Νέοι δρόμοι για την Ανάπτυξη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, αρθρογραφεί στο iapopsi.gr

Η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας εποχής. Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να αφήσουμε πίσω μας τα χρόνια της αβεβαιότητας και να βαδίσουμε με σιγουριά μπροστά.

Δεν θα πρωτοτυπήσω εάν μιλήσω για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας σε μια σειρά οικονομικών τομέων, που έχουν άλλωστε υπογραμμιστεί σε εκθέσεις ελληνικών και διεθνών οργανισμών.

Αυτό που έχει αλλάξει σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι η Ελλάδα έχει πλέον μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας προς όφελος της εθνικής οικονομίας, προς όφελος δηλαδή των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Μερικοί από τους τομείς όπου μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τέτοια συγκριτικά πλεονεκτήματα ανήκουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του οποίου ηγούμαι εδώ και δύο μήνες:

Είναι ο τομέας της ενέργειας, με πρώτη μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση τη διάσωση και εξυγίανση της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δεν είναι μόνο ο ενεργειακός πυλώνας της χώρας, αλλά μπορεί, εφόσον εξυγιανθεί, να γίνει ο καταλύτης για επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ανάγκη η Ελλάδα, για παράδειγμα στα δίκτυα και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η ΔΕΗ δεν είναι μόνο ο ενεργειακός πυλώνας της χώρας, αλλά μπορεί, εφόσον εξυγιανθεί, να γίνει ο καταλύτης για επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ανάγκη η Ελλάδα

Δεν σταματάει όμως η προσπάθειά μας στη ΔΕΗ. Η ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ βρίσκονται στις προτεραιότητες του υπουργείου για επενδύσεις που μπορούν να αλλάξουν το κλίμα και στον τομέα των υδρογονανθράκων. Σε αυτό το πλαίσιο, φέρνουμε σύντομα προς κύρωση στη Βουλή τις συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κρήτη και το Ιόνιο.

Επίσης, στον τομέα του ορυκτού πλούτου, έχουμε την περίπτωση των Σκουριών, όπου μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε τον επενδυτή, η κυβέρνηση με ταχύτητα προέβη στην έκδοση των αποφάσεων που απαιτούνταν για να ξεμπλοκάρει η επένδυση.

Παράλληλα, εμβαθύνουμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες με χώρες όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος και την υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτές τις συμμαχίες που είναι πολύ σημαντική. Προς αυτή την κατεύθυνση: Δρομολογούμε την ολοκλήρωση των αγωγών φυσικού αερίου ΤΑP και IGI Poseidon. Και προωθούμε νέες υποδομές εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Για αυτό υποστηρίζουμε ιδιωτικές επενδύσεις όπως το FSRU στην Αλεξανδρούπολη και η υποθαλάσσια δεξαμενή φυσικού αερίου στην Καβάλα. Μέσα από αυτές τις δράσεις αναδεικνύουμε την Ελλάδα σε ενεργειακή πύλη της Ευρώπης, αλλά και σε πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στη γειτονιά μας.

Όλα αυτά δεν είναι απλά ωραίες λέξεις να τις λέμε για να νιώθουμε καλά. Είναι παράγοντες που έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.

Στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου βρίσκονται και τα θέματα του περιβάλλοντος, τα οποία άλλωστε συνδέονται στενά με όσα ανέφερα παραπάνω. Τέτοιο παράδειγμα είναι η σταδιακή μετάβαση της ΔΕΗ από την περιβαλλοντικά επιζήμια καύση λιγνίτη, στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Επιδιώκουμε βεβαίως γενικότερα την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα, καθώς στρεφόμαστε σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Δίνουμε έμφαση σε αυτό το πλαίσιο στις πράσινες επενδύσεις και την κυκλική οικονομία, που μπορούν να γίνουν καταλύτες για την ανάπτυξη, δημιουργώντας χιλιάδες νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Μπορούν παράλληλα να προχωρήσουν, σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία, και μια σειρά τομέων στους οποίους η Ελλάδα έμεινε πίσω τα τελευταία χρόνια. Μιλάω για την ανακύκλωση, τη διαχείριση των αποβλήτων και την ανάκτηση ενέργειας από τα απόβλητα. Δεν χρειάζεται μάλιστα να κοιτάξουμε μακριά, καθώς η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος και οι Σέρρες προχώρησαν με ΣΔΙΤ και έγιναν παραδείγματα προς μίμηση σε αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις έχουν διαχρονικά υπάρξει ένα από τα βασικά εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων. Για αυτόν τον λόγο, έχουμε προετοιμάσει νομοθετική παρέμβαση για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών και προωθούμε με ταχύτητα την ολοκλήρωση του κτηματολογίου.

Η δράση του υπουργείου μας έχει μία ακόμη πλευρά. Τη χωροταξία και πολεοδομία. Δρομολογούμε, μέσα σε ένα πλαίσιο βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, την άμεση απεμπλοκή εμβληματικών επενδύσεων που καθυστέρησαν αδικαιολόγητα, όπως το Ελληνικό. Καθορίζουμε παράλληλα χρήσεις γης σε όλη τη χώρα, με πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, ώστε να μπορεί ο καθένας να γνωρίζει πού μπορεί να ασκήσει κάποια δραστηριότητα, με ασφάλεια δικαίου. Στόχος είναι να έχουν εκδοθεί το 70% των χωρικών σχεδίων μέχρι το τέλος της τετραετίας σε επίπεδο δήμων.

Το έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν θα είναι εύκολο. Μπορούμε όμως να πετύχουμε, παραμένοντας προσηλωμένοι στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, δρώντας με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Είναι άλλωστε θετική η ανταπόκριση τόσο των Ελλήνων, όσο και των εταίρων μας και των αγορών στις πρώτες δράσεις της κυβέρνησης. Ανοίγει έτσι το παράθυρο, ώστε η Ελλάδα να μπει σταθερά και πάλι στον αστερισμό της ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα