Ράβε… κλείδωνε!!! – Νέα αυστηροποίηση της καραντίνας στην Αττική

>>>Παραμένουν κλειστά τα Λύκεια, ανοίγουν μόνο τα Γυμνάσια >>> Επιστροφή στο click away και στο click in a shop για να κρατηθεί στη ζωή το λιανεμπόριο

Κάποτε οι στίχοι του Βασίλη Ανδρεόπουλου «Ράβε, ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει» έγιναν τραγούδι στο στόμα του Νίκου Ξυλούρη. Δυστυχώς, στις δυστοπικές εποχές του κορωνοϊού το «ράβε» ακολουθείται από το… «κλείδωνε». Τελευταία ελπίδα του Μαξίμου; Να μην επιβεβαιωθεί το μαύρο χιούμορ των σκιτσογράφων ότι το σύστημα ακορντεόν είναι τελικά το όργανο που θα παίζουμε στους δρόμους ζητιανεύοντας για να βγει ο επιούσιος…

Του Ν.ΤΕ.

«Ξεκλείδωμα καραντίνας κι ο… ιός βοηθός» γράφαμε πριν από μερικές ημέρες στην «Α» υποδεχόμενοι το άνοιγμα του λιανεμπορίου που είχε αποφασίσει τότε η κυβέρνηση. Αλλά τελικά η επίκληση δεν εισακούστηκε ούτε από τα θεία, ούτε από τον… κορωνοϊό που συνεχίζει ακάθεκτος την επέλασή του στη χώρα, έστω και με ηπιότερο –αλλά όχι ακίνδυνο– τρόπο από ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Με την κυβέρνηση, λοιπόν, να μην της βγαίνει το λελογισμένο ρίσκο του ανοίγματος του λιανεμπορίου και με τους καταναλωτές να κατακλύζουν τις κεντρικές αγορές σαν να μην υπάρχει αύριο, η ίδια η αγορά που υποτίθεται ότι θα ευνοείτο από το μέτρο αναγκάζεται να περιορίσει εκ νέου τη λειτουργίας της.

Ήδη από το πρωί της Παρασκευής είχαν αρχίσει να κλειδώνουν ένας-ένας οι περιορισμοί της αυυστηροποιημένης καραντίνας. Τελικά προκρίθηκε το μέτρο  της εκ νέου απαγόρευσης της ελεύθερης λειτουργίας των καταστημάτων και η επαναφορά τους στο καθεστώς του «click away» που μπήκε στη ζωή μας την περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου να περιοριστούν στο μέτρο του δυνατού οι μετακινήσεις και συνακόλουθα ο συνωστισμός των πολιτών.

Ειδικότερα, οι καταναλωτές θα μπορούν μέχρι νεοτέρας να πραγματοποιούν τις αγορές τους στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων με τη μέθοδο του «click in shop», δηλαδή με προκαθορισμένο ραντεβού εντός του καταστήματος.

Η έκπληξη είναι ότι ανοιχτά θα παραμείνουν τα κομμωτήρια και τα καταστήματα μανικιούρ – πεντικιούρ καθώς κρίθηκε ότι η λειτουργία τους με ραντεβού όπως άλλωστε συνέβαινε και την εποχή του click away δεν εγκυμονεί επαυξημένους υγειονομικούς κινδύνους.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τα σχολεία, το προγραμματισμένο άνοιγμά τους την 1η Φεβρουαρίου θα γίνει πράξη αλλά κατά το ήμισυ. Η πρόταση των λοιμωξιολόγων που έγινε τελικά δεκτή από την κυβέρνηση ήταν ότι στις «κόκκινες» περιοχές στις οποίες συμπεριλαμβάνεται πλέον και η Αττική μπορούν να ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια, όχι όμως τα Λύκεια που θα συνεχίσουν για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη την τηλεκπαίδευση, καθώς θεωρούνται πιο επικίνδυνη επιδημιολογική συνθήκη.

Στις εκκλησίες θα επιτρέπεται να βρίσκονται εντός ναού μέχρι 9 άτομα, ενώ θα ανοίξουν από τη Δευτέρα τα πρακτορεία ΟΠΑΠ σε όλη τη χώρα, εκτός από τις «κόκκινες» περιοχές.

Αναφορικά, τέλος, με το ωράριο επιτρεπόμενης κυκλοφορίας θα παραμείνει στα υφιστάμενα όρια του 21:00-5:00 έστω κι αν η Αττική μπήκε στην «κόκκινη» ζώνη υγειονομικής επικινδυνότητας. Ως γνωστόν στο τραπέζι είχε πέσει η πρόταση να ισχύει και στην Αθήνα το «κόκκινο» ωράριο δηλαδή απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών από τις 6 το απόγευμα, αλλά τελικά θεωρήθηκε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί το μέτρο στην Αττική των 3,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αν δεν υπάρξει κάποια συγκλονιστική ανατροπή των δεδομένων ο αναθεωρημένος κυβερνητικός προγραμματισμός λέει ότι τα νέα μέτρα θα έχουν αρχική ισχύ δύο εβδομάδες μετά το πέρας των οποίων θα επαναξιολογηθούν.

Ο Γόρδιος δεσμός που ούτε λύνεται ούτε κόβεται

Σε πρώτη ανάγνωση ο τρόπος με τον οποίο ανοιγοκλείνει το λιανεμπόριο και η πραγματική οικονομία γενικότερα μοιάζει να μην ακολουθεί ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν γόρδιο δεσμό που δεν δείχνει να λύνεται ούτε δια της… κοπής.

Είναι η ίδια αλήθεια που αποτυπώθηκε σε μία από τις τελευταίες τοποθετήσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι «το λιανεμπόριο δεν μπορεί να κλείσει οριστικά, ακόμα κι αν η Αττική μπει στο κόκκινο, εξαιτίας των κρουσμάτων κορωνοϊού».

Είναι η φράση που αναδεικνύει και το μέγεθος του τραγικού διλλήματος που καλείται να απαντήσει το Μαξίμου «υγεία ή οικονομία». Και μπορεί να επιμένουν στην Ηρώδου Αττικού ότι η υγεία των πολιτών είναι ιερή και αδιαπραγμάτευτη, ωστόσο η διατήρηση της οικονομίας στη ζωή έστω και με τους ελάχιστους σφυγμούς και τεχνητές αναπνοές είναι εξίσου μεγάλη προτεραιότητα με το όποιο ρίσκο της περεταίρω αύξησης των κρουσμάτων.

Πώς φτάσαμε στη… όπισθεν 

Το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων ημερών στην Αττική ήταν τέτοιο που από τα μέσα της εβδομάδας είχε αρχίσει να σιγοψιθυρίζεται ότι η κυβέρνηση θα τραβήξει χειρόφρενο και θα βάλει την όπισθεν για επιστροφή σε lockdown. Η ανησυχία είχε επικεντρωθεί στη επιδείνωση δεικτών όπως:

>>Η αύξηση κρουσμάτων κατά  24,2% για το διάστημα 21-27 Ιανουαρίου, με το 46,4% των κρουσμάτων αυτών να καταγράφεται μεσοσταθμικά στην Αττική.

>>Ο δείκτης Rt που την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου εκτιμήθηκε από τον ΕΟΔΥ ότι βρισκόταν πανελλαδικά στο 0,88.

>>Η ταυτοποίηση μέχρι την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου συνολικά 66 δειγμάτων θετικών στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Από τη στιγμή, δε, που επιβεβαιώθηκε η είδηση που μετέδωσε ο τηλεοπτικός  σταθμός OPEN ότι από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής είχαν καταγραφεί 313 νέες λοιμώξεις COVID στην Αττική (σ.σ. την Παρασκευή τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 941 εκ των οποίων τα 525 εντοπίστηκαν στην Αττική), γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμνα και αυστηροποίησε αντί να χαλαρώσει κι άλλο τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα