Νηλ Άρμστρονγκ: Ένας σύγχρονος «μικρός πρίγκιπας» κατακτά το φεγγάρι! (φωτό+βίντεο)

Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Ιουλίου του έτους 1969, όταν ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά στη Σελήνη

Της Βίκυς Καλοφωτιά

«… φάνηκε μόνο μια κίτρινη αστραπή και ο μικρός πρίγκιπας έπεσε μαλακά, όπως πέφτει ένα δέντρο. Ούτε καν ακούστηκε, γιατί ήταν η άμμος», και η σελίδα του γνωστού παραμυθιού του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ φέρνει στο μυαλό εικόνες, που τα τελευταία εικοσιτετράωρα κάνουν το γύρο του διαδικτύου με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τότε που ένας άλλος «μικρός πρίγκιπας» και κυβερνήτης της αποστολής «Apollo 11» έφτασε στην άκρη της σκάλας του πυραύλου «Saturn V» και με ένα σάλτο προσγειώθηκε μαλακά στο σκονισμένο έδαφος της Σελήνης.

Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Ιουλίου του έτους 1969 και εκείνος ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην Ιστορία, που τα κατάφερε και πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι! Ο Νηλ (Όλντεν) Άρμστρονγκ ή αλλιώς ο 38χρονος τότε Αμερικανός αστροναύτης, πιλότος και μετέπειτα καθηγητής πανεπιστημίου, πέτυχε να δώσει τον πιο εύστοχο ορισμό της διαχρονικής ανάγκης του ανθρώπου να ξεπεράσει τα όριά του, να κατακτήσει το ακατόρθωτο με άφθονη δόση πίστης στον εαυτό του και στη δύναμη της ομάδας, συνδυασμός που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στα θαύματα κατά τους ονειροπόλους, και στην τιθάσευση του Σύμπαντος για τους «μύστες» της επιστήμης.

Εκτιμάται ότι 650 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούσαν από κάθε γωνιά της γης μέσω της τηλεοπτικής οθόνης τους με κομμένη την ανάσα, τη στιγμή που ο διάσημος αστροναύτης χάραξε στο έδαφος της Σελήνης το πρώτο του βήμα εκστομίζοντας την ιστορική πλέον φράση «Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα!».

Η κάθοδός του στην σκάλα κινηματογραφήθηκε από κάμερα που είχε τοποθετηθεί στην άτρακτο και όταν οι δείκτες του ρολογιού έδειξαν περίπου είκοσι λεπτά αργότερα, ακολουθούσε τα χνάρια του Άρμστρονγκ και άλλο ένα από τα τρία μέλη του επίλεκτου πληρώματος, ο Μπαζ Όλντριν, Αμερικανός μηχανικός και αστροναύτης, που τόλμησε να επιβιβαστεί στον «μαγικό» πύραυλο και μαζί και με τον Μάικλ Κόλινς να εκπληρώσουν τον εθνικό στόχο που είχε θέσει στις 25 Μαΐου του 1961 ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κένεντι, ο οποίος είχε ζητήσει επανδρωμένη προσσελήνωση και ασφαλή επιστροφή των αστροναυτών στην Γη.

Επρόκειτο για τη δεύτερη διαστημική πτήση του Νηλ Άρμστρονγκ, η οποία έλαβε και επίσημα σάρκα και οστά, όταν ο πύραυλος «Saturn V» εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κένεντι -γνωστό πλέον ως Ακρωτήριο Κανάβεραλ- και χαράχτηκε με ανεξίτηλο μελάνι στην ψυχή της παγκόσμιας Ιστορίας, όταν, δευτερόλεπτα αφότου πραγματοποιήθηκε η προσσελήνωση, ακούστηκαν από τον ασύρματο, οι χαρακτηριστικές λέξεις που σχημάτισαν τη φράση «Χιούστον, το Eagle προσεδαφίστηκε», κάνοντας όσους παρακολουθούσαν από την τηλεόραση το εμβληματικό γεγονός -ανάμεσά τους και οι δυο γιοι του, ο Μαρκ και ο Ρικ– να τον ανεβάσουν μέσα τους στο βάθρο του ήρωα, του δικού τους ήρωα, που μετά από αυτή την ανεπανάληπτη διαστημική αποστολή έμελλε να γίνει ο ήρωας όλου του κόσμου και ιδιαίτερα μιας ολόκληρης χώρας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής!

Αμέσως μετά την επιστροφή τους, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα οργανώθηκαν στις μεγάλες πόλεις παρελάσεις με ανοιχτά αυτοκίνητα και πλήθος κόσμου τον υποδέχτηκε ως τον δικό τους υπερήρωα!

Ο «μικρός πρίγκιπας» του Γάλλου συγγραφέα αποτύπωνε στο μυαλό του εικόνες από την περιήγησή του στους πλανήτες, που τις ανέσυρε μία προς μία σε κάθε δύσκολη ή χαρούμενη στιγμή της ζωής του. Ο άνθρωπος που «δάμασε» τη Σελήνη, ήθελε όμως να γεμίσει τις αποσκευές του και με κάτι ακόμη, με κάτι πιο χειροπιαστό πέρα από το ανεκτίμητο συναίσθημα του να πατάς εκεί όπου πριν από εσένα δεν το τόλμησε άλλος κανείς! Συνέλεξε, λοιπόν μαζί με τον Μπαζ Όλντριν, 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού για να επιστρέψουν στη Γη μετά την παραμονή τους στην επιφάνεια του φεγγαριού για 21 ώρες και 36 λεπτά, που περιελάμβαναν και επτάωρη ανάπαυση.

Οι δυο τους έστησαν μάλιστα και το τρίποδο με την κάμερα, η οποία έλαβε τις ιστορικές φωτογραφίες από τον «μαγικό» αυτό προορισμό και πριν επιστρέψουν με ασφαλή τρόπο στη Γη -στις 24 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό 195 ώρες και 18 λεπτά μετά την εκτόξευση– άφησαν πίσω τους μετάλλια στην μνήμη πέντε αστροναυτών και κοσμοναυτών που είχαν σκοτωθεί σε δυστυχήματα και έναν δίσκο σιλικόνης με μηνύματα καλής προαίρεσης από 73 χώρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την παρόρμησή του να τους ακούσει να μιλάνε κατά τη διάρκεια της συναρπαστικής περιπέτειάς τους, και επικοινώνησε μαζί με τους δυο αστροναύτες τηλεφωνικά, περίπου μισή ώρα αφότου πάτησαν την πετρώδη επιφάνεια.

Πλέον, το όνομα του αλλοτινού μελετηρού και χαρακτηριστικά συνεσταλμένου παιδιού -που γεννήθηκε το 1930 κοντά στο Γουαπακονέτα του Οχάιο και αναχώρησε για το «τελευταίο ταξίδι», σε ηλικία 82 ετών, λίγες μέρες αφότου υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς- ήταν συνώνυμο με την αποφασιστικότητα, τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση! Την πίστη και τη σιγουριά που νιώθει κάποιος ότι θα τα καταφέρει, ακόμη και η ίδια η Γη να γυρίσει ανάποδα!

Έναν χρόνο πριν εξαντληθεί η άμμος της «κλεψύδρας» του χρόνου που του απέμενε για να ζήσει, ο ριψοκίνδυνος αστροναύτης είχε παραχωρήσει μια μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη (περίπου μίας ώρας) στην Αυστραλιανή Ένωση Ορκωτών Λογιστών (CPA), στο διάστημα παραμονής του στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο του 2011, στην οποία αναφέρθηκε στα συναισθήματά του για τη διάσημη προσσελήνωση, αλλά έκανε και νύξεις για την σύγχρονη πολιτική της «NASA».

«Η στιγμή ήταν ξεχωριστή και αλησμόνητη αλλά ταυτόχρονα ήταν μονάχα μία στιγμή. Δεν βρισκόμασταν εκεί για να συλλογιστούμε αλλά για να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα. Και αυτά κάναμε», δήλωσε και δεν παρέλειψε να αποκαλύψει και το πώς ένιωθε φορώντας τη στολή του αστροναύτη:

«Πολύ δυσκίνητος, σαν τον Φρανκεστάιν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε και τη δυσαρέσκειά του, που «οι φιλοδοξίες της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη “NASA” είναι πολύ περιορισμένες» σε σχέση με εκείνες της δικής του διαστημικής εποχής.

Τέλος, θέλοντας να «κόψει τον βήχα» σε όλους όσους πιστεύουν πως η προσσελήνωση ήταν απλώς μία απάτη, έδωσε την αποστομωτική απάντηση ότι «οι άνθρωποι λατρεύουν τις θεωρίες συνομωσίας. Παρ’όλο που είναι ελκυστικές, προσωπικά δεν με απασχόλησαν ποτέ γιατί είμαι σίγουρος ότι μία μέρα κάποιος θα πετάξει ξανά ως εκεί και θα βρει την κάμερα που εγώ άφησα» (!).

Πάντα θα διατυπώνονται θεωρίες συνωμοσίας για καθετί που έχει τη σφραγίδα του πρωτότυπου και της ανάδειξης της μεταμορφωτικής εκείνης δύναμης που παρακινεί τον άνθρωπο να θέτει ολοένα και υψηλότερους στόχους και να αψηφά τους κινδύνους μπροστά στη θέλησή του να βάζει μπρος για την κατάκτηση ακόμη δυσκολότερων, ακόμη περισσότερων «βουνοκορφών».

Και ευτυχώς πάντα θα υπάρχουν κι εκείνοι οι άνθρωποι, που σαν άλλοι «μικροί πρίγκιπες» θα κλείνουν τα αυτιά σε όλα εκείνα τα «δεν γίνεται», «δεν είναι δυνατό», «δεν θα τα καταφέρεις», και θα θέτουν τον πήχη ψηλά. Πολύ ψηλά! Μέχρι τον ουρανό κι ακόμη παραπέρα!

Ίσαμε το φεγγάρι..!

 

Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο, βήμα προς βήμα την εκτόξευση του πυραύλου «Saturn V» στο διάστημα:

 

Ακολουθεί ένα ακόμη συλλεκτικό βίντεο, με μια από τις συνεντεύξεις που παραχώρησε ο «πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη»:

 

Ανάμεσα στα αμέτρητα βίντεο για την αποστολή «Apollo 11», ξεχωρίσαμε άλλο ένα, που αποτελεί ένα αφιέρωμα της NASA (Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος), με αφορμή την ημέρα που ο Νηλ Άρμστρονγκ έφυγε από τη ζωή, στις 25 Αυγούστου 2012:

 

… και ως επίλογο, δείτε επιπρόσθετα φωτογραφικά ντοκουμέντα από την σημαντική αυτή απόστολή για όλη την ανθρωπότητα:

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα