Νοτιάς και Παππάς στην Ευελπίδων(;)

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο φτάνει πιο κοντά στο τέλος η αντίστροφη μέτρηση που θα φέρει την ΑΕΚ σε ερασιτεχνικό επίπεδο και συγκεκριμένα στη Γ΄ Εθνική. Η τελευταία ελπίδα που υπάρχει –χωρίς να συγκεντρώνει πιθανότητες– είναι η καταγγελία που έχει καταθέσει η ΠΑΕ για την προσφυγή του Άρη στην τακτική Δικαιοσύνη και το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Μάλιστα, την προσεχή Δευτέρα (13/5) η Super League θα κληθεί να πάρει θέση επί του θέματος, όπως γνωστοποίησε την Πέμπτη μέσω επίσημης ανακοίνωσής της. Από εκεί θα προκύψουν οι όποιες εξελίξεις και πραγματικά θα έχει ενδιαφέρον το τι θα προκύψει από τη συγκεκριμένη συζήτηση και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις από τη διοργανώτρια αρχή, από την ΕΠΟ, που αποφεύγει μέχρι σήμερα να πάρει θέση, αλλά και από την ΠΑΕ Άρης.

Ωστόσο, με τα τωρινά δεδομένα η ΑΕΚ καλείται να σχεδιάσει την επόμενη μέρα που κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει και τη χρεοκοπία της σημερινής εταιρείας. Είναι η λύση που προωθείται από τον Δημήτρη Μελισσανίδη από τότε που αγωνιστικά η «Ένωση» υποβιβάστηκε, αφού θέλει μια «καθαρή» ΠΑΕ ώστε να αναλάβει εκείνος ένα νέο υγιές ξεκίνημα. Σίγουρα, δεν θα ήθελε η ομάδα να ξεκινήσει από τη Γ΄ Εθνική, αλλά από τη στιγμή που η Football League είναι ένα πρωτάθλημα με έξοδα που αντιστοιχούν σε αυτά της πρώτης κατηγορίας και παράλληλα τα έσοδά του είναι αντίστοιχα του Ερασιτεχνικού και τα χρέη στο Δημόσιο να υφίστανται, δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος να συμμετάσχουν οι «κιτρινόμαυροι» στη δεύτερη κατηγορία.

Βέβαια, η απόφαση της χρεοκοπίας δεν είναι τόσο απλή, αφού προκύπτουν ποινικές ευθύνες για όσους διετέλεσαν πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι της ΠΑΕ και είχαν δικαίωμα υπογραφής. Ντέμης Νικολαΐδης, Γιώργος Κιντής, Νίκος Θανόπουλος, Σταύρος Αδαμίδης και Ανδρέας Δημητρέλος ήταν οι άνθρωποι που πέρασαν κατά σειρά από τον προεδρικό θώκο της ΑΕΚ και έχουν βάλει τις υπογραφές τους σε διάφορα έγγραφα. Είναι όμως δυνατόν, άνθρωποι που δεν διέθεταν μετοχές (ή ένα πολύ μικρό ποσοστό) και ήταν διαχειριστές (ενίοτε και αμισθί) να χρεωθούν όλο το ανάθεμα για την οικονομική τελμάτωση της εταιρείας και κυρίως τα χρέη προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ; Σύμφωνα με τους νομικούς κύκλους που πρόσκεινται σε κάποια από τα προαναφερθέντα πρόσωπα και έχουν αρχίσει να εξετάζουν την υπερασπιστική τους γραμμή για (νέα) πιθανή κλήση του εισαγγελέα, υπόλογοι για τη χρεοκοπία της ΑΕΚ θα πρέπει να είναι οι μεγαλομέτοχοι της ΠΑΕ, Νίκος Νοτιάς και Πέτρος Παππάς. Ο λόγος φυσικά είναι ότι τίποτα στην ΑΕΚ (και σε καμία εταιρεία του κόσμου) δεν γινόταν κρυφά. Γενικές συνελεύσεις διεξάγονταν κανονικά και οι προϋπολογισμοί παρουσιάζονταν στους εκπροσώπους των μεγαλομετόχων. Θα μπορούσαν, βλέποντας τους συνεχόμενους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, να θέσουν «STOP» στην οικονομική πολιτική που είχε χαραχθεί και να φρόντιζαν με δικούς τους χειρισμούς να «σωθεί» το… καράβι και να πληρωθούν τα χρέη κυρίως προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ. Αντιθέτως, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και υπάρχει η νομική άποψη ότι πρέπει να πληρώσουν και οι Νίκος Νοτιάς και Πέτρος Παππάς ως ηθικοί αυτουργοί της τωρινής κατάστασης και πολύ περισσότερο της χρεοκοπίας, που φέρει σοβαρότατες ποινικές ευθύνες.

Κάπως έτσι ήρθε το… τέλος

Το εξοργιστικό στην όλη ιστορία της ΑΕΚ είναι ότι από το 2005 και μετά στην ομάδα «έπεσαν» πολλά λεφτά και η… δουλειά έπεσε έξω καθαρά λόγω επιλογών και κακοδιαχείρισης. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να καταγράψουμε κάποιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που υπέγραψαν πλουσιοπάροχα συμβόλαια στην «Ένωση» αλλά πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι μερικά ονόματα θα διαβαστούν από μερίδα αναγνωστών για πρώτη φορά.

Για παράδειγμα, ελάχιστοι ήταν αυτοί που γνώριζαν ότι την τελευταία τριετία υπήρχε στην ΑΕΚ παίκτης, ονόματι Γιόζεφ Αγκιρίμπα. Ο Γκανέζος χαφ που δεν αγωνίστηκε ποτέ με την «Ένωση», αλλά αντίθετα δόθηκε δανεικός σε Διαγόρα και Γλυφάδα, έλαβε συνολικά 200.000 ευρώ καθαρά (80.000+80.000+40.000). Πέραν όμως του συμπαθέστατου κατά τ’ άλλα Αγκιρίμπα υπάρχουν και οι πιο γνωστές υποθέσεις. Ο Ρότζερ Γκερέιρο είχε υπογράψει συμβόλαιο κοντά στις 600.000 ευρώ τον χρόνο για τρία έτη και απλά φέτος κατόπιν συμφωνίας αυτό το ποσό μειώθηκε σεις 150.000. Ο Έιντουρ Γκούντγιονσεν μπορεί να διέθετε βαρύ βιογραφικό αλλά εντός γηπέδου (ανεξάρτητα από τον σοβαρό τραυματισμό που είχε) δεν δικαιολόγησε ποτέ τις 600.000 ευρώ που είχε συμφωνήσει ετησίως και τις άλλες 500.000 ευρώ που έλαβε ως προκαταβολή. Ακόμα ένα μεγάλο συμβόλαιο που υπογράφηκε χωρίς την ανάλογη ανταποδοτικότητα ήταν αυτό του Άγγελου Μπασινά, που είχε συμφωνήσει αντί 850.000 ευρώ τον χρόνο και έφυγε μεσούσης της περιόδου. Στην κατηγορία «Αγκιρίμπα» μπορούν να ενταχθούν επίσης ο «απίθανος» τερματοφύλακας Μίλαν Λούκατς που η ΑΕΚ πλήρωσε 200.000 ευρώ την ομάδα του και άλλες 160.000 ευρώ τον ίδιο τον παίκτη, ο αριστερός μπακ Κλαούντιο Ντατόμο (180.000 ευρώ ετησίως) που αγωνίστηκε στη συνέχεια και στον Εργοτέλη, οι Αργυρίου – Ματεντζίδης που μεταγράφηκαν αντί 400.000 ευρώ από τον Πανθρακικό και μάλιστα στον πρώτο του έχει επιδικαστεί αποζημίωση που αφέθηκε πέρυσι ελεύθερος, 240.000 ευρώ αλλά και ο Ρίκκα που, μετά από τόσα χρόνια στην ΑΕΚ, φέτος είχε πολλές συμμετοχές και η αμοιβή του άγγιζε ετησίως τις 240.000 ευρώ. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς και τα κλειστά συμβόλαια σε Λορέντσο Σέρα Φερέρ, Γιώργο Δώνη και Μανόλο Χιμένεθ και τις αποζημιώσεις τους, μιλάμε πραγματικά για πάρα πολλά λεφτά.

ΠΑΙΚΤΗΣ-ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ (κατά προσέγγιση)

  • Γιόζεφ Αγκιρίμπα     200.000 ευρώ
  • Μίλαν Λούκατς           360.000 ευρώ
  • Κλαούντιο Ντατόμο     180.000 ευρώ
  • Ανέστης Αργυρίου – Σπύρος Ματεντζίδης    600-800.000 ευρώ
  • Έιντουρ Γκούντγιονσεν     930.000 ευρώ
  • Άγγελος Μπασινάς     850.000 ευρώ
  • Ρότζερ Γκερέιρο     2.200.000 ευρώ
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα