Νικήτας Κακλαμάνης: «Καραμανλικός» και αβανταδόρος του… Τσίπρα!

Μονίμως πολέμιος του Γιάννη Στουρνάρα, μονίμως υπέρμαχος του Προκόπη Παυλόπουλου, και περιοδικώς με υπονομευτικές θέσεις σε κρίσιμα ζητήματα της ΝΔ που θυμίζουν βουλευτή της αντιπολίτευσης

«Νικήτα, είμαστε η συνείδηση της παράταξης».  Αυτή η φράση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε επιστολή που απέστειλε και διαβάστηκε σε μία από τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις του Νικήτα Κακλαμάνη αποτυπώνει το πώς νιώθει ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων και εκ των αντιπροέδρων της Βουλής.

Του Χρήστου Αγγελόπουλου

Εδώ και πέντε περίπου χρόνια, από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη και Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο κ. Κακλαμάνης περιφερόταν στα κανάλια για να αναδείξει εαυτόν ως τον κύριο εκφραστή του «καραμανλισμού». Ήταν ο μόνος που προσεφέρθη να υποστηρίξει τη… χρυσή πενταετία της διακυβέρνησης Καραμανλή (2004-2009), ενώ με τη… σκληρή αντιπολίτευση που ασκούσε στον ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει μόνιμο στασίδι στις πολιτικές εκπομπές της ΕΡΤ, πρωινές και βραδινές. Μάλιστα, για να ικανοποιήσει και τους φίλους του στον ΣΥΡΙΖΑ, συχνά-πυκνά καταφερόταν και κατά των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, ειδικά του ΣΚΑΪ, καταγγέλλοντας ότι τον έχουν κόψει. Κι όμως, ο κ. Κακλαμάνης ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Και μάλιστα σε μία εποχή, που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε γιγάντια προσπάθεια να ενοχοποιήσει κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Κι όμως, ο κ. Κακλαμάνης περί άλλων τύρβαζε.

Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν τοποθετήσεις του ευθέως αντίθετες με αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θυμίζουν περισσότερο βουλευτή της αντιπολίτευσης, παρά μέλος της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας…

Όπως λένε πολιτικοί αναλυτές, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το εξηγήσει κανένας λογικός άνθρωπος. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι νιώθει πικραμένος που δεν υπουργοποιήθηκε, κάποιοι άλλοι γιατί δεν τον έκανε Πρόεδρο της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι όμως, ο νυν πρωθυπουργός δεν τον έβαλε στο περιθώριο, αν και στις εσωκομματικές εκλογές του 2016 ο κ. Κακλαμάνης ήταν εκ των φανατικών υποστηρικτών του κ. Μεϊμαράκη. Τουναντίον, τον χρησιμοποίησε στην επιτροπή που επέλεξε τους υποψήφιους δημάρχους και γεύθηκε κι αυτός το νέκταρ της νίκης, ενώ του αναγνωρίστηκε και η συμβολή. Παρά το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις –ως όφειλε– δεν στήριξε τους κομματικούς υποψήφιους. Αξιοποιήθηκε αν και καταφέρθηκε αρκετές φορές κατά του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη, δίνοντας πάτημα στον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν τη Ν.Δ. για ακροδεξιό μόρφωμα.

Υπενθυμίζουμε ότι αμφισβήτησε ευθέως την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να χρίσει υποψήφιο τον Άδωνι Γεωργιάδη, όταν στις 6/4/2016 ως αντιπρόεδρος της Βουλής δήλωσε στο Βήμα FM ότι «είναι χρήσιμο να υπάρχουν μέσα στη Νέα Δημοκρατία άνθρωποι σαν τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ωστόσο, προσωπικά δεν θα τον όριζα αντιπρόεδρο».

Επίσης, όταν τον Φεβρουάριο του 2017 ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει δημόσια ότι «αν η αξιολόγηση δεν περάσει, τότε ο Τσίπρας πρέπει να πάει σε εκλογές», συντασσόμενος και με τις θέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, που ζητούσε εκλογές, ο Νικ. Κακλαμάνης τοποθετήθηκε στον ΑΝΤ1 λέγοντας ότι «το τι θα πω εγώ, δεν σημαίνει ότι είναι θέση της ΝΔ», ξεκαθαρίζοντας ότι η δήλωση Γεωργιάδη για την αξιολόγηση και για εκλογές είναι προσωπική του άποψη. Προφανώς, όταν ο πρόεδρος ζητάει εκλογές, και ο αντιπρόεδρος επίσης, με κίνητρο τη μη ενδεχόμενη θετική αξιολόγηση, τότε ο αντιπρόεδρος εκφράζει προσωπικές απόψεις(!!!). Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ισχυριζόταν κάτι τέτοιο.

Μένος για τον Γ. Στουρνάρα

Τώρα ο κ. Κακλαμάνης εξακολουθεί τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση απολαμβάνει την αναγνώριση των πολιτών και την υψηλή δημοφιλία, χάρη στα οικονομικά μέτρα που ψήφισε, αλλά και την εγρήγορσή της στα θέματα καθημερινότητας. Συν τοις άλλοις, με ταχύτατες ενέργειες η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρε τα capital controls επαναφέροντας την κανονικότητα στη χώρα.

Φαίνεται ότι όλα αυτά ενοχλούν τον κ. Κακλαμάνη. Διαφορετικά, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τις απίθανες δηλώσεις, όπως για παράδειγμα ότι τα capital controls είχαν αρθεί σε ποσοστό κατά 75% από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι η πλήρης άρση δεν έγινε επί ημερών Τσίπρα, επειδή δεν το ήθελαν οι Ευρωπαίοι.

Προφανώς ή κάτι δεν γνωρίζει καλά ο κ. Κακλαμάνης, ή απλά εξασκεί το αγαπημένο του χόμπι, αυτό της παραποίησης της αλήθειας. Διότι από τον Φεβρουάριο του 2019 ο Γιάννης Στουρνάρας εισηγήθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, μετά από ενδελεχείς συσκέψεις με τους επικεφαλής των συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Μάριο Ντράγκι. Φυσικά, ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ δεν έλαβαν υπόψη την εισήγηση Στουρνάρα, απλά και μόνο γιατί είχαν ιδεοληψίες και είχαν στοχοποιήσει τον διοικητή της ΤτΕ. Φυσικά, την εποχή εκείνη ο κ. Κακλαμάνης δεν είπε κουβέντα. Βλέπετε, ο «καραμανλισμός» θεωρούσε εκ των εχθρών του και τον κ. Στουρνάρα με τη δικαιολογία ότι προέρχεται από το περιβάλλον του Κώστα Σημίτη.  Ήταν τόσο το μένος του κ. Κακλαμάνη για τον Στουρνάρα, όπου σε ουκ ολίγες τηλεοπτικές εμφανίσεις του στη ΣΥΡΙΖΑϊκή ΕΡΤ έλεγε ότι ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει πως «ο ΕΝΦΙΑ είναι ο πιο δίκαιος φόρος».

Κι όμως ο κ. Στουρνάρας, ως διοικητής της ΤτΕ και όχι ως υπουργός Οικονομικών, είχε πει ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας αποτελεσματικός και κοινωνικά δίκαιος φόρος που συναντάται σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ».  Αντίθετα ο καθηγητής Νίκος Καραβίτης (σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών και εκ των εμπνευστών του ΕΝΦΙΑ) είχε δηλώσει ότι «πρόκειται για έναν δίκαιο φόρο, καθώς παίρνει λιγότερα από περισσότερους». Επίσης, ο τότε σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης (βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ.), από του βήματος του Κοινοβουλίου είχε πει ότι «ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί μία φορολογική μεταρρύθμιση».

Προφανώς, για τον Νικ. Κακλαμάνη δεν πρέπει να αναγνωριστεί ότι ο Γ. Στουρνάρας μαζί με τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Παπαδήμο δεν σκέφθηκαν εαυτούς και μπήκαν μπροστά για να διασωθεί η χώρα και να μην πέσει στα βράχια. Τουναντίον, ο ίδιος το έπαιζε αντάρτης όταν κατήγγειλε ότι δεν ψηφίζει νομοθετήματα της τρόικας, τον Μάρτιο του 2014 και γι’ αυτόν τον λόγο διεγράφη από τη Ν.Δ. Απλά ουδείς μπορεί να δώσει εξήγηση για ποιον λόγο ο τότε αρχηγός της Ν.Δ. και πρωθυπουργός της χώρας (Αντώνης Σαμαράς) έδειξε μεγαλοψυχία και τον επανένταξε στην Κ.Ο. τον Οκτώβριο του 2014.

Τώρα, λοιπόν, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υλοποίησε σε χρόνο ρεκόρ την εισήγηση του Έλληνα Κεντρικού Τραπεζίτη (14 Ιουλίου) για άμεση άρση όλων των περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων, ήρθε ο κ. Κακλαμάνης, αφενός μεν να μειώσει τη σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης (για την οποία δέχθηκε τα συγχαρητήρια από Μακρόν και Μέρκελ), αφετέρου δε να δηλώσει ότι δεν συμφωνεί να δοθεί και δεύτερη θητεία στην ΤτΕ στον κ. Στουρνάρα, θέση που έχει επανειλημμένως και ποικιλοτρόπως διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Το σίγουρο είναι ότι για το θέμα αυτό δεν θα ερωτηθεί ο κ. Κακλαμάνης.  Εξάλλου, όπως φαίνεται, τη γνώμη του την υπολογίζουν ελάχιστοι εντός της κυβέρνησης, ίσως και κανένας.

Και ως υπουργός

Ο κ. Κακλαμάνης είναι από τα λίγα στελέχη της Ν.Δ. που έχουν βγει ανοιχτά και υποστήριξαν τη διακυβέρνηση Καραμανλή. Παρά το γεγονός ότι οι ξένοι υποστήριζαν ότι η χώρα εκτροχιάστηκε δημοσιονομικά από την άφρονα οικονομική πολιτική του πρώην αρχηγού της Ν.Δ. την περίοδο 2004-2009, ο κ. Κακλαμάνης στην ΕΡΤ προεκλογικά δήλωσε πως για τα ελλείμματα στην υγεία ευθύνεται η περίοδος Σημίτη και τα χρέη στα νοσοκομεία, που ο ίδιος, ως υπουργός Υγείας, έτρεξε να τα καλύψει.

Όμως η τρόικα δεν μιλάει για τα χρέη των νοσοκομείων, αλλά για την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά έξι δισεκατομμύρια. Μάλιστα, μεγάλο μερίδιο για την εκτόξευση φέρει και ο ίδιος ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος ήταν υπουργός Υγείας από το 2004-2006.

Και για τον Παυλόπουλο

Επίσης ο κ. Κακλαμάνης όπου σταθεί κι όπου βρεθεί μιλάει για τον Προκόπη Παυλόπουλο και την ανάγκη να είναι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, εξάρει τα κατορθώματα του κ. Πάκη, λέγοντας πόσο καλός Πρόεδρος ήταν. Άραγε ο κ. Κακλαμάνης πώς εξηγεί την παθητική στάση του κ. Παυλόπουλου που επέτρεψε στον κ. Τσίπρα να διεξαγάγει δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015 και να κινδυνεύσει η χώρα με άτακτη χρεοκοπία; Διότι την ίδια ώρα στη γειτονική μας Ιταλία μόνο που θα διοριζόταν υπουργός ένας ευρωσκεπτικιστής, πολέμιος του ευρώ, ο Πάολο Σαβόνα, ο εκεί πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα αρνήθηκε να τον ορκίσει, επειδή δεν ήθελε να διακινδυνεύσει το μέλλον της Ιταλίας.

Το αντάρτικο του 2014, το δώρο του Καμίνη και το λογιστικό αλαλούμ

Η μη ψήφιση άρθρου τον Μάρτιο του 2014 που αναφερόταν στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την οποία τέσσερα χρόνια αργότερα την πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν η μοναδική κουτσουκέλα του κ. Κακλαμάνη. Αλλά ως γνωστόν κατήλθε ως αντάρτης στις δημοτικές εκλογές του 2014 στην Αθήνα, προκαλώντας ζημιά στον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ., τον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Συνέπεια της κίνησης Κακλαμάνη ήταν να μείνει ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. εκτός δεύτερου γύρου και τελικά να επανεκλεγεί ο Γιώργος Καμίνης έναντι του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ακόμη και σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως η απόφαση του κ. Κακλαμάνη να κατέλθει ως αντάρτης δεν ήταν τόσο αθώα. Κι αυτό συμπεραίνεται από μία εξέλιξη που συνέβη τέσσερα χρόνια αργότερα. Στις 2 Μαρτίου του 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία τη δανειακή σύμβαση ύψους 55 εκατ. ευρώ του δήμου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή υπό τον κ. Καμίνη ανακοίνωσε την ημέρα εκείνη πως θα ζητήσει αναβολή εκδίκασης μιας υπόθεσης που εκκρεμοδικούσε. Πρόκειται για εξέλιξη που, όπως προέκυψε από τα συμφραζόμενα, οδηγεί σε άρση μήνυσης της δημοτικής αρχής Καμίνη κατά της δημοτικής αρχής Κακλαμάνη.

Ουδείς γνώριζε τι υπόθεση ήταν αυτή και ουδέποτε έμαθε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρήγας Αξελός, εκ μέρους τής τότε δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να υπάρξει έγγραφη και πλήρης ενημέρωση για το «ποιος έχει υποβάλει μήνυση, εναντίον ποιου, για ποιο θέμα και εάν όντως είναι πρόθεση της δημοτικής αρχής να αποσυρθεί η μήνυση», αλλά ουδείς νοιάστηκε να του δώσει απάντηση. Απλά οι παραβρισκόμενοι ξαφνιάστηκαν βλέποντας τον κ. Κακλαμάνη να πανηγυρίζει και να μιλάει για δικαίωση.

Μάλιστα, ο κ. Καμίνης είχε έρθει σε σύγκρουση με τον Φώτη Προβατά (παραδοσιακό δημοτικό στέλεχος της κεντροαριστεράς στην Αθήνα, που είχε εκλεγεί μαζί του κι εν συνεχεία ανεξαρτητοποιήθηκε), μετά τη δήλωση που έκανε ως δήμαρχος ότι «τώρα καταλαβαίνω γιατί ορισμένοι στην προεκλογική εκστρατεία του 2010 ερχόντουσαν και πιπίλιζαν το μυαλό μου ότι γινόντουσαν σκάνδαλα επί σκανδάλων στον Δήμο Αθηναίων και όταν βάλαμε να γίνουν έλεγχοι, ουσιαστικά αυτά που μου έλεγαν δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ». Ο κ. Προβατάς έκανε λόγο για «άθλια δήλωση που θα πληρώνει για πολλά χρόνια ο δήμαρχος». Τελικά ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε δικαιωμένος, ενώ και ο κ. Καμίνης δικαιώθηκε από τις εξελίξεις, καθώς από τότε είχε αποφασίσει να μην ασχοληθεί άλλο με την Αθήνα, αλλά να μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Όπως κι έγινε.

Προφανώς το 2014 κάτι συνέβη και ο κ. Κακλαμάνης έκανε ζημιά στον Σπηλιωτόπουλο. Και φυσικά ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι εντός της Ν.Δ., που κάνουν λόγο για συναλλαγή του Κακλαμάνη με τον Καμίνη, που τελικά την πλήρωσε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος ξενέρωσε και εν συνεχεία αποσύρθηκε από τα κοινά του δήμου.

Δεν την υποστήριξε

Για τον εάν ο Γιώργος Καμίνης υπήρξε καλός δήμαρχος θα το γράψει η ιστορία. Αυτό, όμως, που γνωρίζει όλη η Επικράτεια, αλλά και του βγάζουν το καπέλο ακόμη και όσοι διεκδίκησαν τον δήμο Αθήνας στις πρόσφατες εκλογές του Μαΐου, ήταν ότι έσωσε τον δήμο από τη χρεοκοπία. Ουκ ολίγες φορές ο νυν βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι παρέλαβε έναν χρεοκοπημένο δήμο, ο οποίος αποτέλεσε άντρο ανομίας. Και μάλιστα θεώρησε ότι κατάφερε να κρατήσει τον δήμο σε εποχή κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 22 Μαρτίου του 2019, που ο κ. Καμίνης έκανε τον απολογισμό της θητείας του στο θέατρο Ολύμπια είπε επί λέξει: «Βρήκαμε έναν δήμο βυθισμένο στη σπατάλη, τα χρέη και την κακοδιοίκηση, και τον κάναμε πλεονασματικό. Έναν δήμο μαθημένο επί 25 χρόνια να λειτουργεί ως κομματικό παραμάγαζο προσλήψεων και μικροπολιτικών διευθετήσεων και επιβραβεύσαμε τους καλύτερους. Βρήκαμε έναν δήμο μαθημένο σε έργα βιτρίνας και φτιάξαμε έναν δήμο με στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη δεκαετία. Βρήκαμε έναν δήμο με γραφομηχανές και fax και παραδίδουμε έναν δήμο με οπτικές ίνες και ηλεκτρονική υπογραφή εγγράφων. Με καινούργιο στόλο απορριμματοφόρων και πιλοτική αποκομιδή των απορριμμάτων με ραντεβού, μέσω SMS».

Κι όμως, ο κ. Κακλαμάνης δεν βγήκε ποτέ να υποστηρίξει τη θητεία του και να δώσει απαντήσεις στον Γιώργο Καμίνη για τα περί χρεοκοπημένου δήμου. Τσιμουδιά. Αναμφίβολα για τη θητεία του κ. Κακλαμάνη, ως δημάρχου Αθήνας, υπήρξαν πολλές καταγγελίες, όπως κι ένα σημαντικό ερώτημα: Πώς από το 1 δισ. ετήσιου προϋπολογισμού πήγαν σε δημόσια έργα μόνο 23 εκατ. ευρώ μόνο το έτος 2009;

Αυτό που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν κάποια στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί το 2009 για τις επιχορηγήσεις στους δημοτικούς φορείς, όπου μιλάμε για λογιστικό αλαλούμ. Κι αυτό διότι παρατηρήθηκε ένα μοναδικό φαινόμενο. Διαφορετικά λεφτά δήλωσαν ότι έλαβαν οι φορείς, διαφορετικά δήλωσε πως έδωσε ο δήμος.

Ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης δήλωσε πως έλαβε για τα έτη 2006 και 2007 45.067.704 ευρώ, ενώ ο δήμος ότι κατέβαλε 46.965.684 ευρώ. Η διαφορά ανέρχεται στα 1.897.880 ευρώ.

Ανάλογες διαφορές βλέπουμε και σε άλλους φορείς. Στον ΠΟΔΑ (πολιτισμός) η διαφορά τα δύο έτη ήταν ένα εκατομμύριο ευρώ. Στα μουσικά σύνολα η διαφορά εκτοξεύεται στα 2.048.000 ευρώ. Στον Αθήνα 9,84 φτάνει στα 2.558.783 ευρώ.

Αυτά βέβαια ο κ. Καμίνης, παρά τις εξαγγελίες του δεν θα έψαξε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα