Νόμιμη η παράσταση του Δημοσίου στη δίκη Τσοχατζόπουλου

Παραδεκτή και νόμιμη έκρινε το δικαστήριο την παράσταση του Δημοσίου ως πολιτική αγωγή στη δίκη για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, απορρίπτοντας τη σχετική ένσταση της υπεράσπισης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, οι κατηγορούμενοι, εφόσον αποδειχθούν αληθή τα περιστατικά νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που τους αποδίδονται, «μείωσαν το κύρος και την αξιοπιστία των υπηρεσιών του Δημοσίου καθώς εμφανίζονται μη δυνάμενες να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συναλλαγών του».
Υπενθυμίζεται ότι κατά την έναρξη της δίκης οι συνήγοροι του Δημοσίου είχαν ζητήσει την καταβολή ποσού 1 εκατ. ευρώ από κάθε κατηγορούμενο για τη ζημία που υπέστη το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τη θέση που είχε εκφράσει ο συνήγορος του Δημοσίου, το βασικό αδίκημα για το οποίο παρίσταται είναι αυτό της παθητικής δωροδοκίας, καθώς η κρινόμενη υπόθεση σχετίζεται με παράνομες αμοιβές από προμήθειες του ελληνικού Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό το Δημόσιο διεκδικεί χρηματική ικανοποίηση, καθώς -όπως υποστήριξε- οι παράνομες αμοιβές που διακινήθηκαν, επαύξησαν το τελικό τίμημα των όπλων.
Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων τόνιζαν ότι η δίκη αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και επομένως δεν παρέχει δικαίωμα παράστασης του Δημοσίου.
Η υπεράσπιση έκανε λόγο για «νομική αβασιμότητα» στην κίνηση του Δημοσίου, καθώς, όπως υποστήριζε, δεν προκύπτει άμεση ζημιά του παθόντος και έτσι είχε ζητήσει την αποβολή της πολιτικής αγωγής.

Η πολύκροτη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και των 18 συγκατηγορούμενών του για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά άρχισε πάλι σήμερα μετά από παύση 12 ημερών.
Ο πρώην υπουργός έφθασε στο Εφετείο λίγο πριν τις 9 το πρωί. Παρόντες στο δικαστήριο είναι 11 από τους 19 κατηγορούμενους. Μεταξύ των απόντων είναι η πρώην σύζυγος και η κόρη του πρώην υπουργού, οι οποίες δεν είχαν προσέλθει ούτε κατά την έναρξη της δίκης.
Στόχος είναι να έχει ο ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης πριν την παρέλευση του 18μήνου προφυλάκισης του πρώην υπουργού και όσων εκ των υπολοίπων συγκατηγορουμένων του παραμένουν προφυλακισμένοι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα