Νησί του Αιγαίου σε σχήμα πυραμίδας κρύβει μυστικά του αρχαίου πολιτισμού

Μία μικροσκοπικό νησί σε σχήμα πυραμίδας περίπου 200 χιλιόμετρα περίπου από την Αθήνα, ίσως κρύβει το κλειδί για να μάθουμε πως ξεκίνησε η αρχαία Ελλάδα.

Αρχαιολόγοι ολοκλήρωσαν πρόσφατα μία έρευνα τεσσάρων χρόνων σ’ ένα μέρος στο Αιγαίο, το οποίο λέγεται Δασκαλειό, που χρονολογείται εδώ και 4.600 χρόνια.

Το Δασκαλειό βρίσκεται δίπλα στο νησί Κέρος και ανήκει στη συστάδα των Κουφονησίων, στις μικρές Κυκλάδες.

Περίπλοκες αρχιτεκτονικές δομές όπως κλιμακοστάσια και αποχετευτικό σύστημα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στη νησίδα ζούσε ένας ανεπτυγμένος πολιτισμός, ο οποίος είχε εξελίξει την μεταλλοτεχνία και πιθανότατα θα χρησιμοποιούσε και όπλα.

Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης μεγάλες ποσότητες μαρμάρου, οι οποίες έχουν εισαχθεί από γειτονικό νησί και δείχνουν ότι οι κάτοικοι της νησίδας ήταν και εξαιρετικοί ναυτικοί.

«Στο Δασκαλειό είδαμε μία σειρά από εξελιγμένες αρχιτεκτονικές τεχνικές. Αυτές περιλαμβάνουν τεράστιες εισόδους και πέτρινα κλιμακοστάσια και ένα περίπλοκο αποχετευτικό σύστημα, το οποίο εκτείνεται σε όλο το νησί. Αυτό μας δημιουργεί την εντύπωση ότι χρειάζονταν ικανοί αρχιτέκτονες και ένα οικοδομικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να συγκριθεί μόνο με την Κνωσό στην Κρήτη», δήλωσε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και υποδιευθυντής των ανασκαφών, Κόλιν Ρένφριου.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2015 και οι επιστήμονες πέρασαν τα επόμενα τέσσερα χρόνια προσπαθούσαν να αξιολογήσουν τα στοιχεία της ύπαρξης ενός ανεπτυγμένου προϊστορικού πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα