Novartis καπούτ!

Ετυμολογικά η γερμανική λέξη «kaputt» σημαίνει τον αχρηστευμένο, τον τελειωμένο και μεταφορικά τον νεκρό. Ό,τι είναι, δηλαδή, και στο πολιτικό της σκέλος η κυβερνητική παράσταση για τη φερόμενη εμπλοκή πολιτικών της αντιπάλων στο σκάνδαλο της Novartis.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Και επισήμως τέλος στις εργασίες της έδωσε η Ειδική Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία αποφάνθηκε ότι είναι αναρμόδια να προχωρήσει σε διώξεις των πολιτικών προσώπων που τόσο πομπωδώς (δια)σύρθηκαν ως εμπλεκόμενα στο ελληνικό «παρακλάδι» του διεθνούς σκανδάλου της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Στην τελευταία της συνεδρίαση της 17ης Απριλίου η Επιτροπή, χωρίς την παρουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης που είχαν αποχωρήσει, και έπειτα από την εισήγηση των κυβερνητικών εισηγητών Νίκου Παρασκευόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργου Λαζαρίδη (ΑΝ.ΕΛ.) αναγνώρισε την αρμοδιότητα της τακτικής Δικαιοσύνης, όπου και πρόκειται να διαβιβάσει τον σχετικό φάκελο. Η διαδικασία προβλέπει την σύνταξη πορίσματος, το οποίο θα κατατεθεί για συζήτηση και έγκριση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη 24 Απριλίου, ενόψει του οποίου θα ζητηθεί από όλα τα κόμματα να έχουν παραδώσει τα δικά τους πορίσματα.

«Η σημερινή απόφαση είναι η μόνη που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και τον δρόμο και για την δίκαιη αντιμετώπιση κάθε αναφερόμενου πολιτικού προσώπου. Δηλαδή να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε εκείνοι που είναι αθώοι να δικαιωθούν και να αποδοθούν στην κοινωνία χωρίς ψεγάδι, και εκείνοι ενδεχομένως που είναι ένοχοι να δικαστούν όπως πρέπει να δικαστούν και το πολιτικό σύστημα, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας του».

Οι δυο εισηγητές αποδέχθηκαν ότι για το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» η τέλεσή του δεν εμπίπτει στα υπουργικά καθήκοντα, εναρμονιζόμενη έστω και εκ των υστέρων με την επικρατούσα νομική άποψη. Ωστόσο, καθόσον αφορά στο αδίκημα της δωροδοκίας, είναι εμφανής η προσπάθεια της Κυβέρνησης να δημιουργήσει μια νέα δική της νομολογία, εντελώς αντίθετη με τα μέχρι σήμερα νομικά δεδομένα, καθώς υποστηρίζει ότι δεν τελείται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και κατά συνέπεια αρμόδια για διερεύνηση είναι η κοινή Δικαιοσύνη.

Με νομικό, αλλά και πολιτικό προηγούμενο ότι για τις ίδιες κατηγορίες ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε δικαστεί από την τακτική Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θοδωρής Δρίτσας, δήλωσε: «Στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, υπάρχει όντως μια νομολογία ισχυρή, διότι είναι από το δικαστικό συμβούλιο, αλλά η νομολογία, όσο ισχυρή και αν είναι, δεν είναι νόμος και δεν υποκαθιστά το δικαίωμα κάθε δικαστηρίου να αποφανθεί, δεν αποτελεί υποχρέωση οποιουδήποτε δικαιοδοτικού οργάνου, όπως είναι η ειδική επιτροπή, να την δεχθεί και να ακολουθήσει την ίδια άποψη».

Χαμόγελα δικαίωσης στην αντιπολίτευση

Την απόφαση της Επιτροπής υποδέχθηκαν με ανεπίσημα ειρωνικά χαμόγελα στον χώρο της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, θεωρώντας ότι η εξέλιξη δικαιώνει τις δημόσιες τοποθετήσεις των θιγόμενων πολιτικών ότι η διαδικασία ήταν «στημένη» προκειμένου να σπιλωθούν πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης. Ακόμα μεγαλύτερα χαμόγελα, όμως, επέσυρε η υπόμνηση ότι ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, είχε πολλές φορές τονίσει κατά το παρελθόν ότι η δωροδοκία υπουργών δεν ανάγεται στα υπουργικά καθήκοντα και δεν δύναται ως εκ τούτου να εξεταστεί το θέμα από τη Βουλή.

Στο ίδιο μήκος κύματος όχι μόνο διαπρεπείς νομικοί και συνταγματολόγοι, αλλά και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που είχε τονίσει σε ανύποπτο χρόνο ότι το νομικό «όχημα» που χρησιμοποίησε σήμερα η Κυβέρνηση καλύπτει μόνο ποινικά αδικήματα, όπως η παράβαση καθήκοντος και η απιστία περί την υπηρεσία που άπτονται της άσκησης υπουργικών καθηκόντων και όχι η ενεργητική ή παθητική δωροδοκία, πολλώ δε μάλλον το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Και σε συνδυασμό με την παρουσία της κορυφαίας πρώην δικαστικού λειτουργού κας Βασιλικής Θάνου στο τιμόνι του νομικού πρωθυπουργικού γραφείου, τα χαμόγελα γίνονται ακόμα μεγαλύτερα, καθώς οι δικές της ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις οδήγησαν στα χαρακώματα τους δικαστικούς λειτουργούς.

Δικαίως λοιπόν σήμερα θα αναρωτιούνται, γιατί η «αμισθί» κα Θάνου δεν προστάτευσε νομικά και επικοινωνιακά τον πρωθυπουργό της χώρας, όταν ο τελευταίος τουίταρε καλώντας τους βουλευτές του να υπερψηφίσουν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής: «Οφείλουμε να επιλέξουμε τον μοναδικό θεσμικά προβλεπόμενο δρόμο για την διερεύνηση της υπόθεσης και την απάντηση στα πολύπλοκα δικονομικά και ουσιαστικά ζητήματα που έχουν προκύψει στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο της Novartis. Τον δρόμο της πολιτικής και θεσμικής ευθύνης». 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα