Νέοι πονοκέφαλοι για το Μαξίμου

Οι εξελίξεις με τον ΕΝΦΙΑ δημιουργούν νέο πονοκέφαλο στο Μαξίμου, καθώς μέσα σε λίγα 24ωρα εξανεμίστηκαν τα όποια κέρδη από την παρουσία Σαμαρά στη ΔΕΘ και η κοινωνία λόγω των αντιδράσεων των βουλευτών επανήλθε στον ΕΝΦΙΑ, κάτι που ήθελε να αποφύγει η δικομματική κυβέρνηση.

Οι βουλευτές θεωρούν ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ δεν είναι ικανές να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για την κυβέρνηση στην κοινωνία. Το ξέσπασμα των βουλευτών με πρώτη την κα Άννα Καραμανλή με αφορμή το θέμα του ΕΝΦΙΑ είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Οι βουλευτές θεωρούν ότι οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζουν τις εντυπώσεις στην κοινωνία και δεν μειώνουν την πολιτική ζημιά που έχει γίνει. Ήδη εκφράστηκε διαφοροποίηση από τον βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη. Έτσι η δικομματική αντικατέστησε τους δύο βουλευτές της ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ τον Σηφουνάκη.

Παρομοίως οι βουλευτές εκτιμούν ότι μικρό είναι το όφελος από την μείωση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επιπλέον διαμαρτύρονται γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην ανακοίνωση της ρύθμισης των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις μέτρο που θεωρούν ότι θα έδινε ανάσα σε χιλιάδες πολίτες και θα βελτίωνε το κοινωνικό κλίμα. Παράλληλα θέτουν πλέον και ζήτημα συνεννόησης του Μεγάρου Μαξίμου με την κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης βάλλοντας εμμέσως και συγκαλυμμένα ακόμη κατά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Η εσωτερική κριτική τείνει πλέον να παγιωθεί, καθώς δεν περνά εβδομάδα χωρίς μία ομάδα βουλευτών να καταθέσει ερώτηση σε κάποιον υπουργό ενώ βουλευτές όπως οι κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ιορδάνης Τζαμτζής, Γιώργος Βλάχος κάνουν συχνά αισθητή την παρουσία τους αμφισβητώντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να συμπεριλάβει ελαφρύνσεις και φιλολαϊκές ρυθμίσεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Φυσικά οι βουλευτές κατανοούν ότι η κυβέρνηση έπεσε επάνω στον τοίχο της Τρόικας στο Παρίσι και γι αυτό την τελευταία στιγμή δεν συμπεριελήφθησαν στην ομιλία του πρωθυπουργού οι εξαγγελίες των φοροελαφρύνσεων. Προσθέτουν όμως ότι σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει μονομερώς και να υπερασπιστεί τις αποφάσεις της στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση όμως έχει διαφορετικό σχεδιασμό και δεν θέλει να διακινδυνεύσει ρήξη με την Τρόικα λίγο πριν την μεγάλη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα αρχίσει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η θετική αξιολόγηση αν και δεν είναι ικανή είναι ωστόσο αναγκαία συνθήκη μαζί με τα στρες τεστ των τραπεζών στο τέλος του Οκτωβρίου προκειμένου να ανοίξει η διαπραγμάτευση για το χρέος και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όσον αφορά την αναταραχή στην κοινοβουλευτική ομάδα υπάρχουν δύο απόψεις στο κυβερνητικό επιτελείο. Η πρώτη κατανοεί τις δυσκολίες των βουλευτών και την πίεση που δέχονται από τις τοπικές κοινωνίες. Σύμφωνα με την δεύτερη “αν οι βουλευτές δεν κατανοούν την κρίσιμη καμπή στην οποία βρισκόμαστε και δεν βοηθούν τότε πώς να περιμένουμε ανοχή από τους πολίτες”. Η δεύτερη σκληρή άποψη θα είχε διαγράψει την κα. Καραμανλή αν δεν ήταν οριακή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι βουλευτές πάλι αντιτείνουν ότι με δεδομένο το κλίμα στην κοινωνία αν η κυβέρνηση δεν κάνει γενναίες διορθωτικές κινήσεις είναι αμφίβολο αν θα φθάσει μέχρι το τέλος του χρόνου και σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει προεδρική πλειοψηφία.

Νέα επερώτηση
Και μέσα σε αυτό το κλίμα οι βουλευτές της ΝΔ προχώρησαν σε νέα αιχμηρή επερώτηση. Αυτή τη φορά για το ακατάσχετο των αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων για οφειλές ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών. Επικεφαλής και της νέας πρωτοβουλίας ο Ιορδάνης Τζαμτζής.

Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης προς τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελούν οι «αξιόπιστες φήμες» για την ύπαρξη εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, με την οποία ζητείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνεται παρακράτηση σε κάθε είδους ενισχύσεις και επιδοτήσεις προς αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, για οφειλές τους προς τον ΟΓΑ.

Επίσης, οι βουλευτές καταγγέλλουν πως «η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες έχει σταματήσει να αποδίδεται από τις ΔΟΥ, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει έλεγχοι, επειδή υπάρχει η φήμη ότι θα σταλεί εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα ενημερώνει τις κατά τόπους ΔΟΥ, πριν την απόδοση του ΦΠΑ στους αγρότες, να παρακρατούν τις όποιες οικονομικές υποχρεώσεις έχουν οι αγρότες προς τον ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, κ.λπ.».

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη ερώτηση κατά της παρακράτησης των αγροτικών ενισχύσεων είχαν καταθέσει, στις 8 Αυγούστου, 24 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τη Φεβρωνία Πατριανάκου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα