“Νίκησε η πρόοδος”

Ικανοποίηση νιώθουν στο Ποτάμι, που η επιμονή τους στο θέμα της αναδοχής παιδιών και από ομόφυλα ζευγάρια ανάγκασε και την ΔΗΣΥ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, μετά φυσικά από βελτιώσεις που αποδέχθηκε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής η Θεανώ Φωτίου.

Κι όπως δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Σταύρος Θεοδωράκης “είναι νίκη των προοδευτικών πολιτών η ψήφιση του νέου πλαισίου για την υιοθεσία και την αναδοχή που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διάταξη για το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην αναδοχή”. Υπενθύμισε πως όταν ξεκίνησε αυτή η κουβέντα το Ποτάμι ήταν μόνο του, ενώ τώρα φαίνεται ότι η πλειοψηφία της ΔΗΣΥ και αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

«Το Ποτάμι κάνει αυτό που έκανε πάντα. Είναι ένας φάρος της προοδευτικής κοινωνίας. Λέει τα πράγματα χωρίς φόβο από την πρώτη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Σημείωσε, δε, πως κάποιοι πολιτικοί δεν ψηφίζουν το νομοσχέδιο για να μη δυσαρεστήσουν ένα τμήμα των ψηφοφόρων τους και να μην έρθουν σε σύγκρουση με συντηρητικούς κύκλους. Αλλά – όπως είπε – πολιτική δεν είναι στέκεσαι στην ουρά της κοινωνίας και να μαζεύεις ψήφους. Πολιτική είναι να τολμάς και να προηγείσαι. Σχολιάζοντας ακραίες ρατσιστικές τοποθετήσεις βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού είπε ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι μια τερατογένεση του πολιτικού συστήματος.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των πρόωρων εκλογών, ο Σταύρος Θεοδωράκης διευκρίνισε ότι «δεν αρκεί να ορίσουμε μια ημερομηνία εκλογών, πρέπει να παλέψουμε για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή και να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε προοδευτικές τομές. «Η χώρα δεν έχει ανάγκη να αλλάξει απλώς υπουργούς, πρέπει να αλλάξουμε πορεία και προτεραιότητες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε την ανάγκη για Συνταγματική αναθεώρηση με έμφαση στις διατάξεις περί ευθύνης υπουργών τονίζοντας: «Δεν θα κάτσω στον πάγκο περιμένοντας τη Δευτέρα πολιτική παρουσία… κάθε μέρα, έστω και μισό βήμα μπροστά προς όφελος της κοινωνίας, εγώ θα το κάνω».

Αιχμές Μαυρωτά για Καμμένο

Στο μεταξύ ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού και βουλευτής Αττικής, Γιώργος Μαυρωτάς άφησε αιχμές στον Καμμένο για το θέμα της αναδοχής.

Ο κ. Μαυρωτάς καυτηρίασε την μεγάλη έκταση που έχει λάβει το άρθρο 8, το οποίο αφορά στην αναδοχή τέκνου και από όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και κατ’ επέκταση από ομόφυλα ζευγάρια. Δήλωσε χαρακτηριστικά, πως «κάποιοι δεν κοιτάζουν το συμφέρον των παιδιών και πώς μπορεί να επιτευχθεί η αποϊδρυματοποίηση, μειώνοντας τα τραγικά ποσοστά αναδοχής και υιοθεσίας που υπάρχουν σήμερα». Άλλωστε, έπειτα και από δικές μας παρεμβάσεις, το άρθρο 8 τροποποιήθηκε και δίνει το δικαίωμα στον κοινωνικό λειτουργό – ελεγκτή, να έχει περισσότερες επιλογές για την αναδοχή και αργότερα την υιοθεσία. «Τέτοια θέματα αν δεν ψηφιστούν δεν πλήττουν την κυβέρνηση, αλλά ένα μεγαλύτερο ή και μικρότερο κομμάτι της κοινωνίας».

Σχετικά με την τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στην Ολομέλεια της Βουλής για το εν λόγω νομοσχέδιο, ο βουλευτής Αττικής υποστήριξε πως «ουσιαστικά, ήθελε να δείξει τον πραγματικό γνώμονα και την πυξίδα των αποφάσεών μας, καθώς δεν πρέπει να ετεροκαθοριζόμαστε, ούτε ο κ. Καμμένος να κρατάει τα κλειδιά των δικαιωμάτων της κοινωνίας. Υπάρχουν και άλλες φιλελεύθερες δυνάμεις στο κοινοβούλιο, που βάζουν τα δικαιώματα πάνω από οποιαδήποτε μικροκομματική πολιτική σκοπιμότητα».

Για το θέμα των εκλογών και τη διαφοροποίηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, δήλωσε πως «εμείς δεν το θεωρούσαμε προτεραιότητα, αλλά ενδεχομένως η κ. Γεννηματά ήθελε να τονίσει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, πως είμαστε ένας χώρος που αυτοπροσδιορίζεται. «Στο Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να διατρανώσουμε τις θέσεις μας, γιατί η οποιαδήποτε προσέγγιση των χώρων πρέπει να γίνεται μέσω προτάσεων και θέσεων και όχι μέσω ατόμων, που παίζουν ρόλο καταλύτη».

Τέλος, ο βουλευτής Αττικής, μιλώντας για τη μη τήρηση των νόμων ξεκαθάρισε ότι το θέμα της ασφάλειας, που συνδέεται με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, είναι αρκετά ευαίσθητο, λόγω ασύλου, που εκμεταλλεύονται κυρίως εξωπανεπιστημιακές ομάδες. Όλη αυτή η κατάσταση στερεί οικονομικούς πόρους από τα Πανεπιστήμια, καθώς μένουν αναξιοποίητες πολλές εγκαταστάσεις. Η πρότασή μας είναι μία καλύτερη συνεργασία Πανεπιστημιακών με τα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Παιδείας, ώστε να δημιουργηθεί αυτό το θεσμικό πλαίσιο, που να επιτρέπει στα Πανεπιστήμια να είναι ελληνική επικράτεια και να ισχύουν οι ελληνικοί νόμοι.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα