«Νόμος & τάξη» με τέλος στα… άβατα

«Πρόβλημα εγκληματικότητας υπήρχε πάντα. Το τελευταίο διάστημα, όμως, το ποτήρι ξεχείλισε. Η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη». Με αυτά τα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα ότι πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας είναι το δόγμα «νόμος & τάξη».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Η «Α» στο προηγούμενο φύλλο είχε αναφερθεί στα πρώτα «γαλάζια» νομοσχέδια, εάν και όταν κληθεί η Ν.Δ. να αναλάβει και πάλι τις τύχες του τόπου. Στο ρεπορτάζ αυτό υπήρχε αναφορά στις σκέψεις του κ. Μητοστάκη και των επιτελών της Πειραιώς. Πλέον, αυτές οι σκέψεις αποτυπώνονται όλο και πιο καθαρά στο χαρτί. Άλλωστε και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φρόντισε με την τελευταία δήλωσή του να προϊδεάσει για τις κινήσεις μιας κυβέρνησης – είτε αυτοδύναμης, είτε με κορμό τη Ν.Δ.

«Θυμίζω τον νόμο Παρασκευόπουλου που απελευθέρωσε εκατοντάδες εγκληματίες. Την κατάργηση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ της Αστυνομίας. Τη μείωση των περιπολιών στις γειτονιές. Την απαράδεκτη ανοχή που δείχνει στους πάσης φύσεως Ρουβίκωνες και τις ομάδες που δρουν στα πανεπιστήμια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε ότι: «H ασφάλεια είναι προϋπόθεση δημοκρατίας, ομαλότητας και ευημερίας. Αυτές ακριβώς τις προτεραιότητες δεσμεύομαι ότι θα κάνει σύντομα πράξη, η Νέα Δημοκρατία». Από την Πειραιώς βγαίνει πως τα πρόσφατα περιστατικά ενόπλων ληστειών (σ.σ. με κορυφή του παγόβουνου τα όσα έγιναν στο σπίτι του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη τα ξημερώματα της Μ. Δευτέρας), αλλά και γενικότερα το έλλειμμα που παρατηρείται στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, απαιτούν δομικές αλλαγές στο δόγμα «νόμος & τάξη».

Η άποψη που κυριαρχεί –και που εκφράζεται και από συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.– είναι ότι πέραν των όποιων ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, δεν υπάρχει πολιτική βούληση, με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται όλο και πιο προβληματική. «Η κυβέρνηση, δυστυχώς, στο πεδίο αυτό έχει αποτύχει απόλυτα. Όχι μόνο γιατί το επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία, αλλά και διότι ο ΣΥΡΙΖΑ και δια του αρμόδιου υπουργού, έχει μία χαλαρή αντιμετώπιση της ίδιας της έννοιας της αστυνόμευσης», παρατήρησε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γαλάζιες» προτάσεις

Ήδη από το 10ο τακτικό συνέδριο του κόμματος, η Ν.Δ. είχε δώσει ένα στίγμα για τις κινήσεις που εκτιμάται ότι χρειάζονται «για να νιώσει και πάλι ασφαλής ο πολίτης». Αυτές είχαν αποτυπωθεί σε μία δέσμη προτάσεων, ως εξής:

# Χαρτογράφηση της εγκληματικότητας ανά περιοχή προκειμένου η αστυνομική δράση να εστιάζει εκεί που υπάρχει όντως πρόβλημα.

# Καθιέρωση της ένστολης αστυνόμευσης, πεζή και εποχούμενη, ημέρα και νύχτα, με ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ, ενεργοποίηση εκ νέου της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ενίσχυση των ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.

# Με τον τρόπο αυτό γίνεται πιο αποτελεσματική η κατανομή δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., λαμβάνονται στοχευμένες πρωτοβουλίες για την εξάλειψη της εγκληματικότητας και ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Πλέον, οι προτάσεις αυτές συζητιούνται εκ νέου και ενισχύονται, καθώς η πεποίθηση που υπάρχει είναι ότι η κατάσταση όσον αφορά την εγκληματικότητα είναι αρκετά χειρότερη σε σχέση με το 2016. Βέβαια, για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, η συγκεκριμένη ατζέντα που προωθεί πλέον δυναμικά η Ν.Δ. βρίσκει ευήκοα ώτα στο παραδοσιακό δεξιό πολιτικό ακροατήριο, που δεν γοητεύεται και ιδιαίτερα από τον μεταρρυθμιστικό λόγο του κ. Μητσοτάκη. Η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, που θεωρείται ως θρυαλλίδα για μεγάλο μέρος των όσων συμβαίνουν σήμερα, καθώς με βάση τις κείμενες διατάξεις αποφυλακίστηκαν πάνω από 2.500 κρατούμενοι, αποτελεί για τη Ν.Δ. αναγκαίο κανόνα για όποια συζήτηση.

Στην Πειραιώς συζητείται η λειτουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας για βαρυποινίτες ποινικούς, καθώς από το αστυνομικό δελτίο προκύπτει ότι πλείστες όσες εγκληματικές οργανώσεις είχαν καθοδήγηση από έγκλειστους σε «χαλαρά» σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Τέλος τα «άβατα»

Κάτι ακόμα, που έχει καταστεί σαφές με δημόσιες παρεμβάσεις τόσο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και «γαλάζιων» στελεχών, είναι ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να δείξει ανοχή σε λεγόμενα «άβατα» που υπάρχουν στη Δυτική Αττική αλλά και στα Εξάρχεια. Από εκεί και πέρα, η «γαλάζια» παράταξη δεσμεύεται για μία σειρά μέτρων στο μέτωπο της αστυνόμευσης. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η επανασύσταση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, την οποία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατήργησε από το 2015, αλλά και η ενίσχυση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.

Αλλαγές στο επιτελείο με… άρωμα εκλογών

Με έκπληξη αντιμετωπίστηκε η τελευταία αλλαγή στο στενό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντικαταστάθηκε ο μέχρι πρότινος διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Μιχάλης Μπεκίρης και τη θέση του αναλαμβάνει ο επικεφαλής της ομάδας των συμβούλων του προέδρου της Ν.Δ., Στέλιος Πέτσας. Η εκδοχή της Πειραιώς είναι πως η αλλαγή αυτή έγινε κατόπιν παραίτησης που υπέβαλε ο Μιχάλης Μπεκίρης για «προσωπικούς λόγους». Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση που υπάρχει είναι πλέον ότι καθίσταται πανίσχυρος ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος χαράζει και τη στρατηγική του κόμματος που θέλει τις εκλογές εντός του 2018.

Διαβάστε επίσης