Νέο κρας-τεστ για ΕΛ.ΑΣ. και Μαξίμου η 6η Δεκεμβρίου

Μετά τα παρατράγουδα στο Πολυτεχνείο, έντονη είναι η ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί στην επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, με την ΕΛ.ΑΣ. να απαγορεύει ξανά τις διαδηλώσεις

Παρά το εκρηκτικό κλίμα λόγω του Πολυτεχνείου, σε γενικές γραμμές το Μαξίμου κρίνει ότι όλα πήγαν καλά, πέρα από τα όποια επεισόδια είχαμε στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα πλέον στο μυαλό όλων βρίσκεται η Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον τότε ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Του Μ.Κ.

Μάλιστα, αυτό που ανησυχεί ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση είναι ότι η 6η Δεκεμβρίου είναι Κυριακή, δηλαδή μία ημέρα μη εργάσιμη, οπότε είναι βέβαιο ότι εάν υπάρξει κάλεσμα από κόμματα και κινήσεις θα βρεθούν αρκετοί στο κέντρο της Αθήνας. Οπότε οι όποιοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για να αποφευχθεί να μεταβληθεί σε πεδίο μάχης η Αθήνα έχουν ξεκινήσει από τώρα.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου ήταν, ομολογουμένως, ένα crash test για την κυβέρνηση. Ήταν, την ίδια ώρα, και ένα διττό στοίχημα: αφενός να μη γίνει μια πορεία στο μέγεθος της καθιερωμένης πορείας για το Πολυτεχνείο, με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, και από την άλλη να μην ηρωοποιηθούν πολιτικές δυνάμεις που θα ήθελαν να βρεθούν σε καθεστώς αντιπαράθεσης με τα ΜΑΤ. Ο κεντρικός στόχος να μη γίνει μια πορεία που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε βόμβα διασποράς επετεύχθη, σύμφωνα με κυβερνητικούς επιτελείς.  «Επειδή ο πρωθυπουργός έδειξε αποφασιστική στάση, τα υπόλοιπα κόμματα δεν προέβησαν σε μαζικές συγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα το μείζον να επιτευχθεί», λένε στο Μαξίμου.

Εξάλλου, όπως τονίζουν στο πρωθυπουργικό μέγαρο, «δεν υπήρχε εντολή για διάλυση των συμβολικών κομματικών συγκεντρώσεων. Και γι’ αυτόν τον λόγο επετράπη και στον Βαρουφάκη να ξεκινήσει την πορεία του από το Πολυτεχνείο, όπως και δεν ενόχλησε τον ΣΥΡΙΖΑ στα παλιά κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, αλλά και στο ότι δεν άνοιξε ρουθούνι όταν το πρωί έξω από το Μέγαρο Μουσικής συγκεντρώθηκαν 200 μέλη του ΚΚΕ.

Και μπορεί η κυβέρνηση να έδειξε συγκατάβαση από την «παρέλαση» του ΚΚΕ έξω από το Μέγαρο Μουσικής, αλλά το απόγευμα δεν υπήρξε συμβολική διαμαρτυρία. Και γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε η αστυνομία να μην επιτρέψει την πορεία εκ μέρους του ΚΚΕ, ειδικά όταν είδαν οι αρχές να συγκεντρώνονται περισσότερα από 1.000 άτομα. Στην κυβέρνηση, λοιπόν, εκτιμούν ότι πέρασαν το τεστ της επετείου του Πολυτεχνείου χωρίς να αποκλίνουν από τον κεντρικό στόχο, ήτοι να μη γίνει πορεία, αλλά και να μην ηρωοποιηθεί κανένας κομματικός σχηματισμός που θα επεδίωκε μια ευθεία αντιπαράθεση, με ανεξέλεγκτες συνέπειες και ανοιχτή σύγκρουση εν μέσω πανδημίας. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, η κεντρική εκτίμηση είναι ότι, από εκεί που επεδίωκε ένα άνοιγμα στο κέντρο, εγκλωβίστηκε σε ένα ανύπαρκτο μέτωπο με το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25, με μικρή κοινωνική ανταπόκριση.

Ο σχεδιασμός των μέτρων, αλλά και το ότι επενέβη η ΕΛ.ΑΣ. για να διαλυθεί η πορεία για το Πολυτεχνείο καταγράφονται στα θετικά για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

 Ικανοποίηση και για τον υπουργό

Και μπορεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να έχει στοχοποιηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και στο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση και για τον σχεδιασμό, αλλά και για το ότι τηρήθηκε η απόφαση να μην επιτραπεί καμία πορεία.

Κι όπως τονίζουν αξιόπιστες πηγές του Μαξίμου, ήδη έχει ζητηθεί από τον υπουργό να ξεκινήσει την προετοιμασία για να αντιμετωπιστεί η 6η Δεκεμβρίου. Και τότε θα υπάρξει απόφαση για απαγόρευση συγκεντρώσεων, λόγω των μέτρων για την πανδημία, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι αποκλείεται να έχει αρθεί το lockdown. Υποθετικά η καραντίνα ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι θα υπάρξει σίγουρα παράταση. Οπότε και την 6η Δεκεμβρίου στο υπουργείο αναμένουν ανάλογη πίεση. Και μάλιστα, οι εντολές που θα δοθούν θα είναι για αυξημένη προσοχή, καθώς θεωρούν ότι το ΚΚΕ θα διψάει για… ρεβάνς, ενώ αστυνομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να πάρει ενεργό μέρος.

Η ΕΛ.ΑΣ., όπως είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα ακολουθήσει την ίδια τακτική με μοναδικό μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας. «Και για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο είναι προφανές ότι δεν μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις όπως πέρυσι, να κάνουμε λίγο υπομονή και θα γιορτάσουμε και τα Χριστούγεννα, και την 25η Μαρτίου και το Πάσχα, όταν τελειώσει η πανδημία θα γιορτάσουμε όπως συνηθίζουμε τόσα χρόνια», διαβεβαίωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, αποστέλλοντας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αναμφίβολα πόντους πήρε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος τον χαρακτήρισε ως τον κορυφαίο υπουργό Δημόσιας Τάξης της μεταπολίτευσης:  «Ο κ. Χρυσοχοΐδης κουβαλά ένα τεράστιο βάρος και είναι ο πιο πετυχημένος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης όλης της περιόδου της Μεταπολίτευσης, μπορώ να πω άνετα, κάνει το καλύτερο».

Μάλιστα, στην ίδια συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα επεισόδια στην επέτειο του Πολυτεχνείου: «Ξέρετε, δεν υπάρχει μεγαλύτερος αντίπαλος στην πολιτική από τη γελοιότητα, αυτό πάντα το έλεγε ο Αντώνης Λιβάνης, τον έχω ακούσει πάρα πολλές φορές να το λέει. Εν πάση περιπτώσει, έτσι κινείται η Ιστορία. Δυστυχώς, μεταξύ σοβαρού και αστείου, εδώ τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά, εδώ παίζουμε εν ου παικτοίς. Και επειδή είχαμε και το πουκάμισο του φίλου μου και συμφοιτητού μου, Θανάση Παφίλη, σήμερα ως αντικείμενο συζήτησης, φοβούμαι ότι όλο αυτό γίνεται για ένα πουκάμισο αδειανό, για μία Ελένη, για να θυμηθούμε τον ποιητή».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα