Νέο σχεδιασμό ετοιμάζει το Μαξίμου

Η υπόθεση των υποκλοπών φέρνει αλλαγές στα δεδομένα και όλοι κατανοούν πως θα κινηθούν μέχρι τις εκλογές σε τοξικό κλίμα

Διαφορετικά υπολόγιζαν τα πράγματα στο Μαξίμου που τώρα πρέπει να προχωρήσουν σε νέο σχεδιασμό, καθώς ο δρόμος μέχρι τις εκλογές μοιάζει μακρύς και το κυριότερο θα είναι εμπλουτισμένος με τοξικό κλίμα στο έπακρο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι λίγα 24ωρα πριν το Documento του Κώστα Βαξεβάνη δημοσιεύσει την λίστα με 33 ανθρώπους (πολιτικούς, συζύγους υπουργών κι επιχειρηματίες) υπήρξαν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε εκλογές ακόμη κι εντός του Ιανουαρίου, προκειμένου να λύσει κατ’ αυτόν τον τρόπο τον Γόρδιο Δεσμό. Το σενάριο αυτό κάηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συνέντευξη που έδωσε την προηγούμενη Δευτέρα στο Νίκο Χατζηνικολάου ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.

Από τη στιγμή που οι εκλογές θα αργήσουν όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί ότι μέχρι και την τελευταία ώρα η κατάσταση θα βαίνει διαρκώς χειρότερη και το κλίμα θα χτυπήσει κόκκινο θυμίζοντας στους πιο παλιούς την απίθανη κόντρα της τριετίας 1986-1989, όταν πρωταγωνιστές ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ως πρωθυπουργός και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τότε υπήρχαν καταγγελίες για υποκλοπές από τον Θεοφάνη Τόμπρα, ενώ είχε σκάσει και το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Διαχείριση κρίσης

Οπότε το Μαξίμου εισέρχεται σε μία περίοδο, όπου πρέπει να διαχειριστεί και αυτή την κρίση. Όμως είναι εντελώς διαφορετική από ότι οι υπόλοιπες. Διότι και στην πανδημία και στο θέμα με την υβριδική επίθεση του Ερντογάν με τους μετανάστες στον Έβρο, ναι μεν υπήρχε κριτική από την αντιπολίτευση, αλλά όλοι έβλεπαν ότι τα κόμματα ήταν στην ίδια πλευρά. Τώρα η κατάσταση ξεφεύγει από την έννοια της απλής κριτικής. Ήδη οι εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι αντίπαλοι έχουν ξεφύγει από τον ορθό πολιτικό λόγο. Γι’ αυτό λοιπόν, όλοι στο πρωθυπουργικό μέγαρο αναζητούν το πώς θα προσαρμόσουν την τακτική τους στα νέα δεδομένα, αναλύοντας τα με ρεαλισμό, ενσυναίσθηση και ψυχραιμία.

Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι πως τα κυβερνητικά στελέχη δεν επιχειρούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη σκιά των εξελίξεων γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών και όχι μόνο, αλλά τη διαχειρίζονται γνωρίζοντας πως όλα αυτά έχουν ενοχλήσει ένα κομμάτι της κοινής γνώμης. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαχειριστεί και τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει η ακρίβεια και ο πληθωρισμός που αγγίζουν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η τουρκική προκλητικότητα που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Και βέβαια ναι μεν οι περισσότεροι εκτιμούν πως ο Ερντογάν δεν θα κάνει το επόμενο βήμα, αλλά όλοι πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Συνεπώς, η σταθερότητα για τη χώρα συνιστά πέρα από κάθε αμφιβολία στην τωρινή συγκυρία μια αναγκαιότητα, την οποία τα γαλάζια στελέχη προτάσσουν αναπόφευκτα στον στρατηγικό τους σχεδιασμό, παρά την έντονη πίεση που προσπαθεί με κάθε τρόπο να ασκήσει η αντιπολίτευση, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης εμφανίζονται αποφασισμένοι να διαχειριστούν τις σκληρές επιθέσεις που δέχονται, χωρίς να αφήσουν αναπάντητα όσα τους προσάπτουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Ο βασικός σχεδιασμός δεν αλλάζει για διεξαγωγή εκλογών την άνοιξη του 2023, καθώς πρέπει να αποφευχθούν αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες την ώρα που υπάρχουν σοβαρά ανοιχτά μέτωπα σ’ αυτή τη συγκυρία. «Αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον κι αυτό θα πράξουμε» τονίζουν αρμόδια χείλη, που πιστεύουν πως η Κυβέρνηση είναι ικανή να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας και να την οδηγήσει με ασφάλεια μέχρι την άνοιξη οπότε και βάσει της συνταγματικής προθεσμίας, θα ξεκινήσει η προετοιμασία για τις δύσκολες εκλογικές μάχες. Μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί η ανθεκτικότητα του κυβερνητικού σχήματος στην πιο δύσκολη φάση της κυβερνητικής θητείας.

 

Η στρατηγική

Η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, αλλά από εδώ και στο εξής αρχίζει η φάση του σκληρού ροκ με το ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του οποίου έχουν επενδύσει σχεδόν αποκλειστικά στο επίμαχο θέμα.

Από την πρόσφατη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη εξάγει κανείς τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αξιοποιήσει στο έπακρο το δικό του προσωπικό κεφάλαιο με δημόσιες εμφανίσεις, προκειμένου να υπερασπιστεί την άμεση επικοινωνία και τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
  • Δεύτερον, στη Νέα Δημοκρατία δεν θα αφήνουν τίποτα αναπάντητο που προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ και αγγίζει θέματα ηθικής τάξης και διαφάνειας.
  • Η διαρκής σύγκριση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστά ένα εργαλείο, προκειμένου να προσεγγίσουν όσους ναι μεν είναι δυσαρεστημένοι, αλλά στο τέλος του δρόμου θα πάρουν μια απόφαση για το μέλλον της χώρας.

Ταυτόχρονα, στην κυβερνητική παράταξη εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής που αγγίζει την καθημερινότητα. Εκτιμούν πως υπάρχουν και θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο μέγιστο δυνατό βαθμό και παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα η κατάσταση θα ελεγχθεί. Στο πρωθυπουργικό γραφείο γνωρίζουν το βαθμό δυσκολίας για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας.

Αξίζει να σημειωθεί κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του παρουσία ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη διατάραξη των σχέσεων με το ΠΑΣΟΚ λόγω των πρόσφατων εξελίξεων είπε πως «ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά, μπορεί και όχι». Τα πάντα είναι ανοιχτά… Εξάλλου η χώρα εισήλθε ήδη σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με όλα τα ενδεχόμενα πλέον ανοιχτά, καθώς ακρίβεια, κοινωνικές ανισότητες, οικονομικό κλίμα και υποκλοπές αποτελούν ζητήματα, πάνω στα οποία και θα δοκιμαστεί η κυβερνητική συνοχή, αλλά και θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα, για επαφές και συνεργασίες από όλες τις πλευρές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα