για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Αιγύπτου-Ελλάδας και ενός Μνημονίου Συνεννόησης για τη συνεργασία μεταξύ των λιμένων της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, που μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων μας όσον αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις.

 

Στην πραγματικότητα, αυτή η συμφωνία μπορεί να επηρεάσει και άλλες πτυχές των σχέσεων μας, πέρα από το διμερές επίπεδο. Μιλήσαμε για το ενδεχόμενο να καταστεί η Ελλάδα πύλη εισόδου προς την Ευρώπη. Κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει και με την Αίγυπτο, μπορούμε να γίνουμε πύλη εισόδου όχι μόνο προς τη Μέση Ανατολή, αλλά και προς την Αφρική. Όλα αυτά συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης.

 

 

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε το ζήτημα των οφειλόμενων συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης στους Αιγύπτιους που είχαν εργαστεί στην Ελλάδα και επέστρεψαν στην Αίγυπτο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την απάντηση που λάβαμε σήμερα.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύναμε πρόσκληση στην ελληνική πλευρά προκειμένου μια αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ) να επισκεφθεί το Κάιρο και να συναντηθεί με τους αντίστοιχους αιγυπτιακούς φορείς με σκοπό να εξομαλύνουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες υφίστανται και να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία σχετικά με τη μεταβίβαση των ασφαλιστικών εισφορών και συντάξεων.

 

«Πολιτική λύση για τη Συρία»

 

Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την κατάσταση στη Συρία όπου η κατάσταση είναι όντως δραματική, και πιστεύω ότι έχετε ήδη αναφερθεί λεπτομερώς σε αυτό το ζήτημα. Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει και ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στην παρούσα κρίση που θα διασφαλίσει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας καθώς και ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου.

Και διατυπώνουμε πάντα τη θέση μας ότι δηλαδή στο μέλλον της Συρίας και στη Συρία του μέλλοντος δεν έχουν καμία θέση όλοι εκείνοι που έχουν αίμα στα χέρια τους και που δολοφονούν αθώους. Προσμένουμε και οι δύο στην επιτυχή έκβαση της συνδιάσκεψης Γενεύη ΙΙ.

 

 

«Θα συνεχιστούν οι επαφές»

 

Τελειώνοντας την ομιλία του, ο ανέφερε: «Όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα, ευχαρίστησα τον υπουργό και αγαπητό φίλο μου Δημήτρη για τη θέση της χώρας του που εδράζεται σε αρχές, αλλά και για τη σταθερή στήριξη της υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, βάσει των προ του 1967 συνόρων, με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του και ειδικότερα για τη στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά την ένταξη της Παλαιστίνης στην ΟΥΝΕΣΚΟ το 2011, αλλά και για την ψήφο της στη Γενική Συνέλευση υπέρ της αναβάθμισης του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος-παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη τον προηγούμενο Νοέμβριο.

 

 

Τέλος, θα ήθελα ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο για την φιλοξενία που μου επιφύλαξε και προσμένω στη συνέχιση των στενών επαφών μας και της συνεργασίας μας, ειδικότερα κατά την προετοιμασία αλλά και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στις αρχές του επόμενου έτους».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νέο κεφάλαιο ανοίγεται στις σχέσεις Ελλάδας- Αιγύπτου, μετά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Αμρ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τελευταίου στην χώρα μας. Αμφότεροι, έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν συμφωνίες στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, των θαλάσσιων μεταφορών  στις εξαγωγές, στο εμπόριο και στις επενδύσεις 

 

 

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την συνομιλία του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, υπογράμμισε αρχικά τα εξής: «Είχαμε μία συζήτηση σε βάθος για διμερή και μείζονα περιφερειακά θέματα. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, επιβεβαιώσαμε τον επί δεκαετίες στρατηγικό, θα έλεγα, χαρακτήρα των διμερών σχέσεών μας, ο οποίος ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από τις σημαντικές διμερείς συμφωνίες που μόλις υπογράψαμε.

 

Εξετάσαμε την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας στον οικονομικό τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό, στις εξαγωγές, στο εμπόριο και στις επενδύσεις. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αίγυπτο και αυτό είναι μία απτή απόδειξη της εμπιστοσύνης μας στην ηγεσία, το λαό και την οικονομία της Αιγύπτου».

 

OΛΠ: Μνημόνιο συνεργασίας με το λιμάνι της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου

 

Και συνέχισε ο υπουργός: «Η υπογραφή, της Συμφωνίας επανίδρυσης του Ελληνο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, καθώς και η υπογραφή του Μνημονίου ανάμεσα στα δύο μεγάλα λιμάνια μας, της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, θα δώσουν νέα ώθηση στις επιχειρηματικές και εμπορικές μας σχέσεις. Οι επιχειρηματίες μας είναι άνθρωποι εμπνευσμένοι και δυναμικοί. Με την επανασύσταση του Συμβουλίου δημιουργείται και πάλι το θεσμικό πλαίσιο της συνεργασίας μας, η οποία μπορεί και να επεκταθεί πέραν των ορίων των διμερών οικονομικών μας σχέσεων, όπως είχα την ευκαιρία, πριν από λίγο, να αναφέρω στον κύριο Υπουργό».

 

«Επίσης, σημαντική θα είναι η συμβολή των δύο πιο ιστορικών λιμανιών της Μεσογείου, όπως αυτό της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, που με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο διεθνές εμπόριο και με την παρουσία και συμμετοχή του πανίσχυρου, παγκόσμιας εμβέλειας εμπορικού στόλου της χώρας μας είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν νέους διαύλους επικοινωνίας στις εμπορικές μας σχέσεις, εξυπηρετώντας και την παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα.

 

«Επιπλέον, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τις πολιτικές και διπλωματικές μας σχέσεις, υπογράψαμε προ ολίγου μία συμφωνία για την αμοιβαία κατάργηση των θεωρήσεων στα διπλωματικά, υπηρεσιακά και ειδικά διαβατήρια».

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω στον συνάδελφό μου, Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, και για ένα ακόμα θέμα, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, και αναφέρομαι σε χρονίζοντα νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ιερά Μονή Σινά. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό για το ενδιαφέρον που δείχνει και ελπίζω πράγματι να δρομολογηθεί η λύση τους, πάντοτε βέβαια με τη βοήθεια και τη συνδρομή της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης.

 

Συμμεριστήκαμε την κοινή ανησυχία από τις παράλογες επιθέσεις ρατσιστικής βίας, θύματα της οποίας κατά καιρούς έχουν πέσει φιλήσυχοι και εργατικοί Αιγύπτιοι μετανάστες στη χώρα μας. Όσο και αν είναι μικρής κλίμακας επεισόδια, τα καταδικάζουμε και θα είμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που θίγονται από τη βάναυση και βάρβαρη αυτή συμπεριφορά, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα ήθη και τον πολιτισμό μας, φαινόμενα απέναντι στα οποία η ελληνική πολιτεία είναι αποφασισμένη να επιδείξει μηδενική ανοχή»

 

Έκδηλη ανησυχία για Συρία

 

Καταλήγοντας, ο κ. Αβραμόπουλος είπε τα ακόλουθα: «Ήταν εύλογο να συζητήσουμε και για θέματα της ευρύτερης γειτονιάς μας, γιατί είναι γειτονιά μας και η Μέση Ανατολή, για ζητήματα που άπτονται της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας και που βέβαια προϋποθέτουν τη δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού. Μία λύση που θα έχει ως βάση τα δύο κράτη, όπου ένα Παλαιστινιακό κράτος θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ. Βέβαια, να σημειώσουμε ότι είναι επιβεβλημένη, αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, η στήριξη του Προέδρου Abbas από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».

 

«Ανησυχούμε, επίσης, για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Συρία, όπου είναι φανερό ότι τελικά δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Μόνη διέξοδος είναι η πολιτική επίλυση της κρίσης και στο πλαίσιο αυτό η σχετική πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσίας θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλες τις χώρες με ειλικρίνεια.

 

«Αγαπητέ μου φίλε, Μοχάμεντ, οι λαοί μας γνωρίζονται, όπως είπα και πρωτύτερα, εδώ και κοντά 4.000 χρόνια. Μπορούμε να λέμε με υπερηφάνεια ότι είμαστε από τους πλέον ιστορικούς λαούς της Μεσογείου. Πάντοτε θυμόμαστε τη μεγάλη συμβολή του αιγυπτιακού πολιτισμού στο σύγχρονο δυτικό κόσμο.

 

«Οι αιώνες που πέρασαν μας έφεραν ακόμα πιο κοντά και τις τελευταίες εκατονταετίες, πολύ δε περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα υπήρξε ο δίαυλος της Αιγύπτου προς την Ευρώπη και η Αίγυπτος ο δίαυλος της Ελλάδας προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σε αυτόν τον αμφίδρομο δίαυλο συναντώνται για αιώνες οι άνθρωποί μας, οι πολίτες των δύο εθνών μας, στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες, στο εμπόριο, στις μεταφορές και έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον, και σήμερα με την επίσκεψή σας εδώ, που έχει ιστορικό χαρακτήρα, κάναμε ένα ακόμα βήμα μπροστά.

 

Επιστέγασμα, επίσης, αυτής της κοινής μας βούλησης είναι η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα πρόκειται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου να αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουμε να αισθάνεστε ότι για όλα τα ζητήματα που σας αφορούν θα είμαστε εκεί, στην πρώτη γραμμή, για να τα προωθήσουμε.

Γνωρίζουμε ότι θέλετε να έχετε καλύτερες και βαθύτερες σχέσεις με την Ευρώπη και γι’ αυτό αυτός ο δίαυλος, αυτός ο δρόμος και αυτή η πόρτα που περνάει από την Ελλάδα, θα είναι πάντα ανοιχτή για εσάς.

 

«Περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας»

 

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Αμρ, υπογράμμισε: « Κατά τη συνάντηση μου σήμερα με τον αγαπητό φίλο Δημήτρη, είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε το σύνολο των διμερών σχέσεών μας καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις. Εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας για την περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δίνοντας μεγάλη έμφαση στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράψαμε μια σειρά συμφωνιών καθώς και ένα Μνημόνιο Κατανόησης με σκοπό την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων μιας συμφωνίας για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Αιγύπτου-Ελλάδας και ενός Μνημονίου Συνεννόησης για τη συνεργασία μεταξύ των λιμένων της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, που μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων μας όσον αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις.

 

Στην πραγματικότητα, αυτή η συμφωνία μπορεί να επηρεάσει και άλλες πτυχές των σχέσεων μας, πέρα από το διμερές επίπεδο. Μιλήσαμε για το ενδεχόμενο να καταστεί η Ελλάδα πύλη εισόδου προς την Ευρώπη. Κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει και με την Αίγυπτο, μπορούμε να γίνουμε πύλη εισόδου όχι μόνο προς τη Μέση Ανατολή, αλλά και προς την Αφρική. Όλα αυτά συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης.

 

 

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε το ζήτημα των οφειλόμενων συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης στους Αιγύπτιους που είχαν εργαστεί στην Ελλάδα και επέστρεψαν στην Αίγυπτο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την απάντηση που λάβαμε σήμερα.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύναμε πρόσκληση στην ελληνική πλευρά προκειμένου μια αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ) να επισκεφθεί το Κάιρο και να συναντηθεί με τους αντίστοιχους αιγυπτιακούς φορείς με σκοπό να εξομαλύνουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες υφίστανται και να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία σχετικά με τη μεταβίβαση των ασφαλιστικών εισφορών και συντάξεων.

 

«Πολιτική λύση για τη Συρία»

 

Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την κατάσταση στη Συρία όπου η κατάσταση είναι όντως δραματική, και πιστεύω ότι έχετε ήδη αναφερθεί λεπτομερώς σε αυτό το ζήτημα. Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει και ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στην παρούσα κρίση που θα διασφαλίσει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας καθώς και ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου.

Και διατυπώνουμε πάντα τη θέση μας ότι δηλαδή στο μέλλον της Συρίας και στη Συρία του μέλλοντος δεν έχουν καμία θέση όλοι εκείνοι που έχουν αίμα στα χέρια τους και που δολοφονούν αθώους. Προσμένουμε και οι δύο στην επιτυχή έκβαση της συνδιάσκεψης Γενεύη ΙΙ.

 

 

«Θα συνεχιστούν οι επαφές»

 

Τελειώνοντας την ομιλία του, ο ανέφερε: «Όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα, ευχαρίστησα τον υπουργό και αγαπητό φίλο μου Δημήτρη για τη θέση της χώρας του που εδράζεται σε αρχές, αλλά και για τη σταθερή στήριξη της υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, βάσει των προ του 1967 συνόρων, με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του και ειδικότερα για τη στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά την ένταξη της Παλαιστίνης στην ΟΥΝΕΣΚΟ το 2011, αλλά και για την ψήφο της στη Γενική Συνέλευση υπέρ της αναβάθμισης του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος-παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη τον προηγούμενο Νοέμβριο.

 

 

Τέλος, θα ήθελα ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο για την φιλοξενία που μου επιφύλαξε και προσμένω στη συνέχιση των στενών επαφών μας και της συνεργασίας μας, ειδικότερα κατά την προετοιμασία αλλά και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στις αρχές του επόμενου έτους».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νέο κεφάλαιο ανοίγεται στις σχέσεις Ελλάδας- Αιγύπτου, μετά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Αμρ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τελευταίου στην χώρα μας. Αμφότεροι, έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν συμφωνίες στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, των θαλάσσιων μεταφορών  στις εξαγωγές, στο εμπόριο και στις επενδύσεις 

 

 

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την συνομιλία του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, υπογράμμισε αρχικά τα εξής: «Είχαμε μία συζήτηση σε βάθος για διμερή και μείζονα περιφερειακά θέματα. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, επιβεβαιώσαμε τον επί δεκαετίες στρατηγικό, θα έλεγα, χαρακτήρα των διμερών σχέσεών μας, ο οποίος ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από τις σημαντικές διμερείς συμφωνίες που μόλις υπογράψαμε.

 

Εξετάσαμε την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας στον οικονομικό τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό, στις εξαγωγές, στο εμπόριο και στις επενδύσεις. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αίγυπτο και αυτό είναι μία απτή απόδειξη της εμπιστοσύνης μας στην ηγεσία, το λαό και την οικονομία της Αιγύπτου».

 

OΛΠ: Μνημόνιο συνεργασίας με το λιμάνι της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου

 

Και συνέχισε ο υπουργός: «Η υπογραφή, της Συμφωνίας επανίδρυσης του Ελληνο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, καθώς και η υπογραφή του Μνημονίου ανάμεσα στα δύο μεγάλα λιμάνια μας, της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, θα δώσουν νέα ώθηση στις επιχειρηματικές και εμπορικές μας σχέσεις. Οι επιχειρηματίες μας είναι άνθρωποι εμπνευσμένοι και δυναμικοί. Με την επανασύσταση του Συμβουλίου δημιουργείται και πάλι το θεσμικό πλαίσιο της συνεργασίας μας, η οποία μπορεί και να επεκταθεί πέραν των ορίων των διμερών οικονομικών μας σχέσεων, όπως είχα την ευκαιρία, πριν από λίγο, να αναφέρω στον κύριο Υπουργό».

 

«Επίσης, σημαντική θα είναι η συμβολή των δύο πιο ιστορικών λιμανιών της Μεσογείου, όπως αυτό της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, που με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο διεθνές εμπόριο και με την παρουσία και συμμετοχή του πανίσχυρου, παγκόσμιας εμβέλειας εμπορικού στόλου της χώρας μας είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν νέους διαύλους επικοινωνίας στις εμπορικές μας σχέσεις, εξυπηρετώντας και την παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα.

 

«Επιπλέον, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τις πολιτικές και διπλωματικές μας σχέσεις, υπογράψαμε προ ολίγου μία συμφωνία για την αμοιβαία κατάργηση των θεωρήσεων στα διπλωματικά, υπηρεσιακά και ειδικά διαβατήρια».

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω στον συνάδελφό μου, Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, και για ένα ακόμα θέμα, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, και αναφέρομαι σε χρονίζοντα νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ιερά Μονή Σινά. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό για το ενδιαφέρον που δείχνει και ελπίζω πράγματι να δρομολογηθεί η λύση τους, πάντοτε βέβαια με τη βοήθεια και τη συνδρομή της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης.

 

Συμμεριστήκαμε την κοινή ανησυχία από τις παράλογες επιθέσεις ρατσιστικής βίας, θύματα της οποίας κατά καιρούς έχουν πέσει φιλήσυχοι και εργατικοί Αιγύπτιοι μετανάστες στη χώρα μας. Όσο και αν είναι μικρής κλίμακας επεισόδια, τα καταδικάζουμε και θα είμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που θίγονται από τη βάναυση και βάρβαρη αυτή συμπεριφορά, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα ήθη και τον πολιτισμό μας, φαινόμενα απέναντι στα οποία η ελληνική πολιτεία είναι αποφασισμένη να επιδείξει μηδενική ανοχή»

 

Έκδηλη ανησυχία για Συρία

 

Καταλήγοντας, ο κ. Αβραμόπουλος είπε τα ακόλουθα: «Ήταν εύλογο να συζητήσουμε και για θέματα της ευρύτερης γειτονιάς μας, γιατί είναι γειτονιά μας και η Μέση Ανατολή, για ζητήματα που άπτονται της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας και που βέβαια προϋποθέτουν τη δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού. Μία λύση που θα έχει ως βάση τα δύο κράτη, όπου ένα Παλαιστινιακό κράτος θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ. Βέβαια, να σημειώσουμε ότι είναι επιβεβλημένη, αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, η στήριξη του Προέδρου Abbas από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».

 

«Ανησυχούμε, επίσης, για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Συρία, όπου είναι φανερό ότι τελικά δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Μόνη διέξοδος είναι η πολιτική επίλυση της κρίσης και στο πλαίσιο αυτό η σχετική πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσίας θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλες τις χώρες με ειλικρίνεια.

 

«Αγαπητέ μου φίλε, Μοχάμεντ, οι λαοί μας γνωρίζονται, όπως είπα και πρωτύτερα, εδώ και κοντά 4.000 χρόνια. Μπορούμε να λέμε με υπερηφάνεια ότι είμαστε από τους πλέον ιστορικούς λαούς της Μεσογείου. Πάντοτε θυμόμαστε τη μεγάλη συμβολή του αιγυπτιακού πολιτισμού στο σύγχρονο δυτικό κόσμο.

 

«Οι αιώνες που πέρασαν μας έφεραν ακόμα πιο κοντά και τις τελευταίες εκατονταετίες, πολύ δε περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα υπήρξε ο δίαυλος της Αιγύπτου προς την Ευρώπη και η Αίγυπτος ο δίαυλος της Ελλάδας προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σε αυτόν τον αμφίδρομο δίαυλο συναντώνται για αιώνες οι άνθρωποί μας, οι πολίτες των δύο εθνών μας, στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες, στο εμπόριο, στις μεταφορές και έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον, και σήμερα με την επίσκεψή σας εδώ, που έχει ιστορικό χαρακτήρα, κάναμε ένα ακόμα βήμα μπροστά.

 

Επιστέγασμα, επίσης, αυτής της κοινής μας βούλησης είναι η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα πρόκειται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου να αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουμε να αισθάνεστε ότι για όλα τα ζητήματα που σας αφορούν θα είμαστε εκεί, στην πρώτη γραμμή, για να τα προωθήσουμε.

Γνωρίζουμε ότι θέλετε να έχετε καλύτερες και βαθύτερες σχέσεις με την Ευρώπη και γι’ αυτό αυτός ο δίαυλος, αυτός ο δρόμος και αυτή η πόρτα που περνάει από την Ελλάδα, θα είναι πάντα ανοιχτή για εσάς.

 

«Περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας»

 

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Αμρ, υπογράμμισε: « Κατά τη συνάντηση μου σήμερα με τον αγαπητό φίλο Δημήτρη, είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε το σύνολο των διμερών σχέσεών μας καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις. Εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας για την περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δίνοντας μεγάλη έμφαση στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράψαμε μια σειρά συμφωνιών καθώς και ένα Μνημόνιο Κατανόησης με σκοπό την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων μιας συμφωνίας για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Αιγύπτου-Ελλάδας και ενός Μνημονίου Συνεννόησης για τη συνεργασία μεταξύ των λιμένων της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, που μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων μας όσον αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις.

 

Στην πραγματικότητα, αυτή η συμφωνία μπορεί να επηρεάσει και άλλες πτυχές των σχέσεων μας, πέρα από το διμερές επίπεδο. Μιλήσαμε για το ενδεχόμενο να καταστεί η Ελλάδα πύλη εισόδου προς την Ευρώπη. Κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει και με την Αίγυπτο, μπορούμε να γίνουμε πύλη εισόδου όχι μόνο προς τη Μέση Ανατολή, αλλά και προς την Αφρική. Όλα αυτά συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης.

 

 

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε το ζήτημα των οφειλόμενων συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης στους Αιγύπτιους που είχαν εργαστεί στην Ελλάδα και επέστρεψαν στην Αίγυπτο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την απάντηση που λάβαμε σήμερα.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύναμε πρόσκληση στην ελληνική πλευρά προκειμένου μια αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ) να επισκεφθεί το Κάιρο και να συναντηθεί με τους αντίστοιχους αιγυπτιακούς φορείς με σκοπό να εξομαλύνουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες υφίστανται και να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία σχετικά με τη μεταβίβαση των ασφαλιστικών εισφορών και συντάξεων.

 

«Πολιτική λύση για τη Συρία»

 

Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την κατάσταση στη Συρία όπου η κατάσταση είναι όντως δραματική, και πιστεύω ότι έχετε ήδη αναφερθεί λεπτομερώς σε αυτό το ζήτημα. Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει και ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στην παρούσα κρίση που θα διασφαλίσει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας καθώς και ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου.

Και διατυπώνουμε πάντα τη θέση μας ότι δηλαδή στο μέλλον της Συρίας και στη Συρία του μέλλοντος δεν έχουν καμία θέση όλοι εκείνοι που έχουν αίμα στα χέρια τους και που δολοφονούν αθώους. Προσμένουμε και οι δύο στην επιτυχή έκβαση της συνδιάσκεψης Γενεύη ΙΙ.

 

 

«Θα συνεχιστούν οι επαφές»

 

Τελειώνοντας την ομιλία του, ο ανέφερε: «Όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα, ευχαρίστησα τον υπουργό και αγαπητό φίλο μου Δημήτρη για τη θέση της χώρας του που εδράζεται σε αρχές, αλλά και για τη σταθερή στήριξη της υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, βάσει των προ του 1967 συνόρων, με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του και ειδικότερα για τη στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά την ένταξη της Παλαιστίνης στην ΟΥΝΕΣΚΟ το 2011, αλλά και για την ψήφο της στη Γενική Συνέλευση υπέρ της αναβάθμισης του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος-παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη τον προηγούμενο Νοέμβριο.

 

 

Τέλος, θα ήθελα ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο για την φιλοξενία που μου επιφύλαξε και προσμένω στη συνέχιση των στενών επαφών μας και της συνεργασίας μας, ειδικότερα κατά την προετοιμασία αλλά και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στις αρχές του επόμενου έτους».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νέο κεφάλαιο ανοίγεται στις σχέσεις Ελλάδας- Αιγύπτου, μετά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Αμρ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τελευταίου στην χώρα μας. Αμφότεροι, έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν συμφωνίες στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, των θαλάσσιων μεταφορών  στις εξαγωγές, στο εμπόριο και στις επενδύσεις 

 

 

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την συνομιλία του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, υπογράμμισε αρχικά τα εξής: «Είχαμε μία συζήτηση σε βάθος για διμερή και μείζονα περιφερειακά θέματα. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, επιβεβαιώσαμε τον επί δεκαετίες στρατηγικό, θα έλεγα, χαρακτήρα των διμερών σχέσεών μας, ο οποίος ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από τις σημαντικές διμερείς συμφωνίες που μόλις υπογράψαμε.

 

Εξετάσαμε την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας στον οικονομικό τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό, στις εξαγωγές, στο εμπόριο και στις επενδύσεις. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αίγυπτο και αυτό είναι μία απτή απόδειξη της εμπιστοσύνης μας στην ηγεσία, το λαό και την οικονομία της Αιγύπτου».

 

OΛΠ: Μνημόνιο συνεργασίας με το λιμάνι της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου

 

Και συνέχισε ο υπουργός: «Η υπογραφή, της Συμφωνίας επανίδρυσης του Ελληνο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, καθώς και η υπογραφή του Μνημονίου ανάμεσα στα δύο μεγάλα λιμάνια μας, της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, θα δώσουν νέα ώθηση στις επιχειρηματικές και εμπορικές μας σχέσεις. Οι επιχειρηματίες μας είναι άνθρωποι εμπνευσμένοι και δυναμικοί. Με την επανασύσταση του Συμβουλίου δημιουργείται και πάλι το θεσμικό πλαίσιο της συνεργασίας μας, η οποία μπορεί και να επεκταθεί πέραν των ορίων των διμερών οικονομικών μας σχέσεων, όπως είχα την ευκαιρία, πριν από λίγο, να αναφέρω στον κύριο Υπουργό».

 

«Επίσης, σημαντική θα είναι η συμβολή των δύο πιο ιστορικών λιμανιών της Μεσογείου, όπως αυτό της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, που με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο διεθνές εμπόριο και με την παρουσία και συμμετοχή του πανίσχυρου, παγκόσμιας εμβέλειας εμπορικού στόλου της χώρας μας είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν νέους διαύλους επικοινωνίας στις εμπορικές μας σχέσεις, εξυπηρετώντας και την παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα.

 

«Επιπλέον, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τις πολιτικές και διπλωματικές μας σχέσεις, υπογράψαμε προ ολίγου μία συμφωνία για την αμοιβαία κατάργηση των θεωρήσεων στα διπλωματικά, υπηρεσιακά και ειδικά διαβατήρια».

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω στον συνάδελφό μου, Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, και για ένα ακόμα θέμα, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, και αναφέρομαι σε χρονίζοντα νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ιερά Μονή Σινά. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό για το ενδιαφέρον που δείχνει και ελπίζω πράγματι να δρομολογηθεί η λύση τους, πάντοτε βέβαια με τη βοήθεια και τη συνδρομή της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης.

 

Συμμεριστήκαμε την κοινή ανησυχία από τις παράλογες επιθέσεις ρατσιστικής βίας, θύματα της οποίας κατά καιρούς έχουν πέσει φιλήσυχοι και εργατικοί Αιγύπτιοι μετανάστες στη χώρα μας. Όσο και αν είναι μικρής κλίμακας επεισόδια, τα καταδικάζουμε και θα είμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που θίγονται από τη βάναυση και βάρβαρη αυτή συμπεριφορά, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα ήθη και τον πολιτισμό μας, φαινόμενα απέναντι στα οποία η ελληνική πολιτεία είναι αποφασισμένη να επιδείξει μηδενική ανοχή»

 

Έκδηλη ανησυχία για Συρία

 

Καταλήγοντας, ο κ. Αβραμόπουλος είπε τα ακόλουθα: «Ήταν εύλογο να συζητήσουμε και για θέματα της ευρύτερης γειτονιάς μας, γιατί είναι γειτονιά μας και η Μέση Ανατολή, για ζητήματα που άπτονται της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας και που βέβαια προϋποθέτουν τη δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού. Μία λύση που θα έχει ως βάση τα δύο κράτη, όπου ένα Παλαιστινιακό κράτος θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ. Βέβαια, να σημειώσουμε ότι είναι επιβεβλημένη, αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, η στήριξη του Προέδρου Abbas από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».

 

«Ανησυχούμε, επίσης, για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Συρία, όπου είναι φανερό ότι τελικά δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Μόνη διέξοδος είναι η πολιτική επίλυση της κρίσης και στο πλαίσιο αυτό η σχετική πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσίας θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλες τις χώρες με ειλικρίνεια.

 

«Αγαπητέ μου φίλε, Μοχάμεντ, οι λαοί μας γνωρίζονται, όπως είπα και πρωτύτερα, εδώ και κοντά 4.000 χρόνια. Μπορούμε να λέμε με υπερηφάνεια ότι είμαστε από τους πλέον ιστορικούς λαούς της Μεσογείου. Πάντοτε θυμόμαστε τη μεγάλη συμβολή του αιγυπτιακού πολιτισμού στο σύγχρονο δυτικό κόσμο.

 

«Οι αιώνες που πέρασαν μας έφεραν ακόμα πιο κοντά και τις τελευταίες εκατονταετίες, πολύ δε περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα υπήρξε ο δίαυλος της Αιγύπτου προς την Ευρώπη και η Αίγυπτος ο δίαυλος της Ελλάδας προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σε αυτόν τον αμφίδρομο δίαυλο συναντώνται για αιώνες οι άνθρωποί μας, οι πολίτες των δύο εθνών μας, στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες, στο εμπόριο, στις μεταφορές και έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον, και σήμερα με την επίσκεψή σας εδώ, που έχει ιστορικό χαρακτήρα, κάναμε ένα ακόμα βήμα μπροστά.

 

Επιστέγασμα, επίσης, αυτής της κοινής μας βούλησης είναι η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα πρόκειται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου να αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουμε να αισθάνεστε ότι για όλα τα ζητήματα που σας αφορούν θα είμαστε εκεί, στην πρώτη γραμμή, για να τα προωθήσουμε.

Γνωρίζουμε ότι θέλετε να έχετε καλύτερες και βαθύτερες σχέσεις με την Ευρώπη και γι’ αυτό αυτός ο δίαυλος, αυτός ο δρόμος και αυτή η πόρτα που περνάει από την Ελλάδα, θα είναι πάντα ανοιχτή για εσάς.

 

«Περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας»

 

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Αμρ, υπογράμμισε: « Κατά τη συνάντηση μου σήμερα με τον αγαπητό φίλο Δημήτρη, είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε το σύνολο των διμερών σχέσεών μας καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις. Εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας για την περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δίνοντας μεγάλη έμφαση στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράψαμε μια σειρά συμφωνιών καθώς και ένα Μνημόνιο Κατανόησης με σκοπό την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων μιας συμφωνίας για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Αιγύπτου-Ελλάδας και ενός Μνημονίου Συνεννόησης για τη συνεργασία μεταξύ των λιμένων της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, που μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων μας όσον αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις.

 

Στην πραγματικότητα, αυτή η συμφωνία μπορεί να επηρεάσει και άλλες πτυχές των σχέσεων μας, πέρα από το διμερές επίπεδο. Μιλήσαμε για το ενδεχόμενο να καταστεί η Ελλάδα πύλη εισόδου προς την Ευρώπη. Κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει και με την Αίγυπτο, μπορούμε να γίνουμε πύλη εισόδου όχι μόνο προς τη Μέση Ανατολή, αλλά και προς την Αφρική. Όλα αυτά συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης.

 

 

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε το ζήτημα των οφειλόμενων συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης στους Αιγύπτιους που είχαν εργαστεί στην Ελλάδα και επέστρεψαν στην Αίγυπτο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την απάντηση που λάβαμε σήμερα.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύναμε πρόσκληση στην ελληνική πλευρά προκειμένου μια αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ) να επισκεφθεί το Κάιρο και να συναντηθεί με τους αντίστοιχους αιγυπτιακούς φορείς με σκοπό να εξομαλύνουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες υφίστανται και να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία σχετικά με τη μεταβίβαση των ασφαλιστικών εισφορών και συντάξεων.

 

«Πολιτική λύση για τη Συρία»

 

Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την κατάσταση στη Συρία όπου η κατάσταση είναι όντως δραματική, και πιστεύω ότι έχετε ήδη αναφερθεί λεπτομερώς σε αυτό το ζήτημα. Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει και ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στην παρούσα κρίση που θα διασφαλίσει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας καθώς και ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου.

Και διατυπώνουμε πάντα τη θέση μας ότι δηλαδή στο μέλλον της Συρίας και στη Συρία του μέλλοντος δεν έχουν καμία θέση όλοι εκείνοι που έχουν αίμα στα χέρια τους και που δολοφονούν αθώους. Προσμένουμε και οι δύο στην επιτυχή έκβαση της συνδιάσκεψης Γενεύη ΙΙ.

 

 

«Θα συνεχιστούν οι επαφές»

 

Τελειώνοντας την ομιλία του, ο ανέφερε: «Όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα, ευχαρίστησα τον υπουργό και αγαπητό φίλο μου Δημήτρη για τη θέση της χώρας του που εδράζεται σε αρχές, αλλά και για τη σταθερή στήριξη της υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, βάσει των προ του 1967 συνόρων, με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του και ειδικότερα για τη στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά την ένταξη της Παλαιστίνης στην ΟΥΝΕΣΚΟ το 2011, αλλά και για την ψήφο της στη Γενική Συνέλευση υπέρ της αναβάθμισης του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος-παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη τον προηγούμενο Νοέμβριο.

 

 

Τέλος, θα ήθελα ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο για την φιλοξενία που μου επιφύλαξε και προσμένω στη συνέχιση των στενών επαφών μας και της συνεργασίας μας, ειδικότερα κατά την προετοιμασία αλλά και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στις αρχές του επόμενου έτους».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νέο κεφάλαιο ανοίγεται στις σχέσεις Ελλάδας- Αιγύπτου, μετά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Αμρ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τελευταίου στην χώρα μας. Αμφότεροι, έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν συμφωνίες στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, των θαλάσσιων μεταφορών  στις εξαγωγές, στο εμπόριο και στις επενδύσεις 

 

 

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την συνομιλία του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, υπογράμμισε αρχικά τα εξής: «Είχαμε μία συζήτηση σε βάθος για διμερή και μείζονα περιφερειακά θέματα. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, επιβεβαιώσαμε τον επί δεκαετίες στρατηγικό, θα έλεγα, χαρακτήρα των διμερών σχέσεών μας, ο οποίος ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από τις σημαντικές διμερείς συμφωνίες που μόλις υπογράψαμε.

 

Εξετάσαμε την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας στον οικονομικό τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό, στις εξαγωγές, στο εμπόριο και στις επενδύσεις. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αίγυπτο και αυτό είναι μία απτή απόδειξη της εμπιστοσύνης μας στην ηγεσία, το λαό και την οικονομία της Αιγύπτου».

 

OΛΠ: Μνημόνιο συνεργασίας με το λιμάνι της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου

 

Και συνέχισε ο υπουργός: «Η υπογραφή, της Συμφωνίας επανίδρυσης του Ελληνο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, καθώς και η υπογραφή του Μνημονίου ανάμεσα στα δύο μεγάλα λιμάνια μας, της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, θα δώσουν νέα ώθηση στις επιχειρηματικές και εμπορικές μας σχέσεις. Οι επιχειρηματίες μας είναι άνθρωποι εμπνευσμένοι και δυναμικοί. Με την επανασύσταση του Συμβουλίου δημιουργείται και πάλι το θεσμικό πλαίσιο της συνεργασίας μας, η οποία μπορεί και να επεκταθεί πέραν των ορίων των διμερών οικονομικών μας σχέσεων, όπως είχα την ευκαιρία, πριν από λίγο, να αναφέρω στον κύριο Υπουργό».

 

«Επίσης, σημαντική θα είναι η συμβολή των δύο πιο ιστορικών λιμανιών της Μεσογείου, όπως αυτό της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, που με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο διεθνές εμπόριο και με την παρουσία και συμμετοχή του πανίσχυρου, παγκόσμιας εμβέλειας εμπορικού στόλου της χώρας μας είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν νέους διαύλους επικοινωνίας στις εμπορικές μας σχέσεις, εξυπηρετώντας και την παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα.

 

«Επιπλέον, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τις πολιτικές και διπλωματικές μας σχέσεις, υπογράψαμε προ ολίγου μία συμφωνία για την αμοιβαία κατάργηση των θεωρήσεων στα διπλωματικά, υπηρεσιακά και ειδικά διαβατήρια».

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω στον συνάδελφό μου, Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, και για ένα ακόμα θέμα, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, και αναφέρομαι σε χρονίζοντα νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ιερά Μονή Σινά. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό για το ενδιαφέρον που δείχνει και ελπίζω πράγματι να δρομολογηθεί η λύση τους, πάντοτε βέβαια με τη βοήθεια και τη συνδρομή της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης.

 

Συμμεριστήκαμε την κοινή ανησυχία από τις παράλογες επιθέσεις ρατσιστικής βίας, θύματα της οποίας κατά καιρούς έχουν πέσει φιλήσυχοι και εργατικοί Αιγύπτιοι μετανάστες στη χώρα μας. Όσο και αν είναι μικρής κλίμακας επεισόδια, τα καταδικάζουμε και θα είμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που θίγονται από τη βάναυση και βάρβαρη αυτή συμπεριφορά, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα ήθη και τον πολιτισμό μας, φαινόμενα απέναντι στα οποία η ελληνική πολιτεία είναι αποφασισμένη να επιδείξει μηδενική ανοχή»

 

Έκδηλη ανησυχία για Συρία

 

Καταλήγοντας, ο κ. Αβραμόπουλος είπε τα ακόλουθα: «Ήταν εύλογο να συζητήσουμε και για θέματα της ευρύτερης γειτονιάς μας, γιατί είναι γειτονιά μας και η Μέση Ανατολή, για ζητήματα που άπτονται της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας και που βέβαια προϋποθέτουν τη δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού. Μία λύση που θα έχει ως βάση τα δύο κράτη, όπου ένα Παλαιστινιακό κράτος θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ. Βέβαια, να σημειώσουμε ότι είναι επιβεβλημένη, αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, η στήριξη του Προέδρου Abbas από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».

 

«Ανησυχούμε, επίσης, για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Συρία, όπου είναι φανερό ότι τελικά δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Μόνη διέξοδος είναι η πολιτική επίλυση της κρίσης και στο πλαίσιο αυτό η σχετική πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσίας θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλες τις χώρες με ειλικρίνεια.

 

«Αγαπητέ μου φίλε, Μοχάμεντ, οι λαοί μας γνωρίζονται, όπως είπα και πρωτύτερα, εδώ και κοντά 4.000 χρόνια. Μπορούμε να λέμε με υπερηφάνεια ότι είμαστε από τους πλέον ιστορικούς λαούς της Μεσογείου. Πάντοτε θυμόμαστε τη μεγάλη συμβολή του αιγυπτιακού πολιτισμού στο σύγχρονο δυτικό κόσμο.

 

«Οι αιώνες που πέρασαν μας έφεραν ακόμα πιο κοντά και τις τελευταίες εκατονταετίες, πολύ δε περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα υπήρξε ο δίαυλος της Αιγύπτου προς την Ευρώπη και η Αίγυπτος ο δίαυλος της Ελλάδας προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σε αυτόν τον αμφίδρομο δίαυλο συναντώνται για αιώνες οι άνθρωποί μας, οι πολίτες των δύο εθνών μας, στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες, στο εμπόριο, στις μεταφορές και έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον, και σήμερα με την επίσκεψή σας εδώ, που έχει ιστορικό χαρακτήρα, κάναμε ένα ακόμα βήμα μπροστά.

 

Επιστέγασμα, επίσης, αυτής της κοινής μας βούλησης είναι η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα πρόκειται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου να αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουμε να αισθάνεστε ότι για όλα τα ζητήματα που σας αφορούν θα είμαστε εκεί, στην πρώτη γραμμή, για να τα προωθήσουμε.

Γνωρίζουμε ότι θέλετε να έχετε καλύτερες και βαθύτερες σχέσεις με την Ευρώπη και γι’ αυτό αυτός ο δίαυλος, αυτός ο δρόμος και αυτή η πόρτα που περνάει από την Ελλάδα, θα είναι πάντα ανοιχτή για εσάς.

 

«Περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας»

 

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Αμρ, υπογράμμισε: « Κατά τη συνάντηση μου σήμερα με τον αγαπητό φίλο Δημήτρη, είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε το σύνολο των διμερών σχέσεών μας καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις. Εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας για την περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δίνοντας μεγάλη έμφαση στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράψαμε μια σειρά συμφωνιών καθώς και ένα Μνημόνιο Κατανόησης με σκοπό την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων μιας συμφωνίας για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Αιγύπτου-Ελλάδας και ενός Μνημονίου Συνεννόησης για τη συνεργασία μεταξύ των λιμένων της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, που μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων μας όσον αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις.

 

Στην πραγματικότητα, αυτή η συμφωνία μπορεί να επηρεάσει και άλλες πτυχές των σχέσεων μας, πέρα από το διμερές επίπεδο. Μιλήσαμε για το ενδεχόμενο να καταστεί η Ελλάδα πύλη εισόδου προς την Ευρώπη. Κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει και με την Αίγυπτο, μπορούμε να γίνουμε πύλη εισόδου όχι μόνο προς τη Μέση Ανατολή, αλλά και προς την Αφρική. Όλα αυτά συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης.

 

 

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε το ζήτημα των οφειλόμενων συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης στους Αιγύπτιους που είχαν εργαστεί στην Ελλάδα και επέστρεψαν στην Αίγυπτο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την απάντηση που λάβαμε σήμερα.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύναμε πρόσκληση στην ελληνική πλευρά προκειμένου μια αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ) να επισκεφθεί το Κάιρο και να συναντηθεί με τους αντίστοιχους αιγυπτιακούς φορείς με σκοπό να εξομαλύνουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες υφίστανται και να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία σχετικά με τη μεταβίβαση των ασφαλιστικών εισφορών και συντάξεων.

 

«Πολιτική λύση για τη Συρία»

 

Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την κατάσταση στη Συρία όπου η κατάσταση είναι όντως δραματική, και πιστεύω ότι έχετε ήδη αναφερθεί λεπτομερώς σε αυτό το ζήτημα. Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει και ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στην παρούσα κρίση που θα διασφαλίσει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας καθώς και ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου.

Και διατυπώνουμε πάντα τη θέση μας ότι δηλαδή στο μέλλον της Συρίας και στη Συρία του μέλλοντος δεν έχουν καμία θέση όλοι εκείνοι που έχουν αίμα στα χέρια τους και που δολοφονούν αθώους. Προσμένουμε και οι δύο στην επιτυχή έκβαση της συνδιάσκεψης Γενεύη ΙΙ.

 

 

«Θα συνεχιστούν οι επαφές»

 

Τελειώνοντας την ομιλία του, ο ανέφερε: «Όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα, ευχαρίστησα τον υπουργό και αγαπητό φίλο μου Δημήτρη για τη θέση της χώρας του που εδράζεται σε αρχές, αλλά και για τη σταθερή στήριξη της υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, βάσει των προ του 1967 συνόρων, με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του και ειδικότερα για τη στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά την ένταξη της Παλαιστίνης στην ΟΥΝΕΣΚΟ το 2011, αλλά και για την ψήφο της στη Γενική Συνέλευση υπέρ της αναβάθμισης του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος-παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη τον προηγούμενο Νοέμβριο.

 

 

Τέλος, θα ήθελα ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο για την φιλοξενία που μου επιφύλαξε και προσμένω στη συνέχιση των στενών επαφών μας και της συνεργασίας μας, ειδικότερα κατά την προετοιμασία αλλά και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στις αρχές του επόμενου έτους».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νέο κεφάλαιο ανοίγεται στις σχέσεις Ελλάδας- Αιγύπτου, μετά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Αμρ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τελευταίου στην χώρα μας. Αμφότεροι, έδωσαν τα χέρια και υπέγραψαν συμφωνίες στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, των θαλάσσιων μεταφορών  στις εξαγωγές, στο εμπόριο και στις επενδύσεις 

 

 

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την συνομιλία του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, υπογράμμισε αρχικά τα εξής: «Είχαμε μία συζήτηση σε βάθος για διμερή και μείζονα περιφερειακά θέματα. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, επιβεβαιώσαμε τον επί δεκαετίες στρατηγικό, θα έλεγα, χαρακτήρα των διμερών σχέσεών μας, ο οποίος ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από τις σημαντικές διμερείς συμφωνίες που μόλις υπογράψαμε.

 

Εξετάσαμε την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας στον οικονομικό τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό, στις εξαγωγές, στο εμπόριο και στις επενδύσεις. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αίγυπτο και αυτό είναι μία απτή απόδειξη της εμπιστοσύνης μας στην ηγεσία, το λαό και την οικονομία της Αιγύπτου».

 

OΛΠ: Μνημόνιο συνεργασίας με το λιμάνι της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου

 

Και συνέχισε ο υπουργός: «Η υπογραφή, της Συμφωνίας επανίδρυσης του Ελληνο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, καθώς και η υπογραφή του Μνημονίου ανάμεσα στα δύο μεγάλα λιμάνια μας, της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, θα δώσουν νέα ώθηση στις επιχειρηματικές και εμπορικές μας σχέσεις. Οι επιχειρηματίες μας είναι άνθρωποι εμπνευσμένοι και δυναμικοί. Με την επανασύσταση του Συμβουλίου δημιουργείται και πάλι το θεσμικό πλαίσιο της συνεργασίας μας, η οποία μπορεί και να επεκταθεί πέραν των ορίων των διμερών οικονομικών μας σχέσεων, όπως είχα την ευκαιρία, πριν από λίγο, να αναφέρω στον κύριο Υπουργό».

 

«Επίσης, σημαντική θα είναι η συμβολή των δύο πιο ιστορικών λιμανιών της Μεσογείου, όπως αυτό της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, που με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο διεθνές εμπόριο και με την παρουσία και συμμετοχή του πανίσχυρου, παγκόσμιας εμβέλειας εμπορικού στόλου της χώρας μας είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν νέους διαύλους επικοινωνίας στις εμπορικές μας σχέσεις, εξυπηρετώντας και την παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα.

 

«Επιπλέον, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τις πολιτικές και διπλωματικές μας σχέσεις, υπογράψαμε προ ολίγου μία συμφωνία για την αμοιβαία κατάργηση των θεωρήσεων στα διπλωματικά, υπηρεσιακά και ειδικά διαβατήρια».

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω στον συνάδελφό μου, Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, και για ένα ακόμα θέμα, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, και αναφέρομαι σε χρονίζοντα νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ιερά Μονή Σινά. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό για το ενδιαφέρον που δείχνει και ελπίζω πράγματι να δρομολογηθεί η λύση τους, πάντοτε βέβαια με τη βοήθεια και τη συνδρομή της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης.

 

Συμμεριστήκαμε την κοινή ανησυχία από τις παράλογες επιθέσεις ρατσιστικής βίας, θύματα της οποίας κατά καιρούς έχουν πέσει φιλήσυχοι και εργατικοί Αιγύπτιοι μετανάστες στη χώρα μας. Όσο και αν είναι μικρής κλίμακας επεισόδια, τα καταδικάζουμε και θα είμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που θίγονται από τη βάναυση και βάρβαρη αυτή συμπεριφορά, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα ήθη και τον πολιτισμό μας, φαινόμενα απέναντι στα οποία η ελληνική πολιτεία είναι αποφασισμένη να επιδείξει μηδενική ανοχή»

 

Έκδηλη ανησυχία για Συρία

 

Καταλήγοντας, ο κ. Αβραμόπουλος είπε τα ακόλουθα: «Ήταν εύλογο να συζητήσουμε και για θέματα της ευρύτερης γειτονιάς μας, γιατί είναι γειτονιά μας και η Μέση Ανατολή, για ζητήματα που άπτονται της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας και που βέβαια προϋποθέτουν τη δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού. Μία λύση που θα έχει ως βάση τα δύο κράτη, όπου ένα Παλαιστινιακό κράτος θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ. Βέβαια, να σημειώσουμε ότι είναι επιβεβλημένη, αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, η στήριξη του Προέδρου Abbas από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».

 

«Ανησυχούμε, επίσης, για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Συρία, όπου είναι φανερό ότι τελικά δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Μόνη διέξοδος είναι η πολιτική επίλυση της κρίσης και στο πλαίσιο αυτό η σχετική πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσίας θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλες τις χώρες με ειλικρίνεια.

 

«Αγαπητέ μου φίλε, Μοχάμεντ, οι λαοί μας γνωρίζονται, όπως είπα και πρωτύτερα, εδώ και κοντά 4.000 χρόνια. Μπορούμε να λέμε με υπερηφάνεια ότι είμαστε από τους πλέον ιστορικούς λαούς της Μεσογείου. Πάντοτε θυμόμαστε τη μεγάλη συμβολή του αιγυπτιακού πολιτισμού στο σύγχρονο δυτικό κόσμο.

 

«Οι αιώνες που πέρασαν μας έφεραν ακόμα πιο κοντά και τις τελευταίες εκατονταετίες, πολύ δε περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα υπήρξε ο δίαυλος της Αιγύπτου προς την Ευρώπη και η Αίγυπτος ο δίαυλος της Ελλάδας προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

 Σε αυτόν τον αμφίδρομο δίαυλο συναντώνται για αιώνες οι άνθρωποί μας, οι πολίτες των δύο εθνών μας, στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες, στο εμπόριο, στις μεταφορές και έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον, και σήμερα με την επίσκεψή σας εδώ, που έχει ιστορικό χαρακτήρα, κάναμε ένα ακόμα βήμα μπροστά.

 

Επιστέγασμα, επίσης, αυτής της κοινής μας βούλησης είναι η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα πρόκειται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου να αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουμε να αισθάνεστε ότι για όλα τα ζητήματα που σας αφορούν θα είμαστε εκεί, στην πρώτη γραμμή, για να τα προωθήσουμε.

Γνωρίζουμε ότι θέλετε να έχετε καλύτερες και βαθύτερες σχέσεις με την Ευρώπη και γι’ αυτό αυτός ο δίαυλος, αυτός ο δρόμος και αυτή η πόρτα που περνάει από την Ελλάδα, θα είναι πάντα ανοιχτή για εσάς.

 

«Περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας»

 

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Αμρ, υπογράμμισε: « Κατά τη συνάντηση μου σήμερα με τον αγαπητό φίλο Δημήτρη, είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε το σύνολο των διμερών σχέσεών μας καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις. Εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας για την περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δίνοντας μεγάλη έμφαση στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράψαμε μια σειρά συμφωνιών καθώς και ένα Μνημόνιο Κατανόησης με σκοπό την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων μιας συμφωνίας για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Αιγύπτου-Ελλάδας και ενός Μνημονίου Συνεννόησης για τη συνεργασία μεταξύ των λιμένων της Αλεξάνδρειας και του Πειραιά, που μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων μας όσον αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις.

 

Στην πραγματικότητα, αυτή η συμφωνία μπορεί να επηρεάσει και άλλες πτυχές των σχέσεων μας, πέρα από το διμερές επίπεδο. Μιλήσαμε για το ενδεχόμενο να καταστεί η Ελλάδα πύλη εισόδου προς την Ευρώπη. Κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει και με την Αίγυπτο, μπορούμε να γίνουμε πύλη εισόδου όχι μόνο προς τη Μέση Ανατολή, αλλά και προς την Αφρική. Όλα αυτά συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης.

 

 

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε το ζήτημα των οφειλόμενων συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης στους Αιγύπτιους που είχαν εργαστεί στην Ελλάδα και επέστρεψαν στην Αίγυπτο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την απάντηση που λάβαμε σήμερα. 

 

Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύναμε πρόσκληση στην ελληνική πλευρά προκειμένου μια αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ) να επισκεφθεί το Κάιρο και να συναντηθεί με τους αντίστοιχους αιγυπτιακούς φορείς με σκοπό να εξομαλύνουμε οποιεσδήποτε δυσκολίες υφίστανται και να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία σχετικά με τη μεταβίβαση των ασφαλιστικών εισφορών και συντάξεων.

 

«Πολιτική λύση για τη Συρία»

 

Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την κατάσταση στη Συρία όπου η κατάσταση είναι όντως δραματική, και πιστεύω ότι έχετε ήδη αναφερθεί λεπτομερώς σε αυτό το ζήτημα. Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει και ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στην παρούσα κρίση που θα διασφαλίσει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας καθώς και ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου.

Και διατυπώνουμε πάντα τη θέση μας ότι δηλαδή στο μέλλον της Συρίας και στη Συρία του μέλλοντος δεν έχουν καμία θέση όλοι εκείνοι που έχουν αίμα στα χέρια τους και που δολοφονούν αθώους. Προσμένουμε και οι δύο στην επιτυχή έκβαση της συνδιάσκεψης Γενεύη ΙΙ.

 

 

«Θα συνεχιστούν οι επαφές»

 

Τελειώνοντας την ομιλία του, ο ανέφερε: «Όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα, ευχαρίστησα τον υπουργό και αγαπητό φίλο μου Δημήτρη για τη θέση της χώρας του που εδράζεται σε αρχές, αλλά και για τη σταθερή στήριξη της υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, βάσει των προ του 1967 συνόρων, με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του και ειδικότερα για τη στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά την ένταξη της Παλαιστίνης στην ΟΥΝΕΣΚΟ το 2011, αλλά και για την ψήφο της στη Γενική Συνέλευση υπέρ της αναβάθμισης του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος-παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη τον προηγούμενο Νοέμβριο.

 

Τέλος, θα ήθελα ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο για την φιλοξενία που μου επιφύλαξε και προσμένω στη συνέχιση των στενών επαφών μας και της συνεργασίας μας, ειδικότερα κατά την προετοιμασία αλλά και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στις αρχές του επόμενου έτους».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα