Νέο κοίτασμα υδρογονανθράκων ανάμεσα σε Ισραήλ και Κύπρο

Σημερινό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι εντοπίστηκε νέο «σημαντικό» κοίτασμα, σε απόσταση 40 ν. μιλίων από τις ακτές της Χάιφα και 30 ν. μιλίων από τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το κοίτασμα εντοπίστηκε το βράδυ της Τετάρτης από το γεωτρύπανο της πλατφόρμας Ensco 5006 στο οικόπεδο «Karish 1» του Ισραήλ.

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας δήλωσε αρχικά ότι έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει «σημαντικό κοίτασμα», ωστόσο η ανακοίνωση της Ισραηλινής Delek στο Χρηματιστήριο του Ισραήλ χθες το απόγευμα, μιλά για «ενδείξεις πετρελαίου». Ωστόσο, η αναφορά σε «πετρέλαιο» έχει τεχνικό χαρακτήρα και γίνεται λόγος για φυσικό αέριο.

Το γεωτρύπανο – που τις αμέσως επόμενες μέρες έρχεται στο «Αφροδίτη» για την πολυαναμενόμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση, έφτασε την Τετάρτη σε βάθος 15.750 ποδών κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (σε σημείο με θαλάσσιο βάθος 1.558 πόδια). Το νέο «σημαντικό» σύμφωνα με τις ανακοινώσεις κοίτασμα, βρίσκεται σε απόσταση 40 ν. μιλίων από τις ακτές της Χάιφα και 30 ν. μιλίων από τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και των τεμαχίων 9 και 12.

Διαβάστε επίσης