Νίκος Ανδρουλάκης: «Οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης δίνουν άλλοθι στα κράτη που έχουν αμφίσημη στάση για τις κυρώσεις στην Τουρκία»

Την ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Σε συνέντευξή του στη Μακεδονία της Κυριακής, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνει ότι «μέσα στα 20 χρόνια που μεσολάβησαν από τη στρατηγική του Ελσίνκι που χαράχθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί ριζικά και ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί πλέον χίμαιρα».

Κατά την άποψή του, «χρειάζεται μία νέα στρατηγική, που δυστυχώς η κυβέρνηση δε φαίνεται να διαθέτει. Αυτό έγινε μάλιστα αισθητό τις τελευταίες εβδομάδες στους σπασμωδικούς χειρισμούς του κ. Μητσοτάκη. Εμφάνιζε ως νίκη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που απαριθμούσαν μεν όλα τα κίνητρα προς την Τουρκία, αλλά η αναφορά στις κυρώσεις ήταν μόνο έμμεση και εντός λίγων ημερών άλλαξε τακτική ζητώντας την επιβολή εμπάργκο όπλων και την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης, ενώ έκανε και αναφορά στη Ρήτρα Αλληλεγγύης που προβλέπεται στη Συνθήκη στην περίπτωση που ένα κράτος δεχθεί ένοπλη επίθεση».

«Με τις κινήσεις αυτές, δίνεται άλλοθι σε όσες χώρες θέλουν να καθυστερήσουν τις αποφάσεις και κυρίως στη Γερμανία που προσπαθεί να τις μεταθέσει για μετά το πέρας της προεδρίας της που λήγει το Δεκέμβριο». Επιπρόσθετα, εστιάζει στην ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών προκειμένου να διαμορφωθεί μία νέα ολιστική εθνική στρατηγική.

Τέλος υπογραμμίζει, ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν όλοι οι θεσμοί την ίδια θέση, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει λάβει ξεκάθαρη θέση στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, καταδικάζοντας την πολιτική της έντασης του κ. Ερντογάν».

Μάλιστα, με τα ψηφίσματα και τις εκθέσεις που έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, όπως το εμπάργκο όπλων και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων που φτάνουν ακόμα και στην αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης. Η τροπολογία που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του κ. Ανδρουλάκη για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ψηφίστηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου από 524 Ευρωβουλευτές, με μόνους τους Γερμανούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του κ. Βέμπερ να καταψηφίζουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα