Νίκος Φίλης: «Χρήματα υπάρχουν για την καταστολή – Όχι για τα ΑΕΙ»

«Χρήματα υπάρχουν για την καταστολή – όχι για τα ΑΕΙ» δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης με αφορμή τα χτεσινά επεισόδια στο Λαύριο όπου έλαβαν χώρα οι εργασίες της 98ης Συνόδου των Πρυτάνεων.

Ο Ν. Φίλης επισημαίνει ότι στην αλυσίδα του αυταρχισμού προστίθεται ένας ακόμα κρίκος καθώς όπως τονίζει η εξαγγελία της Νίκης Κεραμέως για νέο νόμο – πλαίσιο στα ΑΕΙ με την θεσμοθέτηση μάνατζερ στα ιδρύματα που θα ελέγχεται από το υπουργείο ανατρέπει το αυτοδιοίκητο και τη δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Φίλη έχει ως εξής:

«Με ΜΑΤ, χημικά και όξυνση της αστυνομοκρατίας αντιμετώπισε η κυβέρνηση την ειρηνική συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων το Σάββατο στο Λαύριο, όπου συνεδρίαζε η Σύνοδος των Πρυτάνεων παρουσία της κας Κεραμέως.

Οι φοιτητές, όπως άλλωστε και όλοι οι πανεπιστημιακοί φορείς, διεκδικούν μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες για τα πανεπιστήμια, τα οποία και φέτος υποχρηματοδοτούνται. Διεκδικούν επίσης δημοκρατία και σεβασμό στην πανεπιστημιακή αυτοδιοίκηση.

Η κα Κεραμέως απάντησε με περιφρόνηση στην έκκληση των Πρυτάνεων για οικονομική ενίσχυση των ΑΕΙ. Δε βρήκε ούτε 1 € για πετρέλαιο θέρμανσης και για μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Βρήκε όμως 10 εκατ. € για να προμηθευτούν τα πανεπιστήμια κάμερες παρακολούθησης, δηλαδή να αρχίσει σταδιακά η εφαρμογή της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Στην αλυσίδα του αυταρχισμού προστίθεται άλλος ένας κρίκος. Η υπουργός Παιδείας εξήγγειλε νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, που ανατρέπει τη δημοκρατική λειτουργία τους και εγκαθιδρύει το θεσμό του manager, ο οποίος θα ελέγχεται αποκλειστικά από το υπουργείο Παιδείας, παρακάμπτοντας το αυτοδιοίκητο με προφανείς επιπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών.

Με τέτοιους σχεδιασμούς είναι προφανές ότι θα αναπτυχθούν αντιστάσεις και για αυτό η κυβέρνηση υφαίνει έναν ιστό αυταρχικών μέτρων. Ας θυμάται όμως η κα Κεραμέως την τύχη που είχαν ανάλογες πολιτικές και υπουργοί Παιδείας, όταν επιχείρησαν μετωπική σύγκρουση με τους φοιτητές και τα πανεπιστήμια. Δε σώθηκαν από τις ασπίδες των ΜΑΤ…».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα