Νετανιάχου: «Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει σε βίαιους εξτρεμιστές να αλλάξουν το στάτους κβο»

Πώς αντέδρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μετά τις συγκρούσεις στο τέμενος Αλ Άκσα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ επιδιώκει την επικράτηση της ηρεμίας μετά τις συγκρούσεις της χθεσινής νύκτας ανάμεσα στην αστυνομία και μουσουλμάνους πιστούς στο τέμενος Αλ-Ακσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Το Ισραήλ είναι προσηλωμένο στην διασφάλιση της ελευθερίας της λατρείας, της ελεύθερης πρόσβασης για όλες τις θρησκείες και του στάτους κβο και δεν θα επιτρέψει σε βίαιους εξτρεμιστές να το αλλάξουν», αναφέρεται σε πρωθυπουργική ανακοίνωση.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και πιστούς μέσα στο ισλαμικό τέμενος αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο λατρείας του ισλάμ, εγείροντας ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων καθώς φέτος συμπίπτουν το Ραμαζάνι, το εβραϊκό και το χριστιανικό Πάσχα. Ο Αραβικός Σύνδεσμος συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα έπειτα από αίτημα της Ιορδανίας, θεματοφύλακα των μουσουλμανικών ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ

«Η ακραία προσέγγιση που διέπει την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης θα οδηγήσει σε εκτεταμένες συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους, αν δεν αντιστραφεί», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπού Γάιτ.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και πιστούς μέσα στο ισλαμικό τέμενος αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο λατρείας του ισλάμ, εγείροντας ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων μεσούντος του Ραμαζανιού και την ώρα που οι Εβραίοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν το Πάσχα.

Η ισραηλινή αστυνομία δημοσίευσε βίντεο που δείχνει εκρήξεις, μάλλον πυροτεχνημάτων, στο εσωτερικό του τεμένους και στο οποίο φαίνονται φιγούρες που πετούν πέτρες. σε άλλο βίντεο εμφανίζονται μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας να προωθούνται προς το τέμενος προστατευόμενοι από ασπίδες. Η αστυνομία ανακοίνωσε την σύλληψη περισσότερων των 350 ατόμων.

Αντιδράσεις

Το Βερολίνο εξέφρασε ανησυχία μετά τις συγκρούσεις και κάλεσε «όλους όσοι έχουν επιρροή επί της κατάστασης (…) να κάνουν τα πάντα για την επιστροφή της ηρεμίας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κρίστοφερ Μπούργκερ ζήτησε από όλες τις πλευρές «να μη ρίξουν άλλο λάδι στην φωτιά».

Η Ιορδανία, θεματοφύλακας των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, ζήτησε από τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν αμέσως από το τέμενος, ενώ η Σαουδική Αραβία επεσήμανε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά» οποιαδήποτε ενέργεια παραβιάζει «τις διεθνείς αρχές και τους κανόνες που διέπουν τον σεβασμό στη θρησκεία».

Η Αίγυπτος, παραδοσιακός μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, ανακοίνωσε ότι θεωρεί «το Ισραήλ, δύναμη κατοχής, υπεύθυνο για αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση που ενδέχεται να υπονομεύσει τις προσπάθειες εκεχειρίας». Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις συγκρούσεις στο τέμενος Αλ Άκσα «κατά παράβαση του ιερού χαρακτήρα» του τόπου.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις αυτές», επέμεινε ο υπουργός ο οποίος μιλούσε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ ξεκίνησε, όμως η δέσμευσή μας δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης και των αρχών μας», συνέχισε εκτιμώντας πως «οι επιθέσεις αυτές ξεπέρασαν το όριο».

Καταγγέλλοντας αυτό το «άνευ προηγουμένου έγκλημα», το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης να «πάνε μαζικά στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσα για να το υπερασπιστούν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα