ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ο «βοσκός» που έκανε ιδιαίτερα μαθήματα με τον Σημίτη

Ποιες είναι οι συμβουλές που έδωσε ο Τάσος Γιαννίτσης με άρθρο του στο νέο αρχηγό για να ανατρέψει στους συσχετισμούς στην Κεντροαριστερά

Ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μπορεί να μην προέρχεται από πολιτικό τζάκι, όπως η προκάτοχός του (Φώφη Γεννηματά) και ο μεγάλος του αντίπαλος (Γιώργος Παπανδρέου), αλλά προέρχεται από οικογένεια έντονα πολιτικοποιημένη. Ο πατέρας του, Μαρίνος, ήταν πάντα μέλος του ΠΑΣΟΚ, στήριξε ενεργά τον Κώστα Σημίτη (ήταν κομματάρχης του πρώην πρωθυπουργού), αλλά δεν ήταν ποτέ υποψήφιος.

Το 1999 ο Νίκος Ανδρουλάκης εκλέχθηκε γραμματέας της ΠΑΣΠ στην Ξάνθη και παρά το γεγονός ότι η οργάνωση ήταν υπό τον έλεγχο του Άκη Τσοχατζόπουλου εκλέχθηκε στο κεντρικό συμβούλιο αν και «σημιτικός». Το 2006 εκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και δεν ανέλαβε την ηγεσία της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, γιατί τον έκοψε ο Γιάννης Ραγκούσης, θέτοντας θέμα ασυμβίβαστου, δηλαδή της διπλής θέσης σε νεολαία και Κεντρική Επιτροπή.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν το ξέχασε και στο 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου εκπροσωπούσε τον Συνασπισμό ο νέος αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του είχε ρίξει την μπηχτή του: «Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δέκα τουλάχιστον Τσίπρες. Δεν υπάρχει όμως ούτε ένας Αλαβάνος». Μία αιχμή για την τότε ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.  Στο επόμενο Συνέδριο, το 9ο, τον Φεβρουάριο του 2013 ο Νίκος Ανδρουλάκης εκλέχθηκε πρώτος σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή, αναγκάζοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο να τον επιλέξει για γραμματέα αντί του Πάρη Κουκουλόπουλου.

Από την εποχή της ΠΑΣΠ οι σύντροφοι του κόλλησαν το παρατσούκλι «ο βοσκός», λόγω της έντονης κρητικής προφοράς του. Αυτή την απάλυνε από το 2014, όπου μετακόμισε στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Πριν φύγει πέρασε από σεμινάρια πολιτικής ορθότητας με προτροπή Σημίτη. Μάλιστα, κάποια από τα μαθήματα τα έκανε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης εκτιμά πως υπάρχουν τα περιθώρια για ανατροπή στους συσχετισμούς της Κεντροαριστεράς

«Συμβουλές» Γιαννίτση προς τον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ

Ο Τάσος Γιαννίτσης, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, αλλά και του Λουκά Παπαδήμου, μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών στο ΚΙΑΝΛ αναφέρθηκε σε άρθρο του για το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Κι όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός, «η φάση της νέμεσης –μονόπλευρη σε μεγάλο βαθμό– ολοκληρώνεται. Στη φάση που ακολουθεί, ο χώρος της Κεντροαριστεράς –σοσιαλδημοκρατικής ή ευρύτερης– όπως εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα κριθεί από τις επιμέρους προτάσεις του σε διάφορα θέματα, αλλά και από το συνολικό στίγμα στρατηγικών επιδιώξεων και καθημερινής πολιτικής πρακτικής του. Κοντολογίς, από τη συνεκτικότητα, την πειστικότητα και την ευρύτητα της πολιτικής πρότασης».

Μάλιστα, ο κ. Γιαννίτσης ανέφερε και στο πού πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ. Κατά πρώτον, εκτιμά πως πρέπει να αξιοποιηθεί το momentum, ώστε στις επόμενες εκλογές να γίνει πολύ αισθητό το μήνυμα, ότι ισορροπίες και συσχετισμοί άλλαξαν. Επίσης εκτιμά πως σημαντικό ρόλο θα παίξει στο πώς θα πείσει τη νέα γενιά ψηφοφόρων. Και συγκεκριμενοποιεί πως νέες γενιές κατ’ αυτόν σημαίνουν οι εκπαιδευτικές διαδικασίες, οι ευκαιρίες εργασίας, η αξιοκρατία, η αξιοπρέπεια, η τόλμη, το όραμα, η οργάνωση της παραγωγικής βάσης και φυσικά η ανάπτυξη.

Επίσης ο κ. Γιαννίτσης υποστηρίζει πως «το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα απαλλαγεί από ερμαφρόδιτες ταμπέλες, αλλά και να αποτρέψει να ετεροκαθορίζουν αντίπαλες δυνάμεις το πολιτικό του στίγμα».

Τέλος, ο πρώην υπουργός «συμβουλεύει» πως πρέπει η νέα ηγεσία να είναι προσεκτική στο πώς θα χειριστεί τις ανισότητες που ξεφυτρώνουν από παντού: από την ανεργία, την κλιματική αλλαγή, το θεσμικό και, κυρίως, το εξωθεσμικό πλαίσιο λειτουργίας μας, το ασφαλιστικό, τη φοροδιαφυγή, τις μορφές διαφθοράς, τις πολλαπλές ανασφάλειες και αβεβαιότητες, τα φαινόμενα τυχοδιωκτισμού στη δημόσια ζωή.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα