Νίνα Διακοβασίλη: «Σεβασμός στον συνάνθρωπό μας»

Η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος μιλάει στην «Α» για τους στόχους και τα δρώμενα του Ομίλου

«Οι δάσκαλοι διδάσκουν τα παιδιά, και οι ποιητές τους ενήλικους», έλεγε ο Αριστοφάνης. Αυτήν την αρχέγονη ρήση έκανε κτήμα της η ζωγράφος –και όχι μόνο– Νίνα Διακοβασίλη, η οποία έβαλε μεγάλους στόχους μέσα από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. «Ένας μπροστάρης έχει χρέος να ποιεί πάνω από όλα ήθος», μας λέει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε με την απαράμιλλη ευγένεια που τη διακρίνει, καθώς η καλοσύνη, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στην τρίτη ηλικία, ο αλτρουισμός είναι αδιαπραγμάτευτα θέσφατα που καθοδηγούν τα βήματα των φίλων του Ομίλου στον οποίο προεδρεύει.

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου 

«Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος  είναι ένα ζωντανό πνευματικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι το σπίτι μας». Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω μία φράση του μηνύματός σας για να ρωτήσω αν ο Όμιλος απευθύνεται στους ανθρώπους του πνεύματος και μόνο σε αυτούς.

«Φυσικά και όχι. Μπορεί στους κόλπους μας να έχουμε κατ’ εξοχήν καλλιτέχνες, λογοτέχνες και πολλούς επιστήμονες, έχουμε όμως και φίλους του Ομίλου που παρακολουθούν το έργο μας από κοντά και ανελλιπώς. Όλοι, ξέρετε, έχουν ανάγκη να ανήκουν κάπου, σε χώρους που τους κινούν το ενδιαφέρον, τους κάνουν να νιώθουν πως καλλιεργείται το πνεύμα τους, παρακολουθώντας αξιόλογα πολιτιστικά δρώμενα. Ταυτίζονται οι φίλοι μας με τις ιδέες μας, του ιδανικού, του ωραίου, της αγάπης και της αλληλεγγύης». 

Κυρία Διακοβασίλη, δώστε μας το ιστορικό του Ομίλου. Πότε δημιουργήθηκε και ποιες είναι οι θεμελιώδεις αξίες του.

«Ο Όμιλος UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος ιδρύθηκε το 2006. Έχουν περάσει 14 χρόνια από τότε, με θεαματική πορεία στο σήμερα. Αυτό οφείλεται στη βαθιά πίστη και αγάπη του σκοπού που υπηρετούμε. Με τις δράσεις μας προσπαθούμε να αγγίζουμε ψυχές, να ταρακουνάμε κοιμισμένες συνειδήσεις. Οι θεμελιώδεις αρχές μας παραμένουν πάντα, η αγάπη για τον συνάνθρωπο, για την τέχνη, τη λογοτεχνία, τις επιστήμες, για τις ρίζες μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, η αγάπη μας για την πατρίδα, το ενδιαφέρον για το “σπίτι” μας – τη γη, που την τραυματίζουμε χρόνια τώρα, προς χάριν του σύγχρονου τρόπου ζωής». 

Από τους σκοπούς που υπηρετεί ο Όμιλος, ποιος αποτελεί προτεραιότητα για εσάς ως πρόεδρος;

«Πάνω απ’ όλα, είναι ο σεβασμός στον συνάνθρωπό μας. Λυπάμαι που το λέω, αλλά επειδή γεννήθηκα σε εποχή που ζούσαμε τον πλούτο της φτώχιας με τόσα αγαθά συναισθήματα στην καρδιά, όπως καλοσύνη, αλληλεγγύη, σεβασμό στην τρίτη ηλικία, αλτρουισμό, βλέποντας τη σημερινή κοινωνία, τη γεμάτη υποκρισία, εγωισμό και κενότητα, θέλω να πιστεύω  ότι ένας μπροστάρης έχει χρέος να ποιεί πάνω από όλα ήθος».  

Υπάρχουν και άλλοι Όμιλοι για την UNESCO και γιατί ο συγκεκριμένος διαφέρει;

«Ο θεσμός των Ομίλων για την UNESCO λειτουργεί και στη χώρα μας με αρκετούς αντίστοιχους συλλόγους ανά την επικράτεια. Ποτέ όμως δεν μπήκαμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε το έργο μας με άλλων συλλόγων, ισχυριζόμενοι ότι διαφέρουμε ως καλύτεροι. Πιστεύω ότι όλοι προσπαθούμε για το κοινό καλό. Όμως όταν δεν αναμειγνύεσαι σε χρηματοδοτούμενες παραχωρήσεις παλεύοντας με τις ελάχιστες δυνατότητές σου να δημιουργήσεις κάτι σημαντικό, τότε έχει ιδιαίτερη αξία η προσπάθειά σου. Και φυσικά κάνεις και τη διαφορά». 

Πόσα μέλη αριθμεί ο Όμιλος και πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος; Ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις του;

«Σήμερα έχουμε γύρω στα 800 εγγεγραμμένα μέλη από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάθε ενδιαφερόμενος να ενταχθεί στην “οικογένειά” μας, μπορεί να ενημερωθεί από την ιστοσελίδα ή από τη γραμματεία για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών και για τις διαδικασίες που χρειάζονται για να γίνει μέλος. Ξέρετε, η αγνότητα των προθέσεών σου, οι αρχές σου, γίνονται ο πόλος έλξης του κόσμου που σε περιβάλλει, που σε παρακολουθεί και έρχεται κοντά σου αβίαστα. Πολλές φορές έχω θέσει το ερώτημα “πού μας βρήκατε, ποιος σας μίλησε για μας”, για να λάβω την απάντηση “από το διαδίκτυο, ψάξαμε, διασταυρώσαμε και ήρθαμε εδώ”. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τότε, πόση χαρά νιώθει η ψυχή μου. Αυτό μας δίνει δύναμη να προχωράμε με μεγαλύτερη διάθεση προς το μέλλον».  

Πώς συντηρείτε το έργο σας, κυρία Διακοβασίλη; Λαμβάνετε κάποια κρατική επιχορήγηση; Έχετε σκοπό να ενταχθείτε σε κάποιο επιχειρησιακό πρόγραμμα;

«Όχι, είμαστε ένας μη κυβερνητικός και μη χρηματοδοτούμενος φορέας, χωρίς καμία απολύτως επιχορήγηση, πέραν των ετήσιων συνδρομών των μελών μας. Το έργο μας επιτελείται από το θαύμα της εθελοντικής εργασίας. Ατελείωτες ώρες δουλειάς, αγωνίας για την επιτυχία της κάθε εκδήλωσης, τρέξιμο για συνεργασία με φορείς. Όλα οδηγούνται από την αγάπη για αυτό που υπηρετούμε. Ίσως αν κάποια στιγμή τα σχέδιά μας γιγαντωθούν, ίσως τότε βρεθούμε στην ανάγκη να αιτηθούμε ΕΣΠΑ. Προς το παρόν, ταπεινά και με σταθερά βήματα, προχωρούμε με τις δικές μας δυνάμεις». 

Έχετε έναν απαιτητικό ρόλο. Τι είναι αυτό που σας δίνει χαρά αλλά και δύναμη να συνεχίσετε;

«Τι άλλο από τη δημιουργία! Είναι τόσο όμορφο να δημιουργείς και να ζεις εποικοδομητικά την κάθε σου μέρα. Να δρας χωρίς σταματημό και να νιώθεις στα χείλη σου να διαγράφεται το χαμόγελο για αυτό που πετυχαίνεις. Αυτό το διαρκές τρέξιμο σου δίνει χαρά, νιώθεις την ευλογία του Θεού επάνω σου και νιώθεις αληθινός ΑΝΘΡΩΠΟΣ». 

Και ποιοι είναι οι στόχοι για τη νέα χρονιά;

«Τώρα χαράζουμε από κοινού με τα μέλη του Δ.Σ. τον προγραμματισμό για το 2020, για να κατατεθεί προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση των μελών μας. Μήνα τον μήνα, μέρα τη μέρα, με στόχο να είμαστε μια καρδιά που χτυπά για το καλό του κοινωνικού συνόλου, πάντα για την ανάδειξη του πολιτισμού μας». 

Κυρία Διακοβασίλη, σας ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε καλή συνέχεια.

«Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και τη δυνατότητα που μας δώσατε από αυτό το βήμα, να αναδείξουμε το έργο του Ομίλου. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η  διάθεσή σας να βρεθείτε στο πλευρό μας. Αυτό είναι ίσως και η μόνη μας ανάγκη. Η ηθική βοήθεια από όπου και αν προέρχεται. Και πρέπει να ευχαριστώ τον Θεό που αρκετοί φορείς μάς στηρίζουν με την αιγίδα τους σε αρκετές εκδηλώσεις, γιατί αυτό σημαίνει εκτίμηση και εμπιστοσύνη στο έργο μας».

Η Νίνα Διακοβασίλη γεννήθηκε στην Καλλιθέα  Αττικής το 1948. Είναι ζωγράφος, τελειόφοιτος της Α.Β.C. Ecole de Paris. Έχει στο ενεργητικό της 6 ατομικές εκθέσεις. Βραβεύθηκε από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» για το έργο της «Ο Μυστικός Δείπνος», από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών για την προσφορά της στα κοινά και στην τέχνη, δύο φορές από τον Όμιλο UNESCO ΤΛΕΕ, δύο φορές από το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ (W.P.F.), όπου και έλαβε ιδιαίτερη τιμή ως «Πολίτης του Κόσμου». Έχει εικονογραφήσει τέσσερα παιδικά βιβλία.  Έχει διακριθεί ως μέλος του Ομίλου UNESCO ΤΛΕΕ για την εργατικότητα, τη δοτικότητα και το ήθος της και τα στοιχεία αυτά την οδήγησαν στη θέση της Προέδρου που κατέχει ως σήμερα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα