ΝΤΕΚΛΑΝ ΚΟΣΤΕΛΟ: «Ποιο success story; Σας λείπουν επενδύσεις €15 δισ.!»

Μετά το τυπικό τέλος και του τρίτου μνημονίου, η κατάσταση στην ελληνική οικονομία δεν έχει αλλάξει, καθώς συνεχίζει να παρουσιάζει τα ίδια δομικά προβλήματα

Ένα συνέδριο του ΙΟΒΕ που διοργανώθηκε προ ολίγων ημερών στην Αθήνα με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ένας όχι τόσο παλιός γνώριμος της Ελλάδας στάθηκαν η αφορμή για ένα διαφωτιστικό μεν, σκοτσέζικο δε ντους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αναφορικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, και φυσικά τη ΣΥΡΙΖΑϊκή εκδοχή περί επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, που μάλιστα έρχεται σε στιγμή διαφαινόμενης σύγκρουση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το θέμα της πρώτης κατοικίας.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Ο γνωστός… άγνωστος δεν είναι άλλος από τον Ιρλανδό γαλανομάτη τεχνοκράτη Ντέκλαν Κοστέλο. Ο άνθρωπος που «πολιτογραφήθηκε» ως ο πλέον συμπαθής από τους εκπροσώπους της Κομισιόν στις εκάστοτε συνθέσεις της μνημονιακής τρόικας, αλλά που από το βήμα του τελευταίου συνεδρίου του ΙΟΒΕ και υπό την ιδιότητα του επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Επιτροπής της Κομισιόν, ήταν διπλωματικά αυστηρός και με αρκετά επικριτικά «ναι μεν αλλά…» προς την ελληνική κυβέρνηση.

Πίσω από τη… γαρνιτούρα ότι η γενική πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ικανοποιητική, ο Κοστέλο χτύπησε το προειδοποιητικό καμπανάκι για σειρά κενών που παρουσιάζει το μεταμνημονιακό success story του Μεγάρου Μαξίμου, υπογραμμίζοντας κυρίως την ανάγκη συνέχισης και επιτάχυνσης των δρομολογημένων μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη χαμηλή επίδοση της Ελλάδας στο κομμάτι της προσέλκυσης επενδύσεων.

 

Μέγα αγκάθι η έλλειψη επενδύσεων

Ειδικά για τον τελευταίο ισχυρισμό του, ο επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Επιτροπής της Κομισιόν επικαλέστηκε τον χαμηλό δείκτη παραγωγικότητας που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα μας κατατάσσεται προτελευταία –27η μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε.– ως προς την αποτελεσματικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντός της, γεγονός που τη φέρνει αντιμέτωπη με ένα μεγάλο επενδυτικό κενό. Πόσο είναι αυτό; Με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ, κεφάλαιο που είναι «προαπαιτούμενο» να πέσει στην αγορά από εγχώριους και ξένους επενδυτές, κι αυτό απλώς για να καταφέρει η Ελλάδα να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του δείκτη επενδύσεων.

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ –27Η ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 28 ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.– ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ

Επί του προκειμένου, ο Ντ. Κοστέλο σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα πρέπει να αναζητηθεί από τον ιδιωτικό τομέα, αν και όπως εξήγησε η Κομισιόν θέλει να δει την ελληνική κυβέρνηση να τηρεί τους στόχους για τις κρατικές επενδύεις, καθώς η υποεκτέλεση κρατά πίσω την ανάπτυξη.

Επιστρέφοντας στο κομμάτι του επιχειρείν ο Ντ. Κοστέλο είπε εξάλλου ότι στην Ελλάδα δεν λείπουν τα υγιή επιχειρηματικά σχήματα, προσθέτοντας πως υπάρχουν και αρκετές εγχώριες επιχειρήσεις που ακολουθώντας ένα πλάνο αναδιάρθρωσης θα μπορούσαν κι αυτές να επιστρέψουν σε υγιή αναπτυξιακή τροχιά.

Σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση αυτής της αναγεννητικής διαδικασίας και του ξεκαθαρίσματος του επιχειρηματικού τοπίου δεν είναι άλλη από την απομείωση των «κόκκινων» δανείων στην ελληνική αγορά, καθώς αποτελεί κοινή παραδοχή η ύπαρξη πάρα πολύ υψηλών επίπεδων NPLs και πάρα πολλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ανάμεσα στις οποίες δεν λείπουν και οι εταιρείες-«ζόμπι», το κλείσιμο των οποίων μοιάζει ως εκ των ων ουκ άνευ επιλογή. Όταν αυτό συμβεί και συνοδευτεί από την επιστροφή των καταθέσεων στα γκισέ, η επενδυτική εμπιστοσύνη θα είναι γεγονός και όχι ευχή, οπότε οι επενδυτές θα έχουν κάθε λόγο να γλυκοκοιτούν την Ελλάδα. Μέχρι τότε, νηστεία και προσευχή…

Τα ίδια, Παντελάκη μου…

«Αν το πλάνο ήταν να καταστεί η ελληνική οικονομία πιο δραστήρια και εξωστρεφής, τότε το πλάνο απέτυχε (…) Η ελληνική οικονομία δεν είναι σήμερα διαφορετική, απλώς μικρότερη από ό,τι πριν από 10 χρόνια». Η διαπίστωση ανήκει στον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα, ο οποίος βρέθηκε στο ίδιο βήμα με τον Ντέκλαν Κοστέλο και περιέγραψε κι αυτός μία απαισιόδοξη εικόνα της εγχώριας οικονομικής ζωής, που όπως είπε παραμένει εξαιρετικά κλειστή και συνεχίζει να έχει ένα ευάλωτο ασφαλιστικό σύστημα.

Στα παραπάνω ανησυχητικά «συμπτώματα», ο γνωστός καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προσέθεσε το γεγονός ότι οι εισαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ και οι εξαγωγές δεν καταγράφουν τις απαιτούμενες επιδόσεις.

Όπως εξηγεί ο κ. Βέττας, τα προηγούμενα χρόνια αυξήθηκε η ένταση των εξαγωγών, όμως όχι η αξία τους, κι αυτό ήρθε ως απόρροια της επιλογής των επιχειρήσεων να εξάγουν πουλώντας σε χαμηλές τιμές από το να μην εξάγουν καθόλου. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι τους τελευταίους 18 μήνες το σκηνικό αλλάζει, γεγονός που πιθανόν να οφείλεται σε αύξηση της ζήτησης από τους εμπορικούς εταίρους, καθώς και στο γεγονός ότι ίσως τώρα αρχίζουν και επιδρούν οι μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών.

Είπε, τέλος, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ πως το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται μετά το καταστροφικό –όπως το χαρακτήρισε– πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ φαίνεται να ενισχύεται και η εμπιστοσύνη του καταναλωτή.

Γι’ αυτό το τελευταίο, όμως, μάλλον δεν πρέπει να επιχαίρει η σημερινή διακυβέρνηση καθώς, όπως λέγεται, αντίστοιχα αισιόδοξη αντίδραση συνηθίζουν να επιδεικνύουν οι καταναλωτές κάθε φορά πριν από μία  εκλογική αναμέτρηση. Κι αυτό διότι οι πολίτες δεν επικροτούν τα πεπραγμένα των κυβερνώντων, αλλά προσδοκούν ότι μετά τις εκλογές οι διάδοχοι θα αλλάξουν την κατάσταση της οικονομίας –και κατ’ επέκταση των ζωών τους– προς το καλύτερο…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα