ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΕΕ: Ο ελεγκτής είναι και ελεγχόμενος…

Η Φίλιππος Ένωση Ελλάδος (ΦΕΕ) επί δεκαετίες διοικείται από ευκατάστατους και πετυχημένους επιχειρηματίες, οι οποίοι τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη στα άλογα και στις ιπποδρομίες. Ονόματα όπως σημερινού προέδρου Γιάννη Μυτιληναίου, και των παλαιοτέρων Φλώρου, Σκαρπίδα κ.ά., ανέλαβαν τα καθήκοντα του προέδρου κυρίως από χόμπι, χωρίς βέβαια να προσβλέπουν σε οικονομικά οφέλη. Όταν, όμως, το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε παραχώρηση –με οφέλη αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων– των ιπποδρομιών στον πάροχο «Ιπποδρομίες Α.Ε.», θυγατρική της ΟΠΑΠ Α.Ε., στο Μαρκόπουλο, ευθύς εξ αρχής διεφάνη μια διάσταση απόψεων των επιχειρηματιών με τους χομπίστες.

Αν για τους προέδρους της ΦΕΕ η προεδρία είναι απλώς ένας τιμητικός τίτλος για τους μετόχους της αναδόχου εταιρείας, οι ιπποδρομίες είναι μια επιχείρηση, με σκοπό να βελτιώσει το άθλημα και βεβαίως με τη βελτίωση αυτή να αποκομίσει κέρδη. Έχουμε λοιπόν μια διαρκώς αυξανόμενη ένταση των λεγομένων «γαλαζοαίματων» –αυτό είναι το προσωνύμιο των μεγάλων ονομάτων που πέρασαν από την προεδρία της ΦΕΕ–, με τους μετόχους που επένδυσαν τα χρήματά τους όχι για να παρευρίσκονται σε δεξιώσεις με άτομα της υψηλής κοινωνίας, αλλά για να κερδίσουν επαυξάνοντας τον μικρό μέχρι σήμερα αριθμό των παρευρισκομένων στις ιπποδρομίες.
Πάνω σε αυτόν τον καμβά εξελίσσεται και η έντονη κόντρα που φούντωσε εσχάτως με αφορμή τον νέο Κώδικα Ιπποδρομιών που συνέταξε και παρουσίασε εν μέσω πολλών ενστάσεων η ΦΕΕ.

Το πρώτο… αίμα!

Η πρώτη αντίδραση προήλθε από την «Ιπποδρομίες Α.Ε.», θυγατρική του ομίλου ΟΠΑΠ και διοργανώτρια εταιρεία των ιπποδρομιών. Με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 13/4, εξέφρασε την κατηγορηματική διαφωνία της με τον νέο Κώδικα Ιπποδρομιών, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι προωθεί αλλαγές που αντιβαίνουν και ξεπερνούν τα όσα ορίζει το ισχύον νομικό πλαίσιο των Ν. 4172/2013 και 4338/2015).
Εκτός από τα παραπάνω, η διοίκηση της «Ιπποδρομίες Α.Ε.» ισχυρίζεται ότι το πολυσέλιδο σχέδιο του νέου Κώδικα Ιπποδρομιών που κοινοποιήθηκε από τη διοίκηση της ΦΕΕ σε αυτήν και στην ιπποδρομιακή κοινότητα στις 11 Απριλίου, «δεν συμμορφώνεται πλήρως με τη ρητή πρόβλεψη του νόμου ότι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της ΦΕΕ είναι αποκλειστικά ελεγκτικές, εποπτικές και κυρωτικές και ότι η διοργάνωση και διεξαγωγή των ιπποδρομιών ανήκει στον Φορέα Ιπποδρομιών, δηλαδή την Ιπποδρομίες Α.Ε, σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης, η οποία κυρώθηκε με τον Νόμο 4338/2015».
Επιπρόσθετα, από την «Ιπποδρομίες Α.Ε.» γίνεται μνεία όχι μόνο σε σειρά ατελειών, ασαφειών, ελλείψεων και αντιφάσεων, αλλά υποστηρίζεται ότι το σχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που έχουν ρητά καταργηθεί από τον ισχύοντα νόμο και έρχονται σε αντίθεση με βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν σε ανεπτυγμένες ιπποδρομιακά χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.
«Δυστυχώς, το προωθούμενο σχέδιο για τον νέο Κώδικα Ιπποδρομιών αποτελεί μια ακόμη αρνητική εξέλιξη που σημειώνεται μετά από ενέργειες της νέας διοίκησης της ΦΕΕ, η οποία προχώρησε σε προσχηματική διαβούλευση με την εταιρεία», λέει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η «Ιπποδρομίες Α.Ε.» και συνεχίζει:
«Το τελευταίο διάστημα, δε, η “Ιπποδρομίες Α.Ε.” έχει βρεθεί να αγωνίζεται, σχεδόν καθημερινά, όχι μόνο για την αναγέννηση των ελληνικών ιπποδρομιών, αλλά και για την εφαρμογή των νόμων και της κοινής λογικής. Αρκεί μόνο να αναφερθεί το γεγονός ότι η ιπποδρομιακή κοινότητα έχει γίνει μάρτυρας σημαντικών προβλημάτων, παραλείψεων και αστοχιών από πλευράς ΦΕΕ, οι οποίες δεν συνάδουν με τα διεθνή ιπποδρομιακά πρότυπα και επηρεάζουν την ομαλή διοργάνωση και διεξαγωγή ιπποδρομιών. Αποκορύφωμα αυτών ήταν το γεγονός ότι η “Ιπποδρομίες Α.Ε.” αναγκάστηκε να πάρει την εξαιρετικά δυσάρεστη απόφαση να μη διεξάγει την ιπποδρομιακή συγκέντρωση της 8ης Δεκεμβρίου 2017».
Σύμφωνα με την «Ιπποδρομίες Α.Ε.», ο λόγος για τη μη διεξαγωγή της συγκεκριμένης συγκέντρωσης ήταν η παράνομη, αυθαίρετη και καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της ΦΕΕ απόφαση της Επιτροπής Ιπποδρομιών, για την κατάργηση συγκεκριμένης ιπποδρομίας (4+ΣΤ ΜΕΔΕΝ). Η απόφαση αυτή επέφερε αυτόματα την αλλοίωση του νόμιμου προγράμματος των ελληνικών ιπποδρομιών.
Ωστόσο, το παραπάνω δεν ήταν το μόνο «προβληματικό» περιστατικό. Ειδικότερα, στην ιπποδρομιακή συγκέντρωση της 30ής Μαρτίου 2018, οι φίλιπποι έγιναν μάρτυρες σημαντικών αστοχιών από τους εντεταλμένους της νέας διοίκησης της ΦΕΕ. Αρχικά, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι ελλανοδίκες ενέκριναν την αντικατάσταση αναβατών που τραυματίστηκαν στις 29 Μαρτίου, μόλις λίγο πριν από την έναρξη της ιπποδρομιακής συγκέντρωσης. Εν συνεχεία, σημειώθηκε καθυστερημένη ανακοίνωση του αποτελέσματος της πρώτης ιπποδρομίας, η οποία έγινε τουλάχιστον 15 λεπτά μετά την ολοκλήρωση της, χωρίς να δοθεί καμία ενημέρωση για τον λόγο της καθυστέρησης. Επιπλέον, στη δεύτερη ιπποδρομία, εκδόθηκαν εσφαλμένα αποτελέσματα, τα οποία δεν ανακοινώθηκαν χάρις στην ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ Α.Ε. Όμως, το σημαντικότερο ζήτημα αφορούσε την πέμπτη και την έβδομη ιπποδρομία του προγράμματος, στις οποίες σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στην ανακοίνωση της αυτεπάγγελτης εξέτασης από τους ελλανοδίκες, αλλά και της απόφασης για το τελικό αποτέλεσμα της πέμπτης ιπποδρομίας, με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγχυση –ακόμα και οργή– σε ιδιοκτήτες, προπονητές και παίκτες του στοιχήματος. Συμπτωματικό ή όχι, οι ανορθογραφίες στις ιπποδρομίες μοιάζουν να ξεκίνησαν χρονολογικά στα τέλη του 2017 όταν εκλέχθηκε η νέα διοίκηση της ΦΕΕ. Μάλιστα, τα παραπάνω δείγματα γραφής έχουν γεννήσει σε πολλούς τον προβληματισμό αν και κατά πόσο η ΦΕΕ μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία τις αρμοδιότητές της.
Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω, από την «Ιπποδρομίες Α.Ε.» δηλώνεται ρητά ότι η εταιρεία θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προάσπιση της σημαντικής επένδυσής της απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια ακυρώνει στην πράξη την ίδια τη διοργάνωση των ελληνικών ιπποδρομιών, φαλκιδεύει το μέλλον τους και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία της ιδιωτικοποίησης του Ιπποδρόμου, επί ζημία της «Ιπποδρομίες Α.Ε.», αλλά και των μελών της πολυπληθούς ιπποδρομιακής κοινότητας, προκαλώντας κίνδυνο επιβίωσης για περίπου 3.000 οικογένειες.
ΕΙΔΙΕ: «Κυνήγι μαγισσών εξαπολύει η ΦΕΕ»
Σκληρή ανακοίνωση κατά της διοίκησης της ΦΕΕ εξέδωσε και η Ένωση Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων (ΕΙΔΙΕ). Οι ιδιοκτήτες ίππων απορρίπτουν συνολικά το σχέδιο νέου Κώδικα Ιπποδρομιών, το οποίο και χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο». Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν κλίμα τρομοκρατίας από πλευράς ΦΕΕ και δηλώνουν ότι η ανοχή τους προς τη νέα διοίκηση της ΦΕΕ έχει τελειώσει και ότι δεν θα προσέλθουν σε οποιαδήποτε προσχηματική διαβούλευση. Ακόμη, η ΕΙΔΙΕ αναφέρθηκε σε αντιφατικές αποφάσεις που έχουν λάβει η ΦΕΕ και τα όργανά της το τελευταίο χρονικό διάστημα, σχολιάζοντας ότι με τον προωθούμενο Κώδικα εξαπολύεται «κυνήγι μαγισσών», ενώ καθίσταται η ΦΕΕ «ελεγκτής και ελεγχόμενος» ταυτόχρονα, κάτι που δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά για την τήρηση των αρχών της ίσης μεταχείρισης και αμεροληψίας.

Tα επικίνδυνα «παραθυράκια»
που ανοίγει ο κώδικας της ΦΕΕ

H «Α» απευθύνθηκε σε ανθρώπους που έχουν πολύχρονη πείρα στην ιπποδρομιακή δραστηριότητα, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν και τις τεχνικές γνώσεις να αποκωδικοποιήσουν τα επικίνδυνα «παραθυράκια» που ανοίγει ο προωθούμενος από την ΦΕΕ κώδικας. Κοινός τόπος των απαντήσεων που πήραμε ήταν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα οδηγήσουν νομοτελειακά –εφόσον υιοθετηθούν– σε ένα καθεστώς όπου ο ελεγκτής θα είναι και ελεγχόμενος.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνει ο κώδικας που προωθεί η ΦΕΕ, θα νομιμοποιείται στο μέλλον ένας κτηνίατρος της ΦΕΕ να ασχολείται με την επ’ αμοιβή περίθαλψη ίππων, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για την εκτέλεση των καθηκόντων του ως δημοσίου υπαλλήλου, αλλά και, κυρίως, όσον αφορά το κύρος και την αξιοπιστία της ΦΕΕ και τη σύγχυση των ιδιοτήτων ελεγκτή και ελεγχόμενου.
Με λίγα λόγια, θα μπορεί ο κτηνίατρος της ΦΕΕ να περιθάλπει με αμοιβή τους ίππους ενός προπονητή/ιδιοκτήτη και συγχρόνως να τον ελέγχει «ιπποδρομιακά», δηλαδή να διαγράφει τον ίππο του οποιαδήποτε στιγμή μετά τις εγγραφές με δική του γνωμάτευση, καθώς και να επιβλέπει τον έλεγχο αντιντόπινγκ των ίππων του πελάτη του (ή και των ίππων που τον συναγωνίζονται) και να τον αποφασίζει ή να τον παραλείπει.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά λεπτό ζήτημα για το οποίο όμως ούτε λήφθηκαν, ούτε καν προτάθηκε η λήψη μέτρων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αξιοπιστίας των ιπποδρομιών και της αντιμετώπισης πιθανών φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων ή ταυτόχρονης ύπαρξης στο ίδιο πρόσωπο των ιδιοτήτων ελεγκτή και ελεγχόμενου. Φαινομένων, δηλαδή, που αυτονόητα οδηγούν στην απομάκρυνση ιδιοκτητών ίππων αλλά και φιλίππων από τον ιππόδρομο, στην τεράστια μείωση του ιππικού πληθυσμού και στην κατακρήμνιση του ιπποδρομιακού στοιχήματος.
Το ίδιο «ασυμβίβαστο» ελεγκτή και ελεγχόμενου ισχύει, εξάλλου, και στην περίπτωση όπου στο πρόσωπο μέλους του Δ.Σ. της ΦΕΕ συνυπάρχει η ιδιότητα του ιδιοκτήτη ίππων (ή ιπποπαραγωγού), ή στο πρόσωπο στελέχους ή κτηνιάτρου της ΦΕΕ της ιδιότητας του κτηνιάτρου με αμοιβή σε σταύλο ιδιοκτήτη ίππων που αγωνίζονται στον ιππόδρομο, ενόψει και του γεγονότος ότι οι αρμόδιοι για την υλοποίηση της προβλεπόμενης εκ του νόμου εποπτείας της διεξαγωγής τεχνικώς των ιπποδρομιών και επιβολής των κυρώσεων που προβλέπονται στον Κώδικα Ιπποδρομιών ορίζονται από το Δ.Σ. της ΦΕΕ. Όργανο το οποίο, εκτός των άλλων, εκδικάζει ενστάσεις και εφέσεις και επιβάλλει τις ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 3 του ισχύοντος Κώδικα Ιπποδρομιών ή τις αυξάνει, μειώνει, επικυρώνει, αναστέλλει ή και τις ακυρώνει, κατά περίπτωση.

ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ…
Στη Βουλή το θέμα των Ιπποδρομιών

Μέχρι και τον… στίβο της Βουλής έφτασε το θέμα του νέου Κώδικα Ιπποδρομιών, μετά από ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στις 18 Απριλίου, ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος.
Στο σχετικό κείμενο ο Αχαιός πολιτικός επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, σύμφωνα με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς αλλά και δημοσιεύματα, η ΦΕΕ με τον νέο κώδικα «τορπιλίζει» τον ελληνικό ιππόδρομο. Ρωτάει δε τον ΥΠ.ΟΙΚ. αν και τι προτίθεται να πράξει για να «περιοριστεί η ΦΕΕ αποκλειστικά στο θεσμικό της ρόλο» και να αποτρέψει «την πλήρη απαξίωση του ιπποδρόμου και την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης».
Στην ερώτησή του ο βουλευτής επικαλείται δημοσιεύματα του Τύπου, καθώς και τις διά των αντίστοιχων ανακοινώσεών τους σφοδρές αντιδράσεις τόσο της εταιρείας «Ιπποδρομίες Α.Ε.», όσο και της Ένωσης Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων (ΕΙΔΙΕ), σύμφωνα με τις οποίες «το σχέδιο Κώδικα Ιπποδρομιών που προωθεί η νέα διοίκηση της ΦΕΕ, μεταξύ άλλων:
– Προωθεί αλλαγές που αντιβαίνουν και ξεπερνούν το ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν. 4172/2013 και 4338/2015)
– Δεν συμμορφώνεται με τη ρητή πρόβλεψη του νόμου ότι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της ΦΕΕ είναι αποκλειστικά ελεγκτικές, εποπτικές και κυρωτικές και ότι η διοργάνωση και διεξαγωγή των ιπποδρομιών ανήκει στον Φορέα Ιπποδρομιών
– Περιλαμβάνει σειρά ατελειών, ασαφειών, ελλείψεων και αντιφάσεων, καθώς και διατάξεις που έχουν ρητά καταργηθεί από τον ισχύοντα νόμο
– Δεν εναρμονίζεται με όσα ισχύουν σε προηγμένες ιπποδρομιακά χώρες.
»Πέρα από τα παραπάνω, το τελευταίο διάστημα, η ιπποδρομιακή κοινότητα έχει γίνει μάρτυρας σημαντικών προβλημάτων, παραλείψεων και αστοχιών από πλευράς ΦΕΕ, οι οποίες δεν συνάδουν με τα διεθνή ιπποδρομιακά πρότυπα και επηρεάζουν την ομαλή διοργάνωση και διεξαγωγή ιπποδρομιών. Αποκορύφωμα αυτών ήταν το γεγονός ότι η Ιπποδρομίες Α.Ε. αναγκάστηκε να μη διεξάγει την ιπποδρομιακή συγκέντρωση της 8ης Δεκεμβρίου 2017».
Κατόπιν αυτών, ο Ν. Νικολόπουλος ρωτά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο:
1] Αν ο ΥΠ.ΟΙΚ. σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να περιοριστεί η ΦΕΕ αποκλειστικά στον θεσμικό της ρόλο, αλλά και ποια είναι η θέση του για τις καταγγελλόμενες αυθαιρεσίες από πλευράς ΦΕΕ σε σχέση με το ζήτημα του Κώδικα Ιπποδρομιών;
2] Τι ενέργειες προτίθεται ο υπουργός να αναλάβει προκειμένου να αποτρέψει όπως λέει ο βουλευτής «την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης του ιπποδρόμου, να προστατεύσετε τις 3.000 οικογένειες που ζουν από την ιπποδρομιακή δραστηριότητα και να διασφαλίσετε τα απορρέοντα εξ αυτής;», με δεδομένο ότι ο ΟΠΑΠ προειδοποίησε ότι αν οι πρακτικές αυτές της νέας διοίκησης της ΦΕΕ συνεχιστούν, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση και, νομοτελειακά, το τέλος των Ελληνικών Ιπποδρομιών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα