Νομοθετικό έργο μέχρι την τελευταία ημέρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς να μην κατεβάσουν τα μολύβια και να προωθήσουν όλα τα νομοσχέδια που είναι προγραμματισμένα προς ψήφιση, ενώ ο Άκης Σκέρτσος μοίρασε εκ νέου τους περιβόητους μπλε φακέλους στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο

Από ημέρα σε ημέρα αναμένουν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης με το σύστημα της απλής αναλογικής, ώστε να υπολογίσουν και το πότε θα διεξαχθεί η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οπότε όλοι παραξενευτήκαν με τα όσα είδαν στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2022. Τότε που με ανοιχτή την κάμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στους υπουργούς του να μην κατεβάσουν τα μολύβια, τονίζοντας ότι μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές έχουν πλούσιο νομοθετικό έργο. Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε την ώρα που ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μοίρασε στους υπουργούς τους περιβόητους «μπλε φακέλους» για το 2023. Δηλαδή ποιες δράσεις πρέπει να τρέξουν τα υπουργεία το νέο χρόνο, αλλά και το νομοθετικό έργο που πρέπει να παράξουν.

Σε κάθε περίπτωση, ο προγραμματικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, το λεγόμενο «ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής» με 19 ξεχωριστά σχέδια δράσης που ενεργοποιούν κάθε υπουργείο, θα λειτουργήσει και ως προεκλογική «ύλη», ώστε να ενισχυθεί ο πολιτικός λόγος της Ν.Δ. καθ’ οδόν προς τις εθνικές εκλογές – στο τέλος της τετραετίας, κατά τις επίμονες αναφορές του Μητσοτάκη. Ο ανανεωμένος μπούσουλας για το νέο έτος, όπως συντασσόταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο με επαφές μεταξύ Μαξίμου, γραμματείας Συντονισμού της κυβέρνησης και υπουργικών γραφείων, περιλαμβάνει συνολικά 111 νομοθετικές παρεμβάσεις, 121 στόχους, 486 δράσεις και 2.399 έργα και δράσεις έως τον Δεκέμβριο του 2023. Εξάλλου όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός «το 2022 μπορεί να θεωρηθεί ως χρονιά ρεκόρ, καθώς ψηφίστηκαν 131 νόμοι».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε ό,τι αφορά τους πρώτους μήνες του 2023, το Μαξίμου ρίχνει το βάρος πρωτίστως σε ορόσημα-στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να τρέξουν αυστηρά εντός των χρονοδιαγραμμάτων, όπως μεταξύ άλλων ο νέος δικαστικός χάρτης αλλά και η ολοκλήρωση της αποκαλούμενης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης (διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, δήμων, περιφερειών, αποκεντρωμένης διοίκησης).

Τρία ακόμη ζητήματα

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέραν των αποφάσεων που πιθανότατα να πήρε για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών κατά την διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών είχε την ευκαιρία να σκεφθεί και κάποια ζητήματα που αφορούν την προεκλογική στρατηγική. Και δεν μιλάμε μόνο για το χρόνο των εκλογών. Για την ακρίβεια, υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα, όπως η σύνθεση των ψηφοδελτίων, η τακτική απέναντι στο τρίτο κόμμα, οι παροχές προς την κοινωνία.

Ακόμη και στους υπουργούς του που αντάλλαξε ευχές ο πρωθυπουργός δεν γνωστοποίησε τις σκέψεις του για το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Αρκέστηκε στο τυπικό «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως είχαμε δεσμευθεί». Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν καλοκαιριάτικα, όμως και οι συνεργάτες του και οι υπουργοί του στις ανταλλαγές των ευχών με τους δημοσιογράφους μετά το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς εκτιμούσαν ότι τον Απρίλιο θα οδηγηθούμε για πρώτη φορά στα εκλογικά τμήματα. Μάλιστα κάποιοι από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν πως ίσως τελικά ο πρωθυπουργός να προτιμήσει οι εκλογές να γίνουν την Κυριακή των Βαΐων, στις 9 Απριλίου, ώστε να μην χρειαστεί να χάσουν μαθήματα και οι μαθητές, καθώς έτσι κι αλλιώς τα σχολεία (που θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά τμήματα) θα κλείσουν την Παρασκευή 7 Απριλίου για τις διακοπές του Πάσχα.

Βέβαια στην απόφαση του πρωθυπουργού θα παίξει σημαντικό ρόλο και η παράμετρος ελληνοτουρκικά. Διότι θα πρέπει να βρεθεί μία καλή περίοδος μεταξύ πρώτης και δεύτερης εκλογικής μάχης, ώστε η χώρα να είναι θωρακισμένη έναντι της τουρκικής απειλής.

Οι γαλάζιες λίστες

Πληροφορίες από το γαλάζιο στρατόπεδο αναφέρουν ότι εντός Ιανουαρίου θα υπάρχουν μαζικές ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων, καθώς Μαξίμου και Πειραιώς θέλουν να δώσουν χρόνο στους υποψηφίους να τρέξουν τις «εκστρατείες» τους με τη γαλάζια σημαία. Υπάρχουν αρκετά κενά στα ψηφοδέλτια όλης της χώρας, καθώς μέχρι το τέλος θα αναζητούνται πρόσωπα της νέας γενιάς, δηλαδή 30ρηδες και 40ρηδες, η συμμετοχή των οποίων θα στείλει το μήνυμα στην κοινωνία, ότι η γαλάζια παράταξη και ανανεώνεται, αλλά και ότι έχει βάθος στο στελεχιακό δυναμικό της.

Ήδη έχει γίνει η πρώτη αξιολόγηση από τα κομματικά στελέχη και η λίστα με τους «νέους» βρίσκεται στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το ποιοι θα λάβουν το βάπτισμα του πυρός τώρα και ποιοι θα περιμένουν την επόμενη τετραετία. Σαρωτικές αλλαγές δεν θα υπάρξουν, καθώς θα κυνηγήσουν τον σταυρό σχεδόν όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές, ωστόσο θεωρούνται κομβικές οι επιχειρούμενες «ενέσεις» μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη νεότερη γενιά της παράταξης, τα επιμελητήρια.

Το ΠΑΣΟΚ και οι αναποφάσιστοι

Με την προβολή της «αυτοδύναμης Ν.Δ.» ως μονόδρομου για τη σταθερότητα θα κινηθεί και στο 2023 η κυβερνώσα παράταξη, η οποία είναι σαφές ότι ποντάρει πλέον (και) στην όσο το δυνατόν πιο μεγάλη φθορά του ΠΑΣΟΚ.

Η στρατηγική της ταύτισης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είναι ενδεικτική για το πώς το τρίτο κόμμα λειτουργεί ως κρίσιμη δεξαμενή για την επίτευξη του εκλογικού στόχου της Ν.Δ.

Φαίνεται πως το κυβερνών κόμμα έχει καταλήξει στην τακτική του απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ αναζητείται (πιο) αποτελεσματική ρητορική προς τους αναποφάσιστους, οι οποίοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μαξίμου, τοποθετούνται ιδεολογικά κυρίως στο Κέντρο.

Οι παροχές

Η «κάρτα αγορών» από τον Φεβρουάριο έχει προστεθεί στα κυβερνητικά μέτρα (και στον πολιτικό λόγο της Ν.Δ.) κατά της ακρίβειας. Και σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι «προσωρινό μέτρο άμυνας και όχι προεκλογικό αντίδωρο». Η κυβέρνηση παλεύει να περάσει το μήνυμα πως ό,τι «χώρος» ανοίγει δημοσιονομικά θα δίνεται στην κοινωνία, εξ ου και μένει ανοιχτό – αν και συγκρατημένα – το ενδεχόμενο περαιτέρω παροχών.

Για τους επόμενους μήνες, η στρατηγική του Μαξίμου είναι να αποτυπωθούν οι πρωτοβουλίες στην καθημερινότητα των πολιτών. Γι’ αυτό και αρκετοί εκτιμούν ότι ο Μητσοτάκης δεν βιάζεται για κάλπες, προτού δει να αποδίδουν συγκεκριμένες παροχές. Δηλαδή το Market Pass και η αύξηση των συντάξεων από το τέλος Ιανουαρίου. Επίσης ας μην λησμονούμε ότι με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης υπήρξε μικρή αύξηση σε μισθούς και συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα