Νέος γύρος για τις τηλεοπτικές άδειες υπό τη σκιά Σαββίδη και με αιχμές για το ΕΣΡ

Κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν πως συγκεκριμένα στελέχη του ΕΣΡ λειτουργούν πέρ επιχειρηματικών συμφερόντων κερδίζοντας για λογαριασμό τους πολύτιμο χρόνο

Στη μάχη των τηλεοπτικών αδειών επιστρέφει η κυβέρνηση μετά το φιάσκο με τον διαγωνισμό Παππά που οδήγησε τον υπουργό αρχικά στον πάγο, ενώ πλέον κατά κοινή ομολογία ακολουθεί μια πιο στρογγυλεμένη φρασεολογία.

Το κουβάρι αναμένεται να ξετυλιχτεί αυτή την Πέμπτη στη Βουλή οπότε και ο Νίκος Παππάς θα ενημερώσει. Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την καθυστέρηση που έχει ήδη σημειωθεί και επιρρίπτουν ευθύνες για αυτή στο νέο ΔΣ του ΕΣΡ. Μάλιστα κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν πως συγκεκριμένα στελέχη του ΕΣΡ λειτουργούν υπέρ επιχειρηματικών συμφερόντων κερδίζοντας για λογαριασμό τους πολύτιμο χρόνο. Από το ΕΣΡ πάντως δικαιολογούνται πως ο νόμος Παππά ήταν διάτρητος και πρέπει όλα να γίνουν εκ του μηδενός. Την ίδια ώρα η ΕΕΤΤ ζητά αναβολή μέχρι το 2018.

Χαρακτηριστικό πάντως της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως μολονότι έχει εξαγγελθεί η ενημέρωση Παππά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, έσπευσε να καταθέσει και ερώτηση προς τον υπουργό με την οποία κάνει λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών κάνει λόγο καταλογίζοντας σύμφωνος με τις διαρροές Μαξίμου, «παλινωδίες στο ΕΣΡ». «Εμβρόντητη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί παλινωδίες, που χρησιμοποιούνται ως δικαιολογίες για την καθυστέρηση της διαγωνιστικής διαδικασίας, μελών της διοίκησης του ΕΣΡ», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Σκουρολιάκος, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει, «να παρατείνεται το καθεστώς ανομίας λόγω της μη εφαρμογής αποφάσεων του ΣτΕ».

«Αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση, έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτει έλλειμμα στην αξιοπιστία της ενημέρωσης, έλλειμμα δημοκρατίας και έλλειμμα στα οικονομικά του Δημοσίου», καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ρωτά τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής «αν έχει ενημέρωση από το ΕΣΡ για το πότε υπολογίζει ότι θα αρθούν τα εμπόδια, ώστε να πραγματοποιηθεί ο εν λόγω διαγωνισμός». Η ενημέρωση της Πέμπτης αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και τη δήλωση Σαββίδη ότι είναι προ των υπογραφών για την απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού. Θυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας είχε αυτοπροσδιοριστεί ως λαγός στη διαγωνιστική διαδικασία φιάσκο.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσηςμ ο οποίος τόνισε: «Θα μας πουν –εγώ εκεί θα επιμείνω και νομίζω ότι και οι ίδιοι το αντιλαμβάνονται– σε ποια φάση βρίσκεται η επεξεργασία της προκήρυξης για τις άδειες, τι απαντήσεις πήραν από τους φορείς και κυρίως το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να καταθέσουν». «Είχαμε πει για Μάρτιο, Μάιο, μπορεί να είναι Ιούνιος, Ιούλιος, πάντως δεν μπορεί να είναι π.χ στο τέλος του ‘17 ή το ’18», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι ήδη συμπληρώνεται ενάμισης χρόνος που κανάλια δεν έχουν πληρώσει τίποτα. «Είναι ήδη εκτός νομοθεσίας, υπάρχει ήδη παρανομία που παρατείνεται», επεσήμανε. «Αυτά όλα σε πνεύμα άριστης συνεργασίας θα συζητηθούν και στη Διάσκεψη, με σύμφωνη γνώμη του προεδρείου του ΕΣΡ συγκαλούμε αυτή την ακρόαση», είπε ο κ. Βούτσης, σημειώνοντας ότι «δεν είναι κανενός είδους παρέμβαση, αλλά είναι ο θεσμικός ρόλος τον οποίο όλοι θα πρέπει να τιμούμε».

«O διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα γίνει άμεσα –έχει δεσμευτεί άλλωστε γι’ αυτό το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης– και ο αριθμός των αδειών που θα δημοπρατηθούν θα είναι, από τεχνολογικής άποψης, απολύτως ασφαλής», δήλωσε από την πλευρά του και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λ. Κρέτσος.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως, σε συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ ανέφεραν ότι ο διαγωνισμός του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες δεν πρέπει να διεξαχθεί πριν από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το λεγόμενο (ψηφιακό) «Μέρισμα 2» σε επίπεδο υπουργών στην Ευρώπη, δηλαδή πριν από τις αρχές του 2018, καθώς μόνο τότε θα είναι ξεκάθαρο το τοπίο ως προς τις πραγματικές τεχνολογικές δυνατότητες.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Δημήτρης Τσαμάκης εκτιμά ότι υπάρχει δυνατότητα για έξι διαύλους καναλιών μετά το «Μέρισμα 2», ενώ σήμερα στο υφιστάμενο φάσμα «χωρούν» από οκτώ έως 10 κανάλια. Ο αντιπρόεδρος Νίκος Παπαουλάκης πάντως έχει άλλη άποψη, αφού θεωρεί ότι υπάρχουν δυνατότητες παράλληλης λειτουργίας 9 έως και 18 ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, ανάλογα με την τεχνολογία που θα αποφασιστεί να χρησιμοποιηθεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα