Νηστικοί 8.000 μαθητές

Συγκλονιστικά για την οικονομική κατάσταση πολλών οικογενειών είναι τα στοιχεία που είδαν ν το φως της δημοσιότητας, για μαθητές που πηγαινοέρχονται στο σχολείο με άδειο στομάχι και γονείς δεν έχουν να δώσουν στα παιδιά τους ούτε λίγο ψωμί.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», το 60% 16.000 οικογενειών -συνολικά 32.358 μαθητές- αντιμετώπισαν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το 23% εξ’ αυτών (περίπου 8.000) επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας κατά το έτος 2012.

Τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης του προγράμματος “Σίτισης και προώθησης Υγιεινής Διατροφής” που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.

Τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά των οικογενειών προέκυψαν από ερωτηματολόγιο που διένειμαν στις οικογένειες των μαθητών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση «τα τρόφιμα που αγοράσατε τελείωσαν και δεν είχατε χρήματα να αγοράσετε άλλα», το 38% απάντησε «μερικές φορές» και το 15% «συχνά».

Αρκετοί ωστόσο παραδέχτηκαν ότι «στρογγύλεψαν» κάπως την ενδοοικογενειακή ένδεια, φοβούμενοι μην προδοθούν για την οικονομική τους κατάσταση.

Διαβάστε επίσης